Harta Kogudus Usumaailm  Harta pood                       

 

Iisrael
Maailm
Huvitavad inimesed
Taevamuusika
Taevamanna
Õpituba
Arhiiv
Kontakt
Koju
In English

Õpitoas täna:
Rick Joyner - Kõrgeim kutsumine





KOJU » ARHIIV » Veebruar 2004



Iisrael ja meie
14.02.04   Vappu Selonen

Sain päästetud 16-aastaselt, umbes 55 aastat tagasi. See oli 1948. aastal, samal aastal, kui sündis Iisraeli riik. Sündisin uuesti juunikuus, Iisraeli riik sündis maikuus, nii et vaimus olen sama vana kui Iisraeli riik. 30 aastat olin religioosne inimene, õpetasin luteri kiriku töötegijaid, veel vanas eas sain õpetajaks. Mul on perekond, kolm tütart ja kuus lapselast. Kuues saab 7. septembril aastaseks.

Ma olin nii religioosne, et kui keegi ütles, et Jumalat saab teenida ka käsi tõstes, siis ma arvasin, et temaga on midagi valesti. 1978. aastal, kui ma olin olnud 30 aastat päästetud, tuli Püha Vaim mu ellu.

Minu ülesandeks on olnud jutlustada seda, et sa oled õige Jumala ees, sa oled uus loodu Kristuses Jeesuses. Igal pool on mul sama jutlus. Olen seda igal pool rääkinud ja ei ole küllastunud. Igal pool – Venemaal, Eestimaal, Soomes – inimestel on vaja teada seda, kes nad on Kristuses. Kõik lähtub sellest. See, et ma olen vaim, mul on hing ja ma elan ihus – avas minu silmad. Varem ma arvasin, et ma olen ainult hing ja ihu. Ma olen vaim, mul on hing ja ma elan selles ihus, majas. See on ainult maja. Kui see maja sureb, siis sina ei sure, sa lähed ainult teise ruumi. Õige inimene ei näe surma. See on tähtis sõnum.

Selle suve juunikuus tulin ma Iisraelist. See oli eriline reis. Mul ei olnud seekord gruppi, ainult üks kaaslane Leena, kellega koos oleme käinud mitmel reisil – Iisraelis, Mombasas ja mujal. Tavaliselt grupiga olles käin Iisraelis mitmetes Piibliga seotud kohtades, sest inimesed ei ole seal käinud. Nüüd kahekesi minnes oli meil rendiauto ja saime käia mitmes paigas. Jumal vastab sinu igatsustele.
Mul oli väike unistus külastada kas või minutikski God TV-d, mis asub Jeruusalemmas, või seda vähemalt väljastpoolt vaadata. Ma ei teadnud, et seal töötab minu sõbranna Marja-Leena. Läksime temaga sinna kell seitse hommikul ja töötasime seal terve päeva vabatahtlikuna, kella neljani välja. Seal oli kuus tuhat videot. Sinna saadetakse videod, nad vaatavad need läbi. Kokku on seal üheksa töötegijat. Tulid uued riiulid ning videod tuli panna vanadest riiulitest uutele ja sildid peale kleepida. Saime sel päeval tehtud tuhat videot. Ma olin nii õnnelik, et Jumala sõna käis minu käte vahelt läbi. Sain seal palvetada ka ühe juudi tüdruku pärast, kes oli vastpäästetud. Jumal andis mulle sellise võimaluse ja privileegi. Ma olin alati tahtnud käia ka hoones, kus tõlgitakse Piibleid, kuid grupiga ei olnud mul kunagi aega seal käia.

Esimene kord, kui ma läksin Iisraeli, ei teadnud ma, kus ma järgmisel ööl magan. Me ei teadnud mitte midagi. Ja Jumal andis meile preestri korteri, kus oli kolm tuba ja köök. Kutsusime Alberti (Albert Türnpu – toim. märkus) enda juurde kohvi jooma. Ta oli keelt õppimas ning tal oli pooletunnine vaheaeg. Saime käia neljas koguduses ja palvetasime vist kolme pastori pärast. Olime ka Alberti isa ja ema juures. Käisime veel ühe vene koguduse maja õnnistamisel, mille nad olid just saanud. See maja oli nii ilus. Lava peal oli seitseteist pastorit, kes seda õnnistasid. See oli imeline reis.
Kui tulin sellelt reisilt, siis rääkis Jumal mulle palvetamise ajal – ma annan sulle nüüd uue ülesande – sa pead hakkama Iisraelist jutlustama. Nüüd olen ma neljandas kohas, kus ma seda teha tahan.

