Harta Kogudus Usumaailm  Harta pood                       

 

Iisrael
Maailm
Huvitavad inimesed
Taevamuusika
Taevamanna
Õpituba
Arhiiv
Kontakt
Koju
In English

Õpitoas täna:
Rick Joyner - Kõrgeim kutsumine





KOJU » ARHIIV » Mai 2004



Miks rajada uusi kogudusi?
10.05.04   Randy Eplin

Kogudusel on täita kaks suurt ülesannet. Esiteks me peame minema kogu maailma ja Markuse 16:15 alusel evangeeliumi kuulutama. Teiseks, me peame tegema kõigi rahvaste seas jüngreid, ristides neid Isa, Poja ja Püha Vaimu nimesse. Me peame võitma Kristusele hingi ja iga maapealse rahva hulgas jüngreid tegema. Apostlite tegude raamatus (Apt 1:8) öeldakse, et me peame olema Tema tunnistajateks Jeruusalemmas, Juudamaal, Samaarias ja maailma otsteni. See puudutab nii kohalikku teenistust kui ka kogu maailma otsteni minemist.

Kuidas neid kaht ülesannet kõige paremal viisil lahendada? Kõige parem oleks seda teha Jumala Sõna piibellikku eeskuju järgides. Jeesus ütles Matteuse 16:18, et selle kalju peale ehitab Ta oma koguduse ja surmavalla väravad ei saa selle vastu. Seega on kogudus vahendiks, mille kaudu me peaksime välja minema, et Jumalariiki üles ehitada.

Apostlite tegudes kirja pandud lugu räägib, kuidas kogudus rajati ja see kasvas ja suurenes arvuliselt ajal, kui neid käske esialgu osaliselt täitma hakati. 1.–7. peatükis me näeme, kuidas kogudus kasvab Jeruusalemmas ja Juudamaal, 8. peatükis räägitakse Samaariasse jõudmisest ja 9.–28. peatükis maailma äärteni minemisest. 29. peatükk on viimane peatükk ja seda kirjutatakse veel tänagi – see on suure misjonikäsu täitmisest … et minna, minna ja minna. Seda peatükki ei ole võimalik kirjutada ilma uute koguduste hulgalise tekkimiseta. Uusi kogudusi on vaja rajada neljal põhjusel:

1)Esimene põhjus, miks uusi kogudusi rajama peaks, on seotud koguduse iseloomuga. Jüngrite tekkimise jaoks on vaja, et Kristuse ihu liikmed teeksid koostööd. Koostööd selle nimel, et tuua inimesi Kristuse tunnetusele ja siis õpetada neid või neid jüngriks teha, et nad järgiksid oma uut isandat. Jüngrite protsessi viib lõpule kogudus, mis on usklike kohalik ühendus.

Inimeste võitmist Kristusele ja uute usklike kogudusse toomist ei ole võimalik üksteisest lahutada. Kui me võidame inimesi Kristusele, siis me peame nad ka viima uude kogudusse, muidu nad surevad vaimulikult. Seda mitte tehes sarnaneks see lapse sünnitamisega ja siis selle lapse jätmisega tema enese hooleks … seda kutsutakse väärkohtlemiseks.

Me kasvatame koguduse abil inimesi Kristuse ihu jaoks üles. Need inimesed kasvavad üles ja lähevad ning rajavad siis uusi kogudusi kogu maailmas. Niisugune on Jumala plaan ja me peaksime selles plaanis kaasa tegutsema. Kui me räägime teenistuse viljast, siis me peame silmas seda, kui palju inimhingi on Kristuse jaoks võidetud. Ülimat vilja võib näha sel juhul, kui “vastpöördunu“ läheb ja hakkab teisi inimesi Kristusele võitma. Kristuse ihus me tahame näha sellist vilja. Niisuguse vilja kandmise jaoks on aga tarvis tugevaid ja terveid kogudusi, Jumal aga on käskinud kogudusel vilja kanda.
Koguduse loomuses on teha jüngreid ja rajada uusi kogudusi.

