Harta Kogudus Usumaailm  Harta pood                       

 

Iisrael
Maailm
Huvitavad inimesed
Taevamuusika
Taevamanna
Õpituba
Arhiiv
Kontakt
Koju
In English

Õpitoas täna:
Rick Joyner - Kõrgeim kutsumine





KOJU » MAAILM



Rick Joyneri prohvetlik pilguheit ärkamisele Lakelandis Floridas


Alates aprilli lõpust on Rick Joyner avaldanud seitse eribülletääni, mis kõik käsitlevad Lakelandist alguse saanud ja nüüdseks üle terve maailma levinud Jumala liikumist. Kuna materjal on nii mahukas, siis oleme selle vorminud üheks artikliks, tuues ära vaid kõige olulisema, mis võiks ka lugejat Eestimaal huvitada. Need bülletäänid on täies mahus loetavad teenistuse MorningStar koduleheküljel www.morningstarministries.org.

Praeguse ärkamise ajalugu ja tulevik – 1. osa (30.04.08)

Ameerikas on pääsenud valla erakordne Jumala liikumine. See, mis on puhkenud Lakelandis, on tähelepanuväärne ja kasvab kiiresti. Me kogeme ka oma keskuses Heritage’is (tegemist on niisiis Rick Joyneri teenistuse MorningStar keskusega) Püha Vaimu puhangut, mis on mitmel moel juba ületanud kõik selle, mida me varem oleme kogenud. Ka see tundub muutuvat üha intensiivsemaks ja inimesed on hakanud tulema kaugelt, et seda kogeda. Vaimsele radarile on hakanud ilmuma ka uudiseid teistest Jumala liikumistest.

Mida see tähendab? Kuhu see suundub? Millist vilja see kannab? Need on olulised küsimused, mida me peaksime praegu käsitlema, kuigi me oleme võimelised neile vaid osaliselt vastama. Me näeme poolikult, tunnetame poolikult ja ennustame poolikult ja kuigi me teame, et meil on ainult pool, peame me seda poolt mõistma, püsimaks kursil. Mida rohkem me mõistame sellest, mis praegu sünnib, seda kaugemale me tõenäoliselt jõuame ja seda suurem on mõju.

Nii erakordsed kui mõned asjad ka on, mis me juba oleme kogenud, oleme me siiski alles ärkamise algusetapis. Sellel, mis on puhkenud, on tegelikult potentsiaali muutuda millekski suuremaks kui vaid ärkamine. See võib olla järjekordse suure Jumala liikumise algus Ameerikas – vaimne uuenemine, millel on radikaalne mõju tervele rahvale. Kui me püsime kursil, muutub Ameerika selle tagajärjel võimeliseks aitama valmistada teed tulevasele Jumala riigile. Ilma selle äratuseta ei püsi me kaua väljapaistva riigina, vaid sellest ülemaailmse tähtsusega suurriigist, mis me praegu oleme, jääb järele vaid kest. Sellel on nii suur tähtsus.

Tõeline ärkamine on palju enam kui kohalikus koguduses nädalaks ajaks koosolekute planeerimine. See on ülestõusmise vägi, mis äratab midagi taas ellu ja just seda vajabki kogudus Ameerikas. Isegi parimad kogudused Ameerikas vajavad vähemalt uuendust ja värsket Püha Vaimu liikumist, aga enamik kogudusi vajab tegelikult ärkamist – nad tuleb surnust üles äratada. On siis tegu uuenduse või ärkamisega, me peame alandlikult vastu võtma selle, mida Isand saadab, mis paneb Ta jätkuvalt meile oma armu osutama.

Kuidas me võtame seda vastu? Minge Lakelandi, Heritage’i või kuhugi mujale, kus ärkamine on vallandunud. Tõeline ärkamine on nakkav. See, mis sünnib Heritage’is, sai alguse sellest, et mõned meie kooliõpilased läksid Lakelandi ja kui nad kirjeldasid piiblitunnis seda, mida nad kogesid, tuli ruumi midagi tuulispea sarnast. Varsti olid meie mõlemad koolid, seejärel personal ja seejärel lapsevanemad, kes tulid oma lastele kooli järele, haaratud sellesse, mida paljud nimetasid kõige võimsamaks Isanda ligioluks, mida nad eales kogenud.

Isanda ligiolu oli nii tugev, et me pidime jätkama igaõhtuste koosolekute korraldamist. Nüüd, pärast rohkem kui nädalat, ei ole see mitte vähenenud, vaid kasvab üha. Mul on olnud palju üleloomulikke kogemusi, aga neil koosolekutel on olnud aegu, mil Isanda ligiolu oli nii tugev, et kõiki haaras hirm.

Nii nagu C. S. Lewis kirjutas oma Kristuse kehastuse Aslani kohta, et “Ta ei ole taltsas lõvi.” Just siis, kui me mõtleme, et võidmine taandub, tuleb kõige tugevam laine ja vapustab meid. Enamik meie tiimist on kogenud palju ja on olnud paljudes varasemates ärkamistes, uuendustes ja Jumala liikumistes, aga on natuke hirmutav näha neid nii kartlikena, kui Jumal ilmub sellisel moel, nagu Ta on siin olnud. Isegi siis, kui hoone on tühi, on seal kogetav ligiolu, mis ajab judinad ihule. Meil on seda juhtunud palju kordi, aga mitte sellisel tasandil. See on hoopis midagi muud.

See, mis toimub siin Heritage’is, tundub olevat samuti nakkav. Me kuuleme teateid selle kohta, kuidas inimesed saavad selleteemalisi meile või mõnedel juhtudel mobiilikõnesid Heritage’ist ja Jumala vägi tabab neid ja midagi sünnib seal, kus nad on. See on otsekui süte viskamine kuivadele puudele.

See, mis on puhkenud Lakelandis ja Heritage’is, on alles Jumala liikumise algus, millel on potentsiaal mõjutada igat linna Ühendriikides ja Kanadas ja seejärel jõuda kaarega Euroopasse. Enne kui see läbi on, on see jõudnud arvatavasti iga riigi uudistesse maa peal, aga mis veel tähtsam, see on mõjutanud ülemaailmselt Kristuse ihu ja sünnitanud sõna otseses mõttes uusi riike. See on millegi nii suure algus.

