Harta Kogudus Usumaailm  Harta pood                       

 

Iisrael
Maailm
Huvitavad inimesed
Taevamuusika
Taevamanna
Õpituba
Arhiiv
Kontakt
Koju
In English

Õpitoas täna:
Rick Joyner - Kõrgeim kutsumine





KOJU » ARHIIV »



JUUDI RAHVAS TÄHISTAB TÄNA SHAVUOTI
05.06.06  

Täna, heebrea kalendri järgi siivanikuu kuuendal päeval, tähistavad juudid Shavuoti ehk nädalatepüha. Nimi viitab sellele, et neid pühasid tähistatakse täpselt 7 nädalat pärast paasapühi. See on üks kolmest palverännakuga seotud pühadest, mille ajal inimesed külastasid templit (5. Moosese 16:16).

Shavuoti teatakse ka kui "uudsevilja päeva" (4. Moosese 28:26), sest see on aeg, kui põllumehed peaksid tooma oma uudsevilja tänulikkuse märgiks Jeruusalemma. Iidsetel aegadel alustasid Iisraeli põllumehed oma kevadist viljakoristust paasapühade ajal odralõikusega. Lõikus kestis seitse nädalat, samal ajal olid teised viljad küpsemas. Juudi põllumehed köitsid esimeste küpsevate viljade ümber paela. Uudsevili lõigati, pandi kulla ja hõbedaga punutud korvidesse, toodi Jeruusalemma ning anti ülempreestrile (5. Moosese 26:1-10).

Kuigi piibli järgi on Shavuot selgelt lõikuspüha, muutus see püha rabide aegadel päevaks, mil meenutati Toora - Seaduse andmist.

Shavuotiga on seotud mitmed traditsioonid. Nende pühade ajal on kombeks süüa piimatooteid. See meenutab juutidele, et "Tema andis meile selle maa - maa, kus voolab piima ja mett". Ka Toorat võrreldakse piimaga, sest see toidab nii noori kui vanu. Shavuoti pühade ajal loetakse sünagoogides Ruti raamatut. Sünagoogid kaunistatakse traditsiooniliselt lillede ja roheliste taimedega, mis tähistavad Toora head aroomi ja ilu. Lapsed kannavad valgeid riideid ja panevad lillepärjad pähe. Religioossed juudid on õhtust koiduni üleval ning loevad Toorat ja Talmudit.

Copyright 2006 Word of Life Israel.




Soovita sõbraleSoovita sõbrale

Prindi artikel Prindi artikkel




Charismata Ministries
COPYRIGHT 2006 ©
Informatsiooni sellel leheküljel tohib kasutada ainult isiklikuks tarbeks.
Kõik muu kasutus/paljundamine võib toimuda ainult "Usumaailma" kirjalikul loal.