Ma olen Iisraelist palju kuulnud, olen sellest raamatuid lugenud ja seal elanud ning seal üle 30 korra käinud ja mõtlesin, et ma tean midagi Iisraelist. Kui ma kuulasin sel suvel Uppsalas kahte juudi pastorit, siis see oli nii sügav õpetus. Ma kirjutasin selle üles, et saaksin seda veel lugeda. Ma usun, et Jumal on mulle selle ülesande andnud sellepärast, et nüüd on eriline aeg. Midagi erilist toimub praegu Iisraelis. Ja kui Iisraelis toimub midagi, siis koguduses toimub ka. Meie, kogudus, oleme seotud Iisraeliga.

Kui me elasime Iisraelis aastatel 1982 – 1985, siis oli seal umbes kolm või neli messiaanlikku kogudust. Nüüd on neid väga palju ja neid tuleb juurde. Praegu on eriline aeg – juutide aeg on algamas ja paganate aeg on lõppemas. Praegu on väga eriline aeg ja me tahame ärkamist, enne kui Jeesus tuleb. Jeesus tuleb kohe! Ja me läheme koos Temaga. Aga enne seda tuleb ärkamine, tagakius ja juutide kogunemine. Juutidel on praegu väga raske aeg. Ma usun, et ka paganate ärkamine tuleb raskel ajal. Meil tulevad väga rasked ajad.

Kui ma kuulan uudiseid, siis ma mõtlen, et kui mul ei oleks Jeesust ja Püha Vaimu, siis ma sureksin hirmu kätte. Jeesus räägib, et inimesed surevad kartusest. Soome uudistest räägiti, et kui Iisrael ei saa midagi teha terroristidega, siis kuidas saaks palestiinlaste juht neid takistada. Juunikuus Leenaga Iisraelis olles sattusin olema 800 meetri kaugusel bussist, mis plahvatas Jaffa tänaval. Nägime väga lähedalt seda, mis toimus Iisraelis.

Iisrael on praegu nii üksinda. Kui meie teda ei toeta ja ei armasta, siis ei ole nendel kedagi. Jumal räägib, mis on meie ülesanne - trööstige, trööstige minu rahvast – see on meie ülesanne. Esiti juute. Jumal ei ole oma rahvast hüljanud. Ulf Ekmanil on raamat “Juudid, tulevikurahvas”. (ilmunud eesti keeles 2003.a – toim. märkus) Soovitan seda lugeda.

Rääkisin Iisraeli situatsioonist ka Harku vanglas. Need vangid vajavad õnnistust. Jumal räägib oma sõnas, et kes Iisraeli rahvast õnnistab, seda õnnistan Mina. See on kogudusele elu ja surma küsimus. Kui sina tahad, et sinu kogudus kasvaks ja läheks edasi, siis õnnista Iisraeli. Palvetage igal koosolekul Iisraeli eest. Kui ma tulin neli aastat tagasi oma kogudusse, siis ei olnud kogudusel ega pastoril Iisraeli kohta mingit nägemust. Ma hakkasin palvetama, et saaksin kogudusest grupi inimesi Iisraeli viia. Palvetasin niikaua, kuni Jumal tegi midagi pastori sees ja ta liitus oma naise ja tütrega selle grupiga. Kui olime kolm või neli päeva Jeruusalemmas olnud ja tulime välja Holokausti muuseumist, siis ütles pastor – sügisel terve kogudus Iisraeli! Ta sai selle nägemuse, tänu Jumalale!