Möödunud nädalal toimus ülevoolav läbimurre. Puhkesid ehtsad vabanemised, tervenemised, imed ja Isanda ligiolu oli võimsalt kohal ning seda ei olnud võimalik ohjeldada. Mõned meie keskkooliõpilased, kes olid valmistanud tõelist peavalu ja kes olid pandud nende nimekirja, keda järgmisel õppeaastal enam kooli tagasi ei võeta, on olnud selle Jumala liikumise eesotsas, olles täielikult muudetud ja palvetades teiste eest, et Jumal neid puudutaks. Ühe päeva jooksul said tõelistest äralangenutest ärkamise juhid ja see oli ehtne.

Suur rõõm kaasneb sellega, mida me praegu kogeme, aga puhuti on Jumala ligiolu olnud nii tugev, et inimeste peale näib langevat püha hirm. Tunnistused tervenemistest ja imedest on suurepärased, aga mõned inimesed, kes on nii dramaatiliselt muudetud, koguni sinnamaani, et tunduvad hoopis teiste inimestena, on mõnede jaoks kõige suuremad imed. Meil on hulk inimesi, keda aastaid kestnud õpetamine ja jutlustamine näis vähe mõjutavat, kuid kes muutusid ühe koosolekuga põhjalikumalt, kui me võimalikuks või siis usutavaks pidasime.

Ma näen teatud muudatust paljude inimeste puhul ja põhjalikku muudatust mõnede puhul. Jumala au muudab inimesi ja mõnikord võib minut aega kestev kokkupuude Isandaga muuta inimesi rohkem kui aastaid kestnud jutlustamine. Ometigi on jutlustamine ja õpetamine Jumala annid ja kuigi nad ei pruugi muuta inimesi nii tähelepanuväärselt või nii kiiresti, on need osa kristlase põhitoidusest ja tagavad terve usuelu.

Praeguse ärkamise ajalugu ja tulevik – 2. osa (02.05.08)

Vaid mõni nädal pärast isade austamise konverentsi hakkasin ma saama meile Stephen Straderilt läbimurde kohta, mis oli aset leidnud Lakelandis Florida osariigis. Mu esimeseks mõtteks oli, et kui sellest saab allikas, siis on see paslik, et see tuleb Straderi kaudu. Jumal on suuresti kasutanud ta isa ja ema, Karl ja Joyce Straderit, ärkamise toomisel mitte ainult meie rahvale, vaid tervele maailmale, kui nad poolteist aastakümmet tagasi kutsusid Carpenter’s Home Churchi Rodney Howard-Browne’i. Mis on veel parem viis, kuidas poeg saab isa austada, kui jätkates tema tööd? Stephenil endal on märkimisväärne tervendus- ja imeteenistus, aga ta on rohkemat kui see – ta on väravahoidja, nagu ta isa enne teda.

Ma ei olnud ka üldse üllatunud, kui kuulsin, et Isand kasutab Todd Bentley’t selle uue Vaimu väljavalamise eestvedajana Lakelandis. Kui sa mingil moel kahtled Toddis, siis ära tee seda. Ta on tõeline ja tal on üks suurimaid usuande Jumala väe vallandamiseks kõikide nende seas, kellega ma olen kokku puutunud ja ma tunnen mõningaid kõige kõvemaid tegijaid. Ma olen olnud Toddiga vaid korra koos, kui kõrgema taseme üleloomulik ei hakanud avalduma ja see oli siis, kui ta läks läbi oma “hinge pimedast ööst”. Isegi siis oli ilmutuse Vaim tema üle ja mul ei olnud kahtlustki, et kui ta tuleb sellest perioodist läbi, siis jõuab ta palju kõrgemale tasandile. See, mis Lakelandis on sündinud, on suurepärane, aga ma eeldan, et see läheb palju kõrgemale nii Lakelandis kui ka igal pool mujal, kus see vallandub.

Ent Todd vajab veidi prohvetlikku selgitust (võib-olla ka palju). Ma olen tundnud Toddi palju aastaid. Ta on ilmselgelt uue põlvkonna esindaja, aga hämmastaval viisil on ta ka otsekui segu mõningatest 1940-ndate ja 1950-ndate suurtest tervendusevangelistidest. Ma arvan, et see on tingitud sellest, et ta kannab mõningate selle perioodi suurte evangelistide mantleid. Ma ütlen “mõningaid mantleid” sellepärast, et täpselt nii, nagu Isanda kuub jagati Ta ristilöömisel, annavad võitud edasi oma meelevallamantlid ja need on tavaliselt jagatud ning antud paljudele, mitte ainult ühele. Nii nagu Jaakob tegi oma pojale Joosepile, meeldib Isandale teha oma lastele erilisi mantleid, milles on palju värve või mis on erisugused. Enamik meie kuubedest või mantlitest on tehtud meie eesminejate omadest ja mõned on ka täiesti uued ja unikaalsed.

Näiteks arvan ma, et Benny Hinn kannab osaliselt seda mantlit, mis pärineb Kathryn Kuhlmanilt, aga tal on ka teisi ja üsna tõenäoliselt on vähemalt osa tema mantlist selline, mille Jumal tegi just tema jaoks. Nii nagu osa rõõmust, mis Jumal sai loomisel, tulenes sellest, et Ta nägi kahte oma last üheks saamas ja esile toomas lapsi, kellel oli osa mõlemast oma vanemast, aga ometi olid nad unikaalsed – nii teeb Isand sedasama ka vaimsete esivanemate kokkupanemisel.

Kas see, mis nüüd sünnib Lakelandis, on nende prohveteeringute täitumise algus, mis räägivad nimetute ja näotute juhtide põlvkonnast, kes täidavad staadione rahvahulkadega, kes saavad terveks kõikvõimalikest haigustest ja on tunnistajateks igasugustele imedele? See võib aidata seda süüdata ja see võib olla see, mille see sünnitab. Mõned vaidlevad vastu, et me ei saa öelda, et töö, mis on keskendunud ühele isikule, kelleks on Todd, oleks nimetu ja näotu. Ent võib olla, et Isand on tõstnud üles kellegi Toddi-suguse, esindamaks vana selleks, et võida uut, nii nagu Ta tõstis üles Ristija Johannese, kes oli viimane ja suurim oma korra järgi, et ristida ja prohveteerida uue üle. Tundub, et see on viis, kuidas Isand neid asju teeb, nõudes, et uued alandaksid ennast oma isade ees, alistudes neile ja lastes end nendest välja läkitada.

