Harta Kogudus Usumaailm  Harta pood                       

 

Iisrael
Maailm
Huvitavad inimesed
Taevamuusika
Taevamanna
Õpituba
Arhiiv
Kontakt
Koju
In English

Õpitoas täna:
Rick Joyner - Kõrgeim kutsumine





KOJU » ARHIIV »



SÜÜRIA KASUTAB GRUUSIA KONFLIKTI ÄRA RELVADE HANKIMISEKS
22.08.08  

Gruusias aset leidnud konflikti järgselt on Venemaa ja Iisraeli vahelised suhted proovile pandud. Teisipäeval kirjeldas Venemaa armee aseülemjuhataja avalikult Iisraeli relvamüüki Gruusiale ning Gruusia eriüksuste treenimist; see ˛est oli tõenäoliselt mõeldud Iisraeli hoiatamiseks. Päev hiljem aga kutsus president Medvedev peaminister Olmertit üles pingeid maandama. Kaks liidrit rääkisid pikalt nii Gruusia konfliktist kui ka Lähis-Idat puudutavatest küsimustest.

Iisrael on huvitatud Venemaaga heade suhete säilitamisest mitmel põhjusel ning peamiseks neist on soov mõjutada Venemaa relvade müüki araabia maadesse. Külma sõja ajal oli Nõukogude Liit üks peamisi relvatarnijaid araabia riikidele. Ilmselge katsena sellise suhte taastamiseks lendas Süüria president Bashar Assad eile Venemaale. Kasutades ära hiljutisi pingeid, on Assad teinud julgeid märkusi Venemaa ja Iisraeli üha halvenevate suhete kohta ning on ühtlasi kaitsnud Venemaa tegusid Gruusias. Assad väitis: "Kui varem oli Venemaal inimesi, kes mõtlesid, et iisraellased võivad olla sõbralikud, siis ma arvan, et nüüd ei arva enam keegi nii."

Arvatakse, et kui Süüria lubab Venemaal Süüria pinnale rohkem oma sõjaväge paigutada, siis võimaldatakse Assadil vastutasuks osta Venemaa käest nii maa-õhk-tüüpi rakette kui ka muud kõrgetasemelist varustust. Kuigi Venemaa on juba aastaid varustanud Süüriat relvadega, on Iisrael seni suutnud veenda endist presidenti Putinit mitte hakkama müüma kaasaegsemat tehnoloogiat. See on aga nüüdseks võib-olla muutunud.

Kommentaar:
Sellised arengukäigud näitavad selgelt, et Venemaa taotleb Lähis-Idas jälle suuremat mõjuvõimu. Viimased 15 aastat on initisatiivi haarajateks olnud peamiselt USA ja EL ning Venemaale pole enamjaolt üle jäänud muud, kui aktsepteerida tulemusi. Venemaa aga tahab seda olukorda muuta. Külma Sõja ajal kasutasid kaks suurvõimu Lähis-Idat areenina, kus katsuda jõudu ning hirmutada teineteist, varustades erinevaid osapooli relvadega. Iisrael oli nende sündmuste rindejoonel.

Venemaa ei ole veel nii võimas kui Nõukogude Liit kunagi oli ning ka maailm on vahepeal muutnud. Ülemaailmne majanduslik integratsioon ja võitlus rahvusvahelise terrosrismiga on kaks tegurit, mis vajavad piireületavat koostööd. Seetõttu on ka ebatõenäoline, et Külm Sõda kordub - vähemalt mitte endisel kujul. Hoiatavaks märgiks on siiski Venemaa ähvardused rünnata Poolat ja Ameerika Ühendriikide lubadused kaitsta oma Poola liitlast nii, nagu oleks tegu Ameerika pinnaga. Kaks vana rinnet tunduvad taas esile kerkivat - kuid seekord pole need ainsad osalised, sest ei tohi unustada ka sellised mängijaid nagu Hiina, EL ning islamimaad.

Iisrael on endiselt nende sündmuste rindejoonel; veelgi enam islami tugevnemise ja Iraani tuumaambitsioonide tõttu. Kui asjalood peaksid jätkuvalt halvenema, on peamine küsimus see, et kas kogu Iisraeli-vastase meelsuse juures on Euroopal sel korral piisavalt motivatsiooni ja tahet toetada ainsat tõelist demokraatiat Lähis-Idas. Ning kas Ameerika toetus muutub uute asjaolude ning uue presidendi valimiste tõttu? Viimaks tuleb aga arvesse võtta ka Iisraelis toimuvat; mis juhtub siis, kui Olmert on lahkunud? On huvitavad ajad!

Copyright 2008 Word of Life Israel.




Soovita sõbraleSoovita sõbrale

Prindi artikel Prindi artikkel




Charismata Ministries
COPYRIGHT 2006 ©
Informatsiooni sellel leheküljel tohib kasutada ainult isiklikuks tarbeks.
Kõik muu kasutus/paljundamine võib toimuda ainult "Usumaailma" kirjalikul loal.