Kui keegi ütleb, et ma olen õnnistatud, siis ma usun, et see on sellest, et ma olen õnnistanud Iisraeli. Kui Jumal meid 1982. aastal kutsus ja ma õpetajatööst loobusin ning kui me oma mööbli ja autod müüsime ning Iisraeli läksime, siis me nagu Aabrahamgi ei teadnud, mis me seal teeme. Aga Jumal oli meile kõik täpselt ette valmistanud.
Ma olen elav tunnistus sellest, et Jumal õnnistab seda, kes õnnistab Iisraeli. Ma usun, et ma oleksin praegu väga haige või koguni surnud, kui ma ei oleks Iisraeli õnnistanud. Võibolla ka sellest, et ma tõin Eestisse Jumala sõna ja külvasin ja külvasin. See oli ülesanne, milleks Jumal oli mind kutsunud. See ei ole midagi suuremat sellest, mida Jumal kellelegi teisele annab teha. Kuhu iganes Ta sind läkitab – kui Jumal palub sul midagi teha, siis Ta annab ka kõik, mis sa selleks vajad.

Elu Jumalaga koos on nii põnev – olla õigel ajal õiges kohas. Ma usun, et kogudusel peab olema see nägemus, mis Jumalal on. Praegu on väga tähtis armastada Jeesust, armastada ennast ja armastada Iisraeli.
Kui sa kuuled, et keegi räägib negatiivselt ja valesti Iisraelist – ma ei ütle, et Iisrael on veatu nagu ingel – aga kui Jumal on midagi tõotanud, siis ei sõltu see sellest, mis nemad on, vaid ainult sellest, mis Tema on oma sõnas rääkinud. Nii et kui keegi räägib midagi Iisraelist, kas sa oled siis vait? Kui sa oled vait, siis sa oled nõus öelduga ja sa teed pattu. See on nii ohtlik. Sa ei pea vait olema. Kui keegi räägib halba Jeesusest, kas sa oled siis vait? Või sa teed oma suu lahti ja ütled: "Tema on minu päästja, ma olen Tema vastu võtnud ja Ta tahab sind ka päästa. Ta ei ole midagi halba teinud."
Kui ma veel õpetaja olin, sõidutasin kord õpilasi oma autoga. Meie autos on alati Jeesuse nimi nähtaval kohal – “Jeesus elab täna” – üks silt. Üks tüdruk ütles: “Mul on nii häbi, et siin autos on see silt, Jeesus ...”. Mina ütlesin: “Kas Jeesus on mingi kurjategija? Kas Ta tappis palju inimesi või tegi midagi kurja? Miks sa Teda häbened?”
Kui keegi räägib midagi Jeesusest, siis sa teed oma suu lahti. Aga siis, kui keegi räägib Iisraelist? Kas sa tead, et Jeesus on juut? Kui sa armastad üht juuti, kas sa armastad siis ka teisi juute? Piibel räägib, et see on Tema rahvas. See on igavesti Tema maa ja Ta ei ole oma meelt muutnud. See on alati Tema maa. Mis iganes seal juhtub – see on alati Tema rahvas ja Tema maa. Vaata hoolega, kuidas sa suhtud nendesse inimestesse, kes räägivad halba ja valesid Iisraelist. Sina ajad oma selja sirgu ja ütled, et Jumala sõna räägib nii.

Ma olen tänaval selliste noortega Iisraelist rääkinud. Neil on omad arusaamad, palju mõtteid, aga kui nad kuulevad, mis Jumal räägib – kui ma neile ütlen, et see ei ole minu mõte, vaid Jumal rääkis nii – siis nad vastavad, et ah tõesti! See on neile uus asi. Sa pead sellest rääkima, aga sul peab ka olema teave, Piibli kirjakohad. Kui sa oled kusagil poes või tänaval ja jutt läheb Iisraeli peale, siis sa ei saa minna koju Piibli järele. Sul peab midagi juba endas olema, kasvõi üks sõna selle kohta, mida Jumal räägib. Näiteks 1 Moosese 12:3 – siis ma õnnistan neid, kes õnnistavad Iisraeli ja panen vande alla need, kes Iisraeli neavad.