Ära lase uhkusel takistada Lakelandi minemast. On õige minna sinna ja lasta sellel, mis seal sünnib ennast läbi immutada ja ristida. See on nakkav ja see tuleb arvatavasti sinu linna kellegi teise kaudu, kui sina ei taha seda. Jumal valab välja oma Vaimu. Kuigi meil toimub siin Heritage’is erakordne Jumala Vaimu töö, mis on peaaegu nii tugev, kui me oleme võimelised taluma, kavatseme ometi saata paljusid Lakelandi, et austada seda, mis seal sünnib ja võtta vastu nii palju kui me suudame, et seda siis siin välja valada. Me palvetame nende eest igal õhtul ja rõõmustame väga selle üle, mida Jumal seal teeb. See, mida Isand siin teeb, on üsna erinev ja peabki olema, sest ma usun, et Jumala Vaimu vallandumine peaks igas paigas olema unikaalne. Meie Jumal armastab mitmekesisust.


Praeguse ärkamise ajalugu ja tulevik – 4. osa (22.05.08)

Kui ma kirjutasin eelmise eribülletääni, siis me ei olnud ikka veel kindlad, kui kaua see praegune Isanda külastus kestab. Pärast seda on ilmnenud, et see on palju suurem, kui me algul nägime ja selle lõppu ei ole näha. Jumala Vaimu liikumine, mis puhkes valla Heritage’is, mitte üksnes ei jätku, vaid muutub tugevamaks. See, mille pärast me suurema osa oma elust oleme palvetanud, sünnib nüüd. See, mis praegu vallandub, on meist suurem ja see levib üle kogu maa. Kõik tunnused näitavad, et tegu on Jumala ühe kõige suurema liikumise algusega Ameerikas.

Esimesest päevast peale, mil me hakkasime siin koosolekuid pidama, me palusime, et Isand ehitaks paiga, kus Ta ei käiks mitte ainult külas, vaid kus Ta elaks ja asuks kogu aeg. Nüüd me hakkame tundma, et tegu on millegi rohkema kui vaid külastusega ja tundub, et Tema ligiolu, mida me praegu kogeme, jääb püsivalt avalduma. Bob Jones on veendunud, et see, mis juhtub selle aasta juunis ja juulis, on palju suurem. Isand on meile ka näidanud, et Tema on meie hingamine ja et me peaksime jätkama koosolekutega Heritage’is ka juulikuus, mil me tavaliselt võtame puhkuse. Me teeme suuri ümberkorraldusi paljudes oma plaanides, aga see on ka asi, mille pärast me oleme elanud. Isand liigub taas suure väega, tehes imesid ja Ta rahvas ärkab üles unest, et pakkida asjad kokku ja liikuda ühes pilvega edasi.

Meil on ka möödanikus olnud erakordseid Püha Vaimu vallandumisi, läbimurdeid või külastusi, aga seekordne on teistsugune. Asetleidvate üleloomulike ilmingute laad ja arv ületab kõik selle, mida me varem oleme kogenud. On võimalik, et me oleme nelja viimase nädala jooksul olnud tunnistajateks suuremale arvule imedele kui viimase kahekümne aasta jooksul ja me oleme näinud nende aastate jooksul palju. Nii et kuhu see meid viib?

Pole kahtlustki, et nüüd on käes imede ja imetegude ajad. Isand ei murra esile mitte ainult meie sellelaadsetel koosolekutel, vaid peaaegu alati ja igal pool, kus me kokku tuleme, isegi ärinõupidamistel! Valitseb nii tugev Isanda ligiolu tunne, et iga hetk võiks midagi tähelepanuväärset juhtuda ja sageli juhtubki. Tõeline kristlus on suurim seiklus ja kõige põnevam elu, mis inimesel võib olla ja see ongi just see. Ma ärkan hommikul, mõeldes sellele, millistest imedest ma täna kuulen või mis imeasju ma täna näen. Mõnikord on õhk otsekui elektrit täis.

Me oleksime nagu taas Apostlite tegude aegades. Kõik näivad ringi kõndivat, täis aukartust ja imetlust nende asjade ees, mida Jumal teeb, oodates sõnumeid hämmastavatest asjadest.

Ei ole sugugi harv, et mina ja teised teenistuse juhid kuulevad mõnedest asjadest viimasena. Me ei ole loobunud oma vastutusest ülevaatajatena, aga üsna sageli me mitte niivõrd ei juhi, kuivõrd püüame end asjadega kursis hoida. See võib mõningaid juhte hirmutada, aga meie meeskonnale see meeldib. Me ei lähe juhtimisega liiale ja kui inimesed teevad oma tööd teenistuses, kui Isand võib kasutada igaüht, et tema kaudu tegutseda, siis tähendab see seda, et meie oleme varustajatena oma töö teinud. Samuti on selge, et kuna Isand tegutseb nii paljude erinevate inimeste kaudu, ei ole kogu koorem meie õlgadel, mis muudab palju tõenäolisemaks selle, et see töö võib kesta määramatu aja ja keegi ei põle selle käigus läbi.

Minu jaoks on üheks suureks õnnistuseks näha, kuidas noored teevad sellise väega imesid ja tunnustähti ning käivad sellises tarkuses ja küpsuses. Kuigi ma arvan, et meie keskkoolis on ühed kõige paremad õpetajad, on see kõik kaugelt üle selle, mida keegi oleks võinud neid ette valmistades teha. Mõned nendest noortest ei olnud vaid mõned nädalad tagasi vaimselt eriti heas seisus, aga nüüd palvetavad nad haigete eest ja ajavad välja kurje vaime nagu kogenud vaimsed sõdurid. Lapsed on imede ja tunnustähtede jaoks lausa loodud. Tundub, nagu olekski nad kõige selle jaoks tehtud.