2)Teine põhjus, miks uusi kogudusi rajada, on ajaloolised ülestähendused. Kristlus on alati kasvanud uute koguduste tekkimise kaudu. Apostlite tegudes on kirjas, kuidas kristlus levis maailma äärteni uute koguduste loomise kaudu. Kuni tänapäevani on kristlus iga uue sugupõlve jooksul uutes kohtades kasvanud uute koguduste loomise kaudu.

Me oleme täna kristlased sellepärast, et keegi vastas Jumala kutsele uut tööd alustada ja teha seda, mida Jumal teda tegema kutsus. Ilma oma Florida koguduseta ei oleks ma täna teenistuses. Selle koguduse pastoriks oli ja on endine noorsookurjategija, kes leidis Jumala Sõna tõe ning vastas Jumala kutsele jüngreid teha. Nüüd teen mina sedasama, mida minu pastor mind tegema õpetas. Meil on vaja ustavalt teha endasarnaseid usklikke ja me teeme seda uute koguduste loomise kaudu.

3)Kolmas põhjus, miks me peaksime uusi kogudusi rajama, on seotud maailma reaalsete faktidega. Maailma rohkem kui viie miljardi suurune rahvaarv esitab meile nõude uute koguduste rajamiseks, et inimeste vajadusi katta.

Kui arvestada üksnes rahvastiku kasvu, siis on uute koguduste järele suur vajadus. Ameerika Ühendriikides on miljoneid inimesi, kelleni ei ole võimalik efektiivselt jõuda ilma uute koguduste rajamiseta. Uurimustes üteldakse, et 70 %-l ameeriklastest ei ole kogudusega mingit märkimisväärset seost, mis tähendab, et nad on pühapäeviti kodus. See näitab, et Ameerika Ühendriikides on vajadus SUUREMA HULGA koguduste järele. Eestis ei kuulu 95 % inimestest kogudusse. Nad on pühapäeviti kodus ja kas magavad või vaatavad telerit või siis võtavad kogudusse minemise asemel midagi muud ette. Ma usun, et see näitab, et Eestis on vajadus suurema hulga koguduste järele.

Iga rahva seas ja igal mandril on vajadus suurema hulga koguduste järele. Me peaksime muutma oma vaateid ning arvestama maailma reaalse olukorraga. Maailmas on tuhandeid rahvuseid, kelle juurde me peaksime jõudma, et nende erinevate kultuuride seas kogudusi rajada. Erinevate inimesteni jõudmiseks on vaja erinevaid kogudusi. Rahvastiku arvu ja kultuuri erinevuse tõttu on vaja uute koguduste kiiret juurdekasvu.

4)Neljas koguduste rajamise põhjus on uute koguduste elujõulisus. Uued kogudused on täis elu ja jõudu, mis meelitab ligi inimesi, kes koguduses ei käi. Sageli on see uute inimeste Kristuse juurde toomisel määrava tähtsusega. Uue elu sünd maailma on alati põnev.

Kui laps sünnib maailma, on inimesed põnevil ja nad ümbritsevad vastsündinu armastuse ja tähelepanuga. Uutes kogudustes on elujõud ja innukus, mis meelitab ligi inimesi, kes ei ole veel oma elu Jeesusele andnud. Peter Wagner väidab, et koguduste rajamine on kõige edukam evangeeliumi kuulutamise viis ja tal on õigus. Milleks kogudusi teha? Koguduse loomus, ajaloo käik, maailma reaalne olukord ja uute koguduste elujõulisus on põhjused, miks tuleks uusi kogudusi rajada.

Vaadelgem mõningaid vastuväiteid, mida mõned inimesed on sellele tegevusele ette heitnud. Need inimesed on heade kavatsustega usklikud, kes arvavad, et uute koguduste järele ei ole vajadust.