Kui sa oled otsustanud õnnistada Iisraeli, siis mida teha järgmiseks? Piiblist on meil eeskujuks Rutt, kes oli paganarahva seast, aga tahtis olla koos Iisraeliga. Temast tuli Jeesuse esiema, ta õnnistas Iisraeli. Loe seda Ruti lugu!
Isegi kui teised jahenevad, eemalduvad ja tagasi tõmbuvad, anname sellist otsust tehes Iisraelile teada, et tal on ikkagi sõpru. (Ulf Ekman "Juudid, tulevikurahvas", edaspidi UE – toim.) Iisrael vajab sõpru.
Ma ei tahaks minna Iisraeli lehtmajade püha ajal. Siis on seal kõik kallis ja kohal on palju inimesi. Aga meie noortel on puhkus just sellel nädalal ja me lähme sinna ja marsime Jeruusalemmas. Me kanname lippe ja tõotusi Iisraeli kohta ning trööstime Iisraeli niimoodi. Ma usun, et see õnnistab meie noori. Iisraelil ei ole sõpru.

Autot rentides küsiti mult – kas sa ei karda sinna minna, seal on ohtlik. Ma vastasin, et inglitega ei ole miski ohtlik. Meil on inglid kaasas. Ma olen seal grupiga käinud üle kolmekümne korra ja midagi ei ole juhtunud – inglid on alati kaasas. Ingleid vajad sa ka siin. Jeruusalemm on rahu linn. Seal, kus sa oled, ei juhtu midagi. Iseasi on, kui Jumal räägib, et sa lähed sinna surema. Koos Jumalaga võid sa olla ükskõik kus. Aga on tähtis näidata Iisraelile, et tal on sõpru.

Samuti tähendab see, et Aabrahami, Iisaki ja Jaakobi Jumal on meie Jumal ning et Tema sõnad ja tõotused piiblis on tänapäeval ülimalt aktuaalsed ja ajakohased.(UE) Uuri neid ajakohaseid sõnu. See tähendab, et kogudus võtab juutide asja oma südamesse. (UE) See on minu sõnum tänasel päeval – kogudus võtab juutide asja oma südamesse. Ja Iisrael vajab seda. See ei ole ainult see, et me lehvitame lippe ja palmioksi. Me ka tegutseme. Me anname oma vara, avame oma suu ja räägime, kirjutame ajalehte, mis on tõde – me teeme midagi. Küsi Jumalalt, mis Tema tahab, et sa Iisraeli jaoks teeksid ja Jumal räägib sulle.

Need on tõelised sõbrad, kes teda alt ei vea, kes teda ei manipuleeri ega ole neil ka valesid, varjatud motiive. Need inimesed on motiveeritud Jumala sõnast, Tema tõotustest ja Tema armastusest, mis nende südamesse on valatud. See armastus ei taha midagi vastutasuks, ei pea plaane ega arvestusi. (UE)

Iisraelil pole praegu sulle midagi vastutasuks anda, aga ta teeb seda kunagi, sest Iisraelil, Jeruusalemmal on tulevik. Ei räägita New Yorgi või Tallinna tulevikust, aga Jeruusalemma linnal on tulevik. Uuri ja loe seda.
See on isetu armastus, mis ei sõltu sellest, kas talle vastati. See lähtub Jumala ustavusest oma rahva ja oma Tõotuste suhtes. Kui sa oma otsuse teinud oled, mis on sinu järgmine samm?
a) Palveta Jeruusalemma rahu pärast. Paluge rahu Jeruusalemmale! Käigu hästi nende käsi, kes sind armastavad!(UE) Siin on valesti tõlgitud, heebrea keeles on: nende käsi käib hästi, kes sind armastavad! See on Jumala tõotus, lubadus. Rahu olgu su müüride vahel! Oma vendade ja oma sõprade pärast tahan ma nüüd ütelda: Rahu sinule! Jehoova, meie Jumala koja pärast tahan ma otsida sulle head! (Laul 122:6-9)

b) Õnnista Aabrahami sugu. Siis ma õnnistan neid, kes sind õnnistavad, panen vande alla need, kes sind neavad, ja sinu nimel õnnistavad endid kõik suguvõsad maa peal (1 Mo 12:3). (UE) See on õnnistus, mille Jeesus andis meile.

c) Tröösti, toeta ja julgusta Jumala rahvast. Trööstige, trööstige minu rahvast, ütleb teie Jumal! See ei ole soovitus, see on käsk paganatele, meile usklikele. Rääkige Jeruusalemma meele järele ja kuulutage temale, et ta vaev on lõppenud, et ta süü on lepitatud, et ta on saanud Jehoova käest kahekordselt kõigi oma pattude eest (Js 40:1-2). (UE) Milline rahvas on kannatanud nii palju kui nemad? Me oleme selles süüdi ja palume andeks, mis me oleme teinud.