Enamiku nende erakordsete imede puhul, mida me oleme kogenud, ei näi keegi isegi teadvat, kes nende eest palvetas või millal need sündisid, tundub, et see ei huvitagi tegelikult kedagi. See võimaldab Isandal saada kogu tähelepanu ja au endale. Me teame kõik, et Isand on ainus, kes võib tervendada või vabastada, aga liiga sageli meeldib meile anda inimestele liiga palju au, mis paneb nende õlule sellise koorma, mida ükski inimene ei suuda kanda. Meil on igal õhtul teenistustiimis tosinkond inimest, aga peaaegu igal õhtul on Isanda ligiolu nii tugev, et inimesed lihtsalt sirutuvad välja ja puudutavad Teda ning saavad terveks, ilma et keegi neile käsi peale paneks. Ka see on olnud palju aastaid meie palve – et meil oleks võimsaim ülistus, parimad jutlused, võidmine prohvetlikuks teenistuseks ja parimad abivahendid, aga et keegi ei läheks koosolekult ära nendest rääkides, vaid et nad lahkuksid Isandast rääkides. Kõikide asjade üle olev võidmine kasvab, aga Isanda au varjutab selle kõik.

Me püüame ikka veel paljusid asju seedida ja mõista, aga on üsna selge, et tegemist on võimsa Jumala liikumise algusega Ameerikas – võimalik, et suurimaga kõigest. See puhkeb varsti valla ka Euroopas, kui see juba ei olegi juhtunud. Olles aastakümneid vaadanud pealt, kuidas Jumal võimsalt liigub Aasias, Aafrikas, Lõuna- ja Kesk-Ameerikas, on kätte jõudnud meie kord. Ameerika ja Euroopa on meeleheitlikult vajanud ärkamist ja see on nüüd käes.

Kuigi see, mis praegu toimub, on tugev, oleme ikkagi alles selle algstaadiumis ja see ei kasva mitte ainult tugevamaks, vaid see levib ka laiuti. Ärkamine on koguduse ülesäratamine ja ei ole kahtlustki, et kogudus vajab ülesäratamist, aga see, mis praegu sünnib, läheb ärkamisest kaugemale. Me kogeme selle algstaadiumit, mida paljud on ette näinud rohkem kui kakskümmend aastat – suurt äratust, mis on suurem kui ükski teine suur äratus (Ameerika ajaloos). Kuigi ärkamise tagajärjeks on tavaliselt inimeste päästetud saamine, on ärkamise peamine fookus siiski koguduse äratamisel, et ta kuulutaks evangeeliumi kadunutele, aga mitte ainult seda, vaid et ta saavutaks küpsuse. Kui kogudus jõuab küpsesse ikka, särab ta valgus üha enam ja enam pimeduses. Mitte üksnes ei saa inimesed päästetud, aga piirkonnad ja isegi terved rahvad muudetakse. Suur misjonikäsk käsib meil teha rahvastest jüngrid, mitte ainult üksikisikutest ja me näeme, kuidas rahvad tahavad õppida Isanda teid ja muutuda tõelisteks jüngriteks.

Kas see tähendab seda, et sellised asjad, nagu palvetamise lubamine üldhariduslikes koolides tulevad jälle tagasi? Ma usun, et asi läheb veel kaugemale. Palvetamist ei suudeta enam tõrjuda ei koolidest ega ükspuha millistest teistest paikadest. On õige, et on võimalik täheldada, et kohutav kõlbluse langus algas Ameerikas sellest ajast, mil palvetamine kõrvaldati koolidest ja sellele järgnenud püüdest kõrvaldada igasugune Jumala mainimine kõikidest avalikest paikadest. Nagu me näeme Ilmutuse 3. peatükist, seisab Isand isegi väljaspool omaenda kogudust ja ootab, mil Ta sisse kutsutakse. Kui me palume Tal lahkuda, siis Ta teeb seda ja Ameerika on seda mõne viimase aastakümne jooksul suurel määral teinud. Aga see ei jää nii. Ameerika kogudus ärkab, palub, et Isand tuleks tagasi ja Ta teeb seda.

Mulle näidati, et igas Ameerika kogukonnas tulevad esile imed ja tervenemised kui tunnistus, mida ei ole võimalik ümber lükata. Isanda tundmine katab meie maa. See on alles algus, aga see on alanud. Nüüd see kasvab ja levib. On ilmne, et Isand liigub taas väga võimsal viisil. Kui pilv liigub, siis on meil aeg asjad kokku pakkida ja liikuda koos Temaga, mida paljud kristlased juba selgelt ka teevad.

Suur osa sellest, mida Ta praegu teeb, toimub tervenemiste ja imede läbi. See on Isanda loomus. Kõikjal, kuhu Ta maa peal käies läks, järgisid Teda imed ja tervenemised. Ta on täna ikka veel seesama, kui Ta oli siis, ainult nüüd teeb Ta neid asju oma ihu läbi. Ent selle liikumise küpsedes liigub rõhk sellelt, mida Ta teeb sellele, kes Ta on. See ei tähenda, et Ta lõpetab nende asjade tegemise, mida Ta teeb, vaid seda, et Isand ise on palju vapustavam ja huvitavam kui Ta teod. Täpselt nii, nagu esimese sajandi kogudus kogunes iga päev templisse kuulama apostlite õpetust, nii võime ka meie oodata, et nälg Jumala tundmise järele tõstab igatsuse õpetuse järele uuele tasandile. Suured kristlaste hulgad pöörduvad oma esimese armastuse juurde. Nälg tunda Teda tekitab vastupandamatu igatsuse tunda Teda paremini ja olla varustatud täitma Tema tahet.

Ma nägin usku muutumas rusikaks, mis lõi augu pilvkattesse. See oli deemonlik rõhumine Ameerika üle. Kui augud avanesid, hakkas nende kaudu alla valguma ingleid. Mida suuremad olid augud, seda rohkem ingleid nende läbi tuli. Nad kandsid endaga taeva ressursse, mille hulgas oli kõik, mida me vajame. Taevas on vallutamas maad. See põhjustab suure vahe tekkimise nende vahele, kes tunnevad ja teenivad Isandat ja nende vahele, kes ei tee seda.