1)Inimesed arvavad, et uue koguduse rajamine kahjustab põhikogudust. Kas võib tõsi olla see, et uue koguduse rajamise vaev võiks võtta koguduse vara, mida on põhikoguduse tegevuse jaoks vaja? Uue koguduse rajamiseks ei ole vaja palju ajalisi, rahalisi, palve- ning lisavahendeid, kuid me peame meeles pidama seda, mis on Piiblis kirjas. Kirjas Galaatlastele 6:7 öeldakse, et me lõikame seda, mida me külvame. Luuka 6:38 öeldakse, et andke ja siis antakse teile, hea, tuubitud ja raputatud ja kuhjaga mõõt antakse teie rüppe.

Tõde peitub selles, et Jumal annab alati enam kui meie. Kui te külvate uue koguduse rajamisse, siis te lõikate kindlasti ka oma koguduses. See on piibellik põhimõte. Pikemaajalises perspektiivis toob see teie kogudusse kasvu. Paljud inimesed arvavad, et kogudus muutus lihtsalt liiga suureks ja sellepärast otsustati ühel päeval uusi kogudusi juurde teha. See ei toimi niiviisi. On kogudusi, mis on pühendunud uute koguduste rajamisele ja nad külvavad heldelt oma rahalisi vahendeid, aega ja inimesi, et julgustada neid Jumala jaoks uut ja edasikanduvat tööd tegema.

Kui kogudus on Jumala nägemusele sõnakuulelik olnud, siis on Jumal neid alati õnnistanud ja koguduse suureks teinud. Kalifornias on kogudus, mis rajas igal aastal ühe uue koguduse ja see kogudus ise on nende aastate jooksul 2000 inimese võrra kasvanud.

2)Teine tavapärane vastuväide, mida tuuakse, on uue koguduse avamisega seotud suured kulud. Paljud inimesed arvavad, et uut kogudust ei ole finantsiliselt tasuv teha. Ma vastaksin sellele vastuväitele esiteks küsimusega: kui palju maksab üks inimhing? Kui me kõik oleme taevas, siis kas on vahet, kui palju ühe inimhinge päästmine maksma on läinud? Kui me hindame seda rentaabluse seisukohast, siis on kindlasti kasulikum rajada uusi kogudusi, kuna seal käivad inimesed, kes tavaliselt kusagil mujal koguduses ei käi. Sellepärast, kui need inimesed surevad, siis ei lähe nad mitte põrgusse, vaid taevasse. See on samuti tulus, kuna see inimene kasvab uues koguduses ja saab Kristuse õpilaseks ja samuti võidab ta Jeesusele inimesi.

Kas on parem tuua inimesi Kristuse juurde, omamata sealjuures kogudust, kuhu neid inimesi kutsuda või on parem võita inimesi Kristusele ja siis kutsuda nad kogudusse, mis nende vajadustele vastab ja aitab neil vaimulikult kasvada? Vastus on ilmselge – meil on vaja rajada uusi kogudusi. Kui me uusi kogudusi rajame, läheb uute inimeste Kristusele võitmine meile vähem maksma. Uute koguduste rajamine on kõige efektiivsemaks meetodiks päästmata “ mittekristlasteni “ jõudmiseks.

3)Kolmas vastuväide on seotud koguduse ühtsuse kahjustamisega. Kui osadus kaheks jaguneb, tundub nagu oleks meil käsi või jalg otsast ära lõigatud. Meie kristlastena peame vastama väljakutsele näha maailma Jumala vaatevinklist. Me elame siin maa peal väga lühikest aega, kuid iga päev inimesed surevad ja lähevad põrgusse.

Me peame tegema Isa tööd ja tegema seda, mida Jeesus meil teha on käskinud. Meil on tähtis ülesanne – teha teenimistööd ja tuua oma töö vili kogudusse. Kui palju parem oleks, kui me kohtuksime taevas oma sõpradega, kuna me olime oma elus kuulekad ja tegime seda, mida Jeesus meilt ootas.