Meil ei ole Soomes juute tapetud, aga nüüd on meil selline olukord, armsad vennad ja õed, palvetage meie välisministri pärast. Ta räägib nii halvasti ja mul on kurb selle pärast. Ma olen palvetanud: ”Jumal, kui ta ei muuda oma meelt ja ei hakka rääkima teisiti, siis eemalda ta sellelt kohalt”. See on nii kurb, mis ta räägib. Jumal on seda ennegi teinud, kui usklikud on palvetanud.

Minu vend Kari Veijalainen on nüüd Soome suursaadik Iisraelis. Ta kolis hiljuti Iisraeli. Temaga konkureeris kaks naist, keda välisminister soosis. Kari oli vale “värvi”. Aga saadikuks sai ikkagi minu vend Kari. Ta ei ole veel päästetud, aga me palume talle tarkust, et ta seisaks Iisraeli eest ning et ta ei oleks ükskõikne. Ma olen temaga rääkinud ja andsin talle raamatu “Rääkige sellest oma lastele” (raamat holokaustist Euroopas aastatel 1933–1945 – toim. märkus) ja muud kirjandust ning palvetan tema eest.

Seisa vastu igat liiki antisemitismile ja antisionismile, levitades õiget informatsiooni Iisraeli ja juudi rahva kohta. (UE) Ka Soomes on palju antisemitismi. Tänaval noortega rääkides kohtab palju iisraelivastasust.
Me võime olla kristlikud sionistid. See tähendab seda, et me oleme sama meelt Jumalaga, et see maa kuulub neile, kuna Jumal andis selle neile. See on Minu maa – rääkis Jumal. Arafat võib rääkida, mida iganes ta tahab, aga Jumal ütleb, et see on Tema maa, mis on antud Tema rahvale. Me oleme sama meelt.
Ära kiitle okste vastu. Ja kui sa kiitled, siis mõtle, et sina ei kanna juurt, vaid juur kannab sind (Ro 11:18).
Mõtle sellele ja palu, et Püha Vaim selgitaks sulle seda.

d) Toeta Iisraeli ja juudi rahva taaskogumist finantsiliselt. Jah, mu juurde kogunevad meresõitjad, eesotsas Tarsise laevadega, et tuua su lapsi laugelt; nende hõbe ja kuld on neil kaasas, Jehoova, su Jumala nimele ja Iisraeli pühale, sellepärast, et tema sind austab! Ja võõrad ehitavad üles su müürid ja nende kuningad teenivad sind; sest oma vihas ma lõin sind, aga oma armus ma halastan su peale (Js 60:9-10). (UE) See on Jumal, kes räägib Iisraelile.
Võõrad seisavad ning hoiavad teie karja, muulased on teie põllu- ja viinamäeharijad (Js 61:5). (UE) Praegu on nii, et seal on palju muulasi, vabatahtlikke, ka soomlasi.

Iisraeli poolt või vastu olemine on elu ja surma küsimus. Kui me vait oleme, siis me oleme Iisraeli vastu. Ole julge! Jumala Püha Vaim julgustab sind ja annab sulle julgust.
Tänapäeval maksavad usklikud mitmetes maades oma eluga selle eest, et nad järgivad Jeesust. Mitu inimest on saanud surma selle eest, et nad armastavad Jeesust, et Jeesus on nende eludes esimesel kohal. Võibolla on kunagi samasugune olukord ka siin, Eestis. Kui sa oled selline usklik, kes elab üleloomulikku elu, siis koged sa alati vastuseisu.
Vanglas tuli üks naine eestpalvele ja ütles, et teised räägivad temast halba, kuna ta ei ole selline nagu nemad ja ta oli sellepärast kurb. Ütlesin talle, et kui nad räägivad temast halba sellepärast, et ta armastab Jeesust, siis peab ta sellepärast rõõmustama, sest see on tagakius Jeesuse pärast. See on kristlase ainus kannatus – tagakius Jeesuse pärast. Kõik muud kannatused, haigused jne visatakse ära Jeesuse nimel. Aga see on kannatus, mille üle me saame rõõmustada. See on märk sellest, et sinus on midagi. Kui sind taga kiusatakse, ole rõõmus. Meie lihale see küll ei meeldi, kui meie kohta valesid asju räägitakse.