Todd Bentley lõi augu Lakelandi kohal olevasse pimedusse ja selle augu läbi on taevas alla valgunud ja see muutub üha suuremaks. See, mis sünnib Lakelandis, õhutab üles paljude usku. Usu baromeeter on hakanud tõusma üle terve Kristuse ihu. Nüüd sirutuvad paljud teised välja, et teha sedasama.

Nende aukude suurus sõltub meie usu suurusest. Ma palun, et see, mis sünnib Lakelandis, läheks edasi ja kasvaks, aga see, mis nüüd on vallandunud, läheb edasi hoolimata sellest, kui kaua Lakelandi ärkamine kestab. Tuli on hakanud põlema, mis on juba liiga suur selleks, et seda saaks kustutada.

Meilide ja muudel viisidel saadetud sõnumite arv, mida ma saan Jumala suurte asjade kohta, on mõne viimase nädala jooksul mitmekordistunud. Inimesed ei suuda vaimustust sellest, et Jumal liigub, endale hoida. See on suurim evangelismi allikas. Ma olen korduvalt konverentsidel küsinud suurtelt kristlaste hulkadelt, kui paljud neist tulid Isanda juurde äratuskoosolekute, krusaadide, evangeelsete kampaaniate ja kristliku televisiooni kaudu. Kõikide nende nimetatud viiside kaudu päästetute arv on peaaegu alati väiksem kui viis protsenti ja sageli on see kõigest kaks protsenti. Kui ma küsin, kui paljud tulid Isanda juurde mõne sõbra või sugulase tunnistuse läbi, reageerivad ülejäänud 95 või rohkem protsenti. Ülesõhutatud kogudus on kõige võimsam evangeelne jõud maailmas ja koguduse ülesõhutuse tase tõuseb taas tähelepanuväärselt, kuna on ilmne, et Jumal liigub.

Ma olen osalenud mitmes üsna erakordses Jumala külastuses ja liikumises, aga ma ei usu, et ma oleksin kunagi näinud midagi taolist, mida me praegu kogeme. Kui see lakkaks nüüd, oleks see ikkagi ajalooline. Ent see ei lakka, vaid võtab ikka veel hoogu. On peaaegu hirmuäratav mõelda, kui võimsaks see muutub.

Praeguse ärkamise ajalugu ja tulevik – 5. osa (30.05.08)

Ma olen saanud sõnumeid kõikjalt Ühendriikidest ja Euroopast, mis kõik teatavad samast asjast – nad näevad sellisel tasemel tervenemisi ja imesid, mida nad ei ole kunagi varem näinud. Käes on aeg, mil Jumal võimsasti külastab oma rahvast. Hoolimata sellest olen ma endiselt veendunud, et see, mis me praegu kogeme, on sünnitusvalud – vaimne kokkutõmbumine, mis valmistab meid veel suurema Jumala liikumise sünniks, mille asetleidmist ma ootan selle aasta septembris-oktoobris.

Oma kohti on sisse võtmas põlvkond, kes ei ole uskunud halba raportit, kümne uskmatu maakuulaja raportit. Nad on võtnud omaks Joosua ja Kaalebi usaldusväärse raporti, et pärandi vallutamisel ei ole mingit pistmist sellega, kui suured on hiiglased või kui väikesed oleme meie, vaid sellega, kui suur on meie Jumal. Nad rivistuvad nüüd Jordani jõe kallastel, valmis minema üle ja võtma oma pärandi oma valdusesse.


Praeguse ärkamise ajalugu ja tulevik – 6. osa (27.06.08)

Möödunud esmaspäeval kutsuti mind Lakelandi ärkamisele, et osaleda Todd Bentley ordinatsioonil. Asja selguses peab mainima, et tegu ei olnud Toddi teenistusse ordineerimisega, mis toimus kaua aega tagasi, vaid erilise ordinatsiooniga väikese grupi poolt, kuhu kuulusid Bill Johnson, Che Ahn ja John Arnott. Need kolm on nõustunud aitama Toddi teenistuse ülevaatamisel Lakelandi ärkamise ajal. Tegu oli unikaalse ja erilist laadi ordinatsiooniga ja ma usun, et selles osales ka Isand. Mul paluti ka seal olla koos mitmete teistega, kes esindavad erinevaid voolusid, kes hindavad ja toetavad seda, mis sünnib Lakelandis ja eriti Toddi teenistuses. Ma tahtsin seal olla ka selleks, et väljendada suurt usaldust ja lugupidamist nende kolme vastu, kes on nõustunud sel moel olema Toddi teenistuse ülevaatajad.

Lakelandi ärkamine on nüüdseks maailma mastaabiga sündmus, mis puudutab paljusid rahvaid ja uskkondi. Selle mõju kasvuga on kasvanud ka poleemika selle üle ja tagakius. See on tavaline iga tõelise Jumala liikumise puhul ja see ei peaks meid üllatama. See on eriti tõsi teenistuste või liikumiste puhul, mis vallandavad Jumala väe tervenemiste, imede ja vabastuste jaoks. Kui Isand Jeesus hakkas tegema imesid, algas tõsine tagakius. Kui imed muutusid tähelepanuväärseimaks, kasvas ka tagakius. Kui Ta äratas kellegi surnust, otsustas tolle aja konservatiivne religioosne kogukond Ta tappa. See hämmastav südamekalkus on selle tagajärg, et lastakse religioonivaimul oma elu üle võimust saada. Religioonivaimu peamine strateegia on panna meid austama seda, mida Jumal on teinud, õigustamaks selle tagakiusamist, mida Ta teeb.

Ma olen tundnud Todd Bentley’t umbes kümme aastat ja ta on erakordse teoloogilise sügavusega ja ilmutusandidega mees ning ta on suure ja kasvava mitmetahulise teenistuse juht, millel on olnud märkimisväärne mõju paljudele rahvastele. Ma olen olnud mõned korrad Abbotsfordis Briti Columbias, kõnelemas Fresh Fire konverentsidel ja olen alati imestanud selle üle, kui heal tasemel ja sisukas on kõik see, mis Toddil on õnnestunud nii lühikese ajaga üles ehitada, samuti selle üle, kui kõrgetasemeline on tema meeskond.