Ma jätsin misjonärina maha oma ema ja venna ja tädid ja onud, et minna ja rajada Tema riik maa äärmistes otstes. Ma olen läbi läinud sõnulkirjeldamatutest kannatustest. Vahel tunnen ma oma perekonnast nii suurt puudust, et ma ei tea enam, kas ma suudan niiviisi edasi minna, kuid ma pean seda tegema. Ma olen Eestis tuttavaks saanud paljude inimestega ja see on minu jaoks hindamatu väärtusega. Minu teenimistöö tulemusel on inimesed Kristuse omaks võtnud. Jumalariik on suuremaks muutunud ja kui ma taevasse lähen, võin ma seal tervitada paljusid inimesi, kes tulevad minu juurde ja tänavad mind, et ma neile Jeesusest rääkisin. Taevas on mul ka aega, et olla koos oma ema ja venna ja sõpradega. Kuid praegu seisab ees töö, mis tegemist ootab ja mida me peaksime kogu oma südamega tegema.

Meie maapealsel elul on jumalik otstarve - me peame inimestele Jeesusest rääkima. Meil ei ole puudu ühtsusest, vaid kui me kõik ehitame Jumalariiki, tugevdab see hoopis meie ühtsust. On inimesi, kellega ma ei ole aastaid kohtunud ja keda ma näha igatsen, kuid kui ma nendega oma eluajal enam ei kohtu, näen ma neid ometigi taevas.

VÄLJAKUTSE MEILE

Arendagem endis välja üksmeele vaim, kui me üheskoos püüame täita Jumala maapealset plaani Eestimaal. Otsustagem südames palvetada üksteise eest ja üksteist armastada, kui me ühiselt ehitame Jumala maapealset riiki siin Eestimaal.

Mul on teile üks küsimus. Kuna 95 % selle rahva inimestest ei ole ühegi kogudusega seotud, kas te siis ei arva, et sellele maale mahuks enam kogudusi? Kas see mõte on teie silmis vastuvõetav? Kas te toetaksite oma palvetega inimesi, kes rajavad uusi kogudusi selle rahva seas?

Ma loodan, et see artikkel on õhutanud teid revideerima oma seisukohti uute koguduste rajamise osas. Meie ees on kadunud, surev maailm, milles elavad inimesed vajavad hädasti Jeesust oma elusse. Olgem siis siin Eestimaal usklikena ühtsed ja näidakem Eestimaa ülejäänud 95 % inimestele, kes ei ole veel kogudusse jõudnud, et me oleme üksmeelsed oma eesmärgi taotlemisel ja oma pürgimustes kahe koguduse kätte usaldatud ülesande täitmisel.

Esiteks, võitkem inimesi Kristusele ja teiseks, õpetagem nad välja, et nad võiksid koguduses oma koha sisse võtta. Ja lõpuks, garanteerigem, et nende uute usklike jaoks oleks piisavalt palju uusi kogudusi, mille vahel oma valikut teha!!!!!!

Selle artikli põhitõed on võetud Robert E. Logani ja Steven L. Ogne õppematerjalidest “Koguduse rajaja töövahendid“.
Randy Eplini ja tema teenistuse kohta saab infot aadressil www.energize.org




 Lisa kommentaar | Loe kommentaare (7)

Sinu nimi *
Sinu e-mail
Kommentaar *
Mitu ä tähte on sõnas jäääär? * See rumal küsimus hoiab robotid sellest foorumist eemal. Palun kirjuta oma vastus siia:

  Tutvu reeglitega



Soovita sõbraleSoovita sõbrale

Prindi artikel Prindi artikkel

Loe kommentaare (7)



Charismata Ministries
COPYRIGHT 2006 ©
Informatsiooni sellel leheküljel tohib kasutada ainult isiklikuks tarbeks.
Kõik muu kasutus/paljundamine võib toimuda ainult "Usumaailma" kirjalikul loal.