Kord Jeruusalemmas tuli meie kogudusse inimesi teisest grupist. Nad olid kuulnud, et meil on koosolek. Nende juht oli religioosne ning talle ei meeldinud see. Ta läks reisibüroosse ja rääkis, et Vappu Selonen on selline ja selline. Kaks nädalat proovisin selle üle rõõmustada, õnnistasin teda ja palvetasin ta eest. Samuti koged sa vastuseisu siis, kui seisad Iisraeli kõrval. Aga mis siis! Mitmed paganarahvaste hulgast, Corrie ten Boom ja teised, on selle eest palju kannatanud ja ka surma saanud, et nad on Iisraeli kõrval seisnud. Jumal tasub selle eest.
Paljud kirjakohad räägivad sellest, kuidas Jumal ütles, et Ta andis maa igavesti juudi rahvale. Ta ei ole oma sõna tagasi võtnud. Maa piirid on Joosua 13. peatükis kirjas, need on palju suuremad ja laiemad kui praegu. Juudid, kes vastavalt Jumala sõnale tulevad kokku igast ilmakaarest, ei saa tulla nii väikesele maa-alale, mis praegu Iisraeli valduses on. See peab laienema Liibanoni ja Jordaania osade arvelt. Piiblis on Iisraeli piir kahes kohas ära toodud. Eesti piire seal ei ole. Neid ei ole Jumal kirja pannud, aga Iisraeli piirid on. See on Erets Israel.

Palveta Iisraeli pärast iga päev. Jumal tahab, et sa kasvõi korra käiksid oma sünnilinnas Jeruusalemmas. See on võimalik! Ma olen neid rahalisi imesid näinud, mida Jumal teeb, kui sa loobud sellest, millest iganes sa loobud ja paned oma raha sellesse ettevõtmisse. Ära karda! Ja Iisrael vajab turiste. Hakka palvetama Iisraeli pärast. Jumal tasub sulle, nii et sa oled seal ühel päeval ise ja käid seal müüridel.

Ühel hommikul ärgates andis Jumal mulle kirjakoha Hesekieli raamatust: Ma otsin meest, kes seisab müüripraos. Sama tugevalt tuli teine kirjakoht, mis räägib samast asjast. Ma nägin ennast ja oma gruppi müürinurgas ning ma pidasin seal piiblitundi. Ma usun, et oktoobris me teeme seda ja palvetame seal.
Jumal otsib kedagi, kes palvetaks Iisraeli pärast. Palveta iga päev ja seo kinni terrorismivaim. See ei ole poliitiline võitlus. See on vaimne võitlus – muslimi vaimu võitlus Jumala vaimu ja Tema tahte vastu. See on viha võitlus armastuse vastu. Aga me saame selle siduda ja murda ning Jumala tahe sünnib.

Me teame, et Jumala rahval tuleb kannatada, aga lõplik võit on Jumala rahva võit ja meie peame olema selle rahva kõrval. Me teame, mis juhtub nendega, kes vihkavad Iisraeli ja me ei taha olla nende hulgas.

Vappu Seloneni "Harta" koguduses peetud jutluse kirjutas lindilt ümber Reet Tallo, toimetas Külli Kuusk.




 Lisa kommentaar | Loe kommentaare (9)

Sinu nimi *
Sinu e-mail
Kommentaar *
Mitu ä tähte on sõnas jäääär? * See rumal küsimus hoiab robotid sellest foorumist eemal. Palun kirjuta oma vastus siia:

  Tutvu reeglitega



Soovita sõbraleSoovita sõbrale

Prindi artikel Prindi artikkel

Loe kommentaare (9)



Charismata Ministries
COPYRIGHT 2006 ©
Informatsiooni sellel leheküljel tohib kasutada ainult isiklikuks tarbeks.
Kõik muu kasutus/paljundamine võib toimuda ainult "Usumaailma" kirjalikul loal.