Ma räägin kõike seda sellepärast, et Todd Bentley ja Fresh Fire Ministries on midagi palju rohkemat kui on üldsusele teatavaks saanud selle kaudu, mis praegu Lakelandis sünnib. Ma tunnen Toddi kui kedagi sellist, kes võib õpetada ja jutlustada harukordse sügavuse ja selgusega, aga Lakelandi eesmärk ei ole selles, vähemasti mitte veel. Selle eesmärgiks on usu, väe ja tule edasiandmine. Praegusel hetkel vajame meie kui Kristuse ihu neid asju rohkem kui õpetust ja strateegiat.

Siin kehtib üks füüsika põhiseadusi. Sa ei saa muuta eseme suunda, kui see ei liigu ja enne kui me vajame rohkem strateegiat ja suunanäitamist, me peame äratama üles koguduse ja panema selle liikuma. Lakeland äratab üles kogudust, kaasa arvatud need paljud, kes on vastuvaidlejad ja kriitikud, aga vähemasti teda äratatakse.

Vaatame nüüd lühidalt nende kolme mandaate, kes on nõustunud üle vaatama Toddi teenistust Lakelandi ärkamises. Jumal kasutas John Arnotti harukordse Toronto uuenduse algatamisel ja ülevaatamisel. See on Jumala liikumine, mis on puudutanud ja aidanud tervendada ning uuendada tohutuid usklike, koguduste hulki ja isegi terveid liikumisi ja uskkondi üle terve maailma. See on ka tuli, mis on põlenud üle kümne aasta – tähelepanuväärne saavutus ärkamiste ja uuendusliikumiste ajaloos. Sedalaadi kogemus muudab Johni tõeliseks vanemaks koguduses, eriti uuendus- ja äratusliikumisi silmas pidades.

Bill Johnsonil ei ole mitte üksnes märkimisväärne tervendus- ja imeteenistus, vaid ta on üks suurimaid varustajaid, keda on kasutatud selleks, et aidata vabastada neid ande ja neid küpseks kasvatada tuhendetes õpilastes, kes on käinud läbi ta koolist Reddingis Californias. Samuti on ta õhutanud neid üles suures Kristuse ihu osas oma raamatute, õpetuste ja reiside läbi. Bill on teinud seda kohalikust kogudusest lähtuvalt ja selle läbi, püüdes vabastada neid ande suurel viisil kogudusele ja selle kaudu. Suures osas kaasaja edumeelsest kogudusest on Bill Johnson peaaegu igaühe väheseid tippautoriteete tervenemise, imede ja usuelu üleloomulikest aspektidest arusaamise osas (eesti keeles ilmub veel sel suvel üks Bill Johnsoni tuntumaid raamatuid “Kui taevas vallutab maa. Juhend eluks, mis on täis imesid.”)

Che Ahn on üks esilekerkivaid suuri koguduse ehitajaid. Ta ei ole mitte ainult tähelepanuväärse koguduse juht Pasadenas, vaid Harvest International Ministries on nüüd sadade koguduste võrgustik. Ta on kogudusekeskne mees, kes armastab kogudust ja ta südamel olev sõnum räägib koguduse ehitamisest kuningriigi perspektiiviga. Lou Engle, liikumise The Call juht, mis on üks kõige võimsamaid teenistusi meie ajal, mis mobiliseerib noori ja eestpalvetamist, kasvas üles Che Ahni käe all. Kui nad mõned aastad tagasi kutsusid noori kokku Washingtoni kaubanduskeskusesse, siis tuli kohale üle 400 000 noore. 16. augustil Washingtonis toimuv The Call võib kokku tuua isegi rohkem. Che Ahn teab, kuidas ehitada terveid kohalikke kogudusi, kasvatada üles ja vabastada uusi liikumisi ning aidata üle vaadata suuri Jumala rahva kogunemisi tähtsateks sündmusteks.

Ma tahan sellega öelda, et neil kolmel, kes nüüd on Toddi ülevaatajad, on unikaalne ja erakordne kogemuste ning tarkuse pagas neis tähtsates valdkondades, mida puudutab Lakelandi ärkamine. Nad on kõik ka tugevad ja edukad kohalike koguduste ehitajad. Mul oleks raske ette kujutada kolme suurepärasemat valikut selle jaoks ja ma hindan kõrgelt Toddi tarkust selles. Mu veendumuseks on, et see ordinatsioon võib aidata hoida Lakelandi ärkamist õigel teel ja aidata sellel palju kauem kesta.

Loomulikult on selle teoloogia vaieldav, aga ma olen oodanud, et koguduse peale tuleks tuleristimine, mis hävitaks sellisel määral selle laodikeia leiguse, et kogudus muutuks radikaalselt teistsuguseks. Ma olen sellest prohveteerinud mitmel viisil, mis on laiali mu kirjutistes ja sõnumites, enamasti kui suurest kirest Isanda järele. Ma nägin, et see kirg Jeesuse järele on nii nakkav, et igaüks, kes satub selle lähedusse, nakatub ja see, kes kord on nakatunud, ei saa enam iial terveks! See oli põlev armastus Jumala Poja vastu, mis tuleb koguduse peale, nii et ta teeb tõepoolest kõik, mis vaja, olemaks vääriline pruut, kes on valmistunud tulevase Kuninga jaoks. See tuli teeb ka Ta sõnumitoojad kui tuleleekideks, kes põlevad kirest Ta evangeeliumi ja Ta eesmärkide järele.

Ma tean, et Lakelandis on rõhk enamjaolt tervenemistel ja imedel, mis on Isanda teenistuse olulised aspektid, mis on koguduses taas üles äratatud ja seal paljudele edasi antud. Aga ma kogesin seal olles ka tuld. Ma ei ütle veel, et see ongi see, millest eelpool rääkisin, aga ma usun, et üks asi, mis seal vallandub, on vähemalt valmistumine eelseisvaks tulega ristimiseks, mis tuleb koguduse üle. On võimalik, et me ei saa seda päriselt defineerida, enne kui see käes on. Aga vähemasti need, kes tulevad avatud südamega Lakelandi, lahkuvad sealt uue tulega Isanda järele.

