Harta Kogudus Usumaailm  Harta pood                       

 

Iisrael
Maailm
Huvitavad inimesed
Taevamuusika
Taevamanna
Õpituba
Arhiiv
Kontakt
Koju
In English

Õpitoas täna:
Rick Joyner - Kõrgeim kutsumine





KOJU » TAEVAMANNA



Kenneth E. Hagini unustatud hoiatus
J. Lee Grady

Enne oma surma 2003. aastal noomis ususõna liikumise austatud isa oma vaimseid poegi selle eest, et nad on läinud jõukuse õpetusega liiale.

Karismaatilist piibliõpetajat Kenneth Haginit peetakse niinimetatud jõukuse evangeeliumi isaks. Lihtrahvalik ja iseõppinud papi Hagin pani Oklahomas aluse laialt levinud liikumisele, mis tõi esile piiblikooli ja terve rea tuntud jutlustajaid, kaasa arvatud Kenneth Copeland, Jerry Savelle, Charles Capps, Jesse Duplantis, Creflo Dollar ja paljud teised – kes kõik õpetavad, et kristlased, kes annetavad heldelt, peaksid ootama rahalist tasu veel enne taevasse jõudmist.

Hagin õpetas, et vaesus ei austa Jumalat ja et jutlustajad ei pea olema vaesed. Aga enne kui ta 2003. aastal suri ja andis Rhema Piibli Õppekeskuse üle oma pojale, Kenneth Hagin juuniorile, kutsus ta paljud oma ametivennad Tulsasse kokku, et noomida neid oma õpetuse moonutamise eest. Ta ei olnud rahul sellega, et mõned ta järgijad manipuleerivad Piibliga, leidmaks toetust sellele, mida tema pidas ahnuseks ja isekaks himude rahuldamiseks.

Need, kes seisid Hagin seeniorile lähedal, ütlevad, et ta korrigeeris enne surma innukalt neid kuritarvitusi. Ta kirjutas ka äärmiselt ausa raamatu, milles ta käsitles neid asju, mis talle rahu ei andnud. “The Midas Touch” ilmus aastal 2000, aasta pärast seda kurikuulsat Tulsa koosolekut.

Paljud ususõna jutlustajad ignoreerisid seda raamatut. Aga hiljutise poleemika valguses jõukuse õpetuse üle oleks hea mõte sellelt raamatult tolm maha pühkida ja seda taas lugeda.

Siin on mõned punktid, mis Hagin raamatus “The Midas Touch” välja tõi:

1. Rahaline jõukus ei ole märk Jumala õnnistusest. Hagin kirjutas: “Kui üksnes jõukus oleks märk inimese vaimsuse kohta, siis oleksid narkokaubitsejad ja maffiabossid vaimsed hiiglased. Materiaalset rikkust võib ühendada Jumala õnnistustega, aga seda võib Jumala õnnistustest ka täielikult lahutada.”

2. Inimesed ei peaks kunagi andma selleks, et saada. Hagin oli kriitiline nende suhtes, kes “püüavad teha ohvrikarbist mingisugust taevast müügiautomaati”. Ta hurjutas neid, kes seostavad andmise saamisega, eriti neid, kes annavad autosid, et saada uusi autosid või kes annavad ülikondi, et saada uusi ülikondi. Ta kirjutas: “Sellist vaimset valemit ei ole olemas, et külvad Forde ja lõikad Mercedeseid.”

3. Ohvri andmise ajal “seemnele nime andmine” ei ole piibellik. Selline tegevus, mis sai populaarseks 1980-ndate usukonverentsidel, kohutas Haginit. Usujutlustajad ütlevad mõnikord andjatele, et kui nad annetavad raha, siis peavad nad nimetama mingi kindlakujulise asja, millega neid vastutasuks peaks õnnistatama. Hagin lükkas sellise arusaama tagasi ja ütles, et keskendumine sellele, mida sa vastu saad “rikub ära kogu suhtumise, mis meie andmisel peaks olema”.

4. Sajakordne tulu ei ole piibellik mõiste. Hagin arvutas ja leidis, et kui see pentsik arusaam oleks õige, “siis käiksid kristlased ringi mitte miljardite või triljonite dollaritega, vaid kvadriljonitega!” Ta tunnistas valeks levinud õpetuse, et usklik peaks nõudma mingit kindlat rahalist tasuvusmäära.

5. Jutlustajaid, kes väidavad endil olevat võlapurustusvõidmise, ei tohiks usaldada. Haginit hämmastasid jumalasulased, kes lubavad “üleloomulikku võlgade kustutamist” neile, kes annavad raha mingite kindlate korjanduste ajal. Ta kirjutas raamatus: “Ma ei tea mitte ainsatki piiblikohta, mis kinnitaks sellist tegevust. Ma arvan, et see on lihtsalt jutlustaja välja mõeldud süsteem, kuidas rikkaks saada ja võib lõpuks osutuda ohtlikuks ja hävitavaks kõikidele, kes selles osalevad.”

(Paljud evangelistid, kes astuvad tänapäeval kristlikus televisioonis üles, kasutavad seda petuväidet. Tavaliselt annavad nad mõista, et imepärane võla kustutamine toimub ainult siis, kui inimene annab just praegu, otsekui haihtuks äkitselt pärast saateaega võidmine, mida selleks imeks on vaja. Selline manipuleeriv väide sarnaneb rohkem nõidusele kui kristlikule usule.)

Hagin mõistis hukka kõik rumalad petuvõtted, mille eesmärgiks on meelitada kuulajaskonda rahakotte tühjendama. Teda pahandas eriti see, kui üks jutlustaja ütles oma raadiokuulajatele, et viib nende palvesoovid Jeesuse tühja hauda Jeruusalemmas ja palvetab nende eest seal – kui annetajad lisavad erilise ohvrianni. “See raadiojutlustaja ei tahtnud midagi muud, kui et inimesed saadaksid talle rohkem raha,” kirjutas Hagin.

Tänu Ameerika karismaatikute propageeritavate pentsikute annetussüsteemide hiljutisele taaselustumisele on jõukuse evangeelium taas üldsuse teravdatud tähelepanu all. On aeg uuesti üle vaadata need asjad, mis tegid Hagini murelikuks ja leida piibellik tasakaal.

Hagin ütles oma järgijatele: “Selle ülerõhutamine või sellele lisamine, mida Piibel tegelikult õpetab, teeb alati rohkem halba kui head.” Kui mees, kes rajas teed tänapäevasele arusaamale piibellikust jõukusest, andis häirekella omaenda liikumisele, kas ei oleks siis mõistlik võtta ta manitsust kuulda?

J. Lee Grady on ajakirja Charisma toimetaja.




 Lisa kommentaar | Loe kommentaare (10)

Sinu nimi *
Sinu e-mail
Kommentaar *

Mitu ä tähte on sõnas jäääär? * See rumal küsimus hoiab robotid sellest foorumist eemal. Palun kirjuta oma vastus siia:


  Tutvu reeglitega





Soovita sõbraleSoovita sõbrale

Prindi artikel Prindi artikkel

Loe kommentaare (10)

Harta poes saadaval


Kenneth E. Hagin, Jumala plaani järgimine


Charismata Ministries
COPYRIGHT 2006 ©
Informatsiooni sellel leheküljel tohib kasutada ainult isiklikuks tarbeks.
Kõik muu kasutus/paljundamine võib toimuda ainult "Usumaailma" kirjalikul loal.