Lakelandi ärkamisest on juba saanud suur innukuse tekitaja Isanda järele, mis mõjutab suurt osa kogudusest väga positiivsel viisil. Liiga palju aastaid ütlesid peaaegu kõik kristlikud juhid: “Isand hakkab midagi tegema.” Nüüd räägivad peaaegu kõik, kellega ma kokku puutun: “Isand teeb midagi!” Sellest, mis oli enne lootus, on nüüd saanud usk ja ootus ja kus Isand seda leiab, seal teeb Ta imesid.

Toddil on oma ea kohta hämmastav sügavus, küpsus ja tarkus, aga ta on ikka veel noor. Ta võib vahetevahel midagi valesti öelda ja öelda ning teha asju, mida on raske mõista. Mõnedel inimestel on väga raske ta tätoveeringutesse positiivselt suhtuda, aga need tätoveeringud tunduvad olevat just need, mis on tema ja ta sõnumi ligi tõmmanud paljusid, eriti sirguvat põlvkonda. Ma olen kuulnud palju lugusid inimeste kohta, kes on peaaegu sõltuvusse sattunud ärkamise vaatamisest GOD TV-s. Nad sattusid seda vaatama juhuslikult kanaleid vahetades, aga neid haaras Toddi välimus sellisel määral, et nad jäidki vaatama. Seejärel hakkasid nad kuulama. Nüüd on nad tulised Jumalas.

Isegi need, kes ei laseks endale kunagi tätoveeringuid teha, peavad teda ehtsaks – selliseks, kes ei kanna maske. Minu arvamus Toddist nende aastate jooksul, mil ma teda olen tundnud, on see, et ta on üks kõige ehtsamaid inimesi, keda ma olen tundnud, kes on ikka veel religioonist rikkumata, aga üks suurimaid Jumala ja Tema tõe armastajaid. Tal on ka sügav kaastunne inimeste vastu ja nende hädad puudutavad teda väga – mis on alati tõelise tervendusteenistuse alus. Todd on tõeline ja tema ümber on palju ehtsaid inimesi, kes on tõelised Jumala sõbrad.

Nagu öeldud, ei tähenda see, et Todd ei pruugi kunagi komistada või teha vigu. Ta võib seda teha nii nagu me kõik. Minu meelest on Todd üsna Peetruse moodi, kes kõnnib kas vee peal või upub seda teha püüdes. Ta purustab piire ja on nagu Peetrus mõnede kõige suuremate läbimurrete põhjustaja, kuid aeg-ajalt vajab karmi noomimist. Sedalaadi inimesed teevad vigu, aga nad on ka need, kes saadavad korda suurimaid kangelastegusid ning on ilmne, et Isand armastab tõeliselt selliseid inimesi nagu Peetrus. Kui Peetrust ei oleks nelipühipäeval kohal olnud, siis ei oleks ilmselt toimunud kolmetuhandehingelist lõikust, vaid võib-olla kakskümmend oleks pöördunud.

Todd on saadetud solvama religioosset vaimu ja olema komistuskiviks enesega rahulolevatele ja tänu Isandale – see toimib. Todd tuli möödunud nädalal Concordi Põhja-Carolinas, et pidada ühel õhtul koosolekut. Koosolekupaik oli kaheksast tuhandest inimesest pungil täis ja teatati, et sama palju inimesi saadeti minema, kuna nad ei mahtunud sisse. 49. maanteel oli üle kuue miili pikkune liiklusummik. Kui politsei sõitis mööda teed edasi-tagasi, öeldes inimestele, et nad läheksid koju, kuna koosolekupaika enam kedagi ei mahu, tulid rahvahulgad autodest välja, et ülistada teepervel Jumalat. Minu jaoks kõlab see kui tõeline ärkamine.

Kui Todd teeb midagi rumalat, siis toimub see ilmselt rahvusvahelise televaatajaskonna silme all. Tal on palju kriitikuid, kes ootavad kui kari näljaseid hunte, et haarata kinni ükspuha millest. Mida rohkem seda väge vallandub, seda vihasemaks muutuvad need rünnakud. Me peame tegema vahet tõeliste karjaste hääle ja vendade süüdistaja hääle vahel, kes kasutab igat võimalust, mis talle antakse, et panna vendi süüdistama teisi vendi. Ajaloo jooksul on kõige vihasemad rünnakud tulnud end ohustatuna tundvate kirikujuhtide poolt, eriti möödunud Jumala liikumise juhtide poolt. See on kohutav tragöödia, mille murdmise pärast me peame sel korral tõeliselt palvetama.

Kui sa otsid ikka veel paika, kus veeta puhkus või osa sellest, siis meil oleks hea meel, kui sa külastaksid meid Heritage’is. Ma soovitan ka soojalt, et kui sul on võimalik, mine Lakelandi. See, mis seal sünnib, teeb juba ajalugu ja see üha kasvab. Kui sa ei saa Lakelandi minna, palveta nende pärast. Paljud kogevad vaimseid ülekandeid ja palju imesid sünnib nendega, kes vaatavad seda GOD TV-st, nii et kui sa ei saa minna, siis vaata seda televiisorist. Sa võid samuti vaadata Internetis meie koosolekuid Heritage’is, kuna meil on nüüd arhiivid veebivaatajaskonna jaoks, nii et sa võid koosolekuid alla laadida ja vaadata sulle sobival ajal.

Need on tõepoolest ajad, millest me kõik oleme unistanud. Mõnel viisil on nad juba paremad, kui me ootasime, kuid tõotus on, et nad muutuvad veel palju paremaks. Jumala headusel ei ole lihtsalt lõppu. Hoolimata sellest, kas sa saad minna Lakelandi, Heritage’i või teistesse paikadesse, mis kogevad nüüd läbimurret, võid sa kohtuda Temaga just seal, kus sa oled. Ärgem olgem nagu see jalutu, kes istus tervendustiigi ääres, oodates, et keegi tuleks vett segama, kui Kuningas ise seisis otse tema kõrval!

Küsimused ja vastused praeguse Jumala Vaimu väljavalamise kohta (11.07.08)

Küsimus: “Kuidas on lood selle Emma-nimelise naissoost ingliga, keda mõned väidavad näinud olevat ja kellelt nad on saanud sõnumeid? Kas inglid ei ole mitte sootud?”

Vastus: kui Isand Jeesus ütles, et taevas ei abielluta, vaid et me oleme nagu inglid taevas, ei mees- ega naissoost, siis see on tõde, milles me võime kindlad olla (vaata Markuse 12:25). Ent kuna inglid ilmuvad tihti inimestena, kuni selleni välja, et Paulus kirjutas isegi, et me võtame neid mõnikord vastu ise sellest teadlikud olemata, siis ilmuvad nad ilmselgelt kas meessoost või naissoost olenditena, mis aga ei tähenda, et nad seda on.

Ma olen näinud paljusid ingleid. Ma olen näinud neid sellise väljanägemise ja riietusega nagu inimesed ja ma olen näinud neid selles, mis tundus olevat vaimne rüü või vaimne teispoolsusest pärit ollus. Ma olen näinud nii ingleid kui deemoneid mõõkadega, kuigi ma ei saa aru, kuidas mõõk võiks toimida vaimses sfääris, aga vähemasti mõned kannavad mõõka. Võib-olla on see meie jaoks, sest see, millistena nad ilmuvad, on osa sõnumist.

Kui ma küsisin Bob Jonesilt Emma kohta, kes on sõnumitooja ingel, kes tuli ta juurde ja kuulutas talle, et tulemas on tervenemiste väljavalamine, siis Bob tundis, et ta tuli sellisel kujul, et kehastada talle ema kaastunnet, mis oli Bobi jaoks suurim kaastunne. Sõna ‘Emma’ tähendus on ‘terve’, mis on osa ilmutusest. Kui Pühakirjas keegi terveks sai, siis öeldi tihtilugu tema kohta, et ta ‘tehti terveks’. Ka see on ilmselt osa ilmutusest, mida Isand tahab meile anda, saates sõnumitooja tervenemisest rääkima, kelle nimi tähendab ‘tervet’.

Ma olen ka kuulnud räägitavat, et on olemas üks Emma, kes tundub olevat see, mida Piibel nimetab valguse ingliks või valeingliks. See ei üllata mind, aga mind üllataks, kui oleks olemas valeingel, kes kasutab seda nime, ilma et tõelist inglit ei oleks. Põhjus, miks ei ole olemas võltskolmedollarilisi, on selles, et ka sellised ehtsad kupüürid puuduvad. Ma ei ole kunagi kuulnud, et kurat midagi looks, vaid ta ainult võltsib seda, mida Jumal teeb, täpselt nii nagu ilma õigete prohvetiteta ei oleks valeprohveteid. On olemas ka kultuslikud inglid, kes nimetavad ennast Miikaeliks või Gabrieliks.

Ma olen pealt näinud selle Emma-nimelise ingli vilja, kes külastas Bob Jonesi ja see oli hea ja see oli Jumalast, mitte kuradist. Tervenemised hakkasid toimuma, see austas Isandat ja mitte kuradit ja see julgustas ja aitas suuresti Jumala rahvast.

Küsimus: “Kuidas vältida ärkamise puhul kõmulisust?”

Vastus: milleks seda teha? Ma ei ütle sellega, et me ei peaks püüdma seda kontrollida, aga kui see muutub meie jaoks liiga tähtsaks, siis võib see olla tingitud valedest põhjustest ja me peame uurima, miks on see meile nii oluline. Evangeeliumites olid need, kes pahandusid, Isanda suhtes pidevalt vaenulikult meelestatud ja süüdistasid Teda ning lõpuks lasid nad Ta risti lüüa. Nad ei sallinud rahva emotsionaalseid väljendusi Isanda või nende asjade suhtes, mida Ta tegi. See on sageli märk, mis reedab kurja religioosse vaimu olemasolu.

Ärkamised on kõmulised. Iga Jumala puudutus on sensatsiooniline ja inimesed väljendavad seda, kui nad on ülevoolavad. Hea näide on see, kuidas Isand rääkis naisele kaevul ta elu kohta vaid ühe väikese detaili ja naine jooksis minema ning jutustas linnarahvale, et Jeesus oli rääkinud talle “kõik, mis ma olen teinud” (vaata Jh 4:29). Ma ütleksin, et see oli veidi kõmuline, aga Isand kasutas seda ja varsti uskusid need, kes tulid Teda vaatama, tänu omaenda kogemustele.

Kui Jumal liigub, siis me ei pea liialdama. Kuna tõde on üks meie põhiväärtusi, siis me peaksime olema kõigis asjus sellele pühendunud. Ent kui Jumal liigub, on raske tõelisesse vaimustusse mitte sattuda. Mõned inimesed on rohkem emotsionaalsemad kui teised ja neil on kalduvus näha asju suuremate ja vägevamatena kui need olla võivad, mis ei ole tõde. See on lihtsalt viis, kuidas nemad asju näevad. Teised näevad neid tumedamate ja väiksematena kui nad tegelikult on ja ka see ei ole tõde. Ent me peaksime kõikides asjades püüdlema täpsuse poole. Me ei vaja kunagi valesid, et tunnistada Temast, kes on Tõde.

Kompileerinud ja inglise keelest tõlkinud Hubert Jakobs




 Lisa kommentaar | Loe kommentaare (263)

Sinu nimi *
Sinu e-mail
Kommentaar *

Mitu ä tähte on sõnas jäääär? * See rumal küsimus hoiab robotid sellest foorumist eemal. Palun kirjuta oma vastus siia:


  Tutvu reeglitega





Soovita sõbraleSoovita sõbrale

Prindi artikel Prindi artikkel

Loe kommentaare (263)


Charismata Ministries
COPYRIGHT 2006 ©
Informatsiooni sellel leheküljel tohib kasutada ainult isiklikuks tarbeks.
Kõik muu kasutus/paljundamine võib toimuda ainult "Usumaailma" kirjalikul loal.