Harta Kogudus Usumaailm  Harta pood                       

 

Iisrael
Maailm
Huvitavad inimesed
Taevamuusika
Taevamanna
Õpituba
Arhiiv
Kontakt
Koju
In English

Õpitoas täna:
Rick Joyner - Kõrgeim kutsumine





KOJU » ARHIIV »



MUUTUS AMEERIKA LÄHIS-IDA POLIITIKAS?
08.12.06  

Baker-Hamiltoni raport, mis kolmapäeval Washingtonis avalikustati, on saanud Iisraelis suure tähelepanu osaliseks. Raport, mille koostasid endine välisminister James Baker ja endine demokraatide parlamendisaadik Lee Hamilton, käsitleb peamiselt Iraagi küsimusi, kuid see sisaldab ka soovitusi Araabia-Iisraeli konflikti lahendamist puudutava poliitika muutmiseks. Washington Post annab raportile nimetuse "Realistlik manifest" ning leiab, et see väljendab halvakspanu president Bushi poliitikale selles piirkonnas.

Praktilises osas teeb raport ettepaneku rahvusvahelise rahukonverentsi korraldamiseks kõigi selle piirkonna riikide osalusel, kaasa arvatud Süüria ja Iraan. Fakt, et need riigid vastutavad terrorirakukeste ja -organisatsioonide rahastamise ja varustamise eest Iraagis, Liibanonis ja Palestiina Omavalitsuses, kaetakse kinni. Veelgi enam, Baker ja Hamilton soovitavad Iisraelil loovutada Golani kõrgendikud Süüriale ning rajada, kooskõlas Bushi ideedega, Palestiina riik. Raportis ei mainita Teekaardi rahuplaani, mis nõuab esimese sammuna Palestiina riigi rajamisele terroritegevuse lõpetamist. Raport väidab, et Araabia-Iisraeli konflikti lahendamine on võtmeks üldise rahu saavutamisele kogu piirkonnas.

Hoolimata sellest teeb Baker ajakirja Insight Magazine artiklis ettepaneku kutsuda rahukonverentsile kõik selle piirkonna riigid peale Iisraeli. Seda eesmärgiga "jõuda kokkuleppele ilma surveta juutide poolt." Selle veidra mõtteviisi järgi on Iisrael, mitte Iraan, ebastabiilsuse põhjustajaks Lähis-Idas. Artikkel viitab USA valitsuse liikmele, kes väidab, et Bakeri ideid toetab teiste hulgas ka välisminister Condoleeza Rice.

Peaminister Ehud Olmert on otsustanud raporti kommenteerimisest hoiduda, kuna see on soovitusliku iseloomuga ning ei ole tegelikud otsused. Mitmed Iisraeli eksperdid siiski näevad ohtu, et need soovitused võivad saada USA poliitikaks. Endine suursaadik Dore Gold ütleb, et raport näitab kasvavat tendentsi ameerika parteides, kirjutab Ynet News. Ta peab ärevusttekitavaks, et raport ei sea mingeid tingimusi läbirääkimisteks Süüria ja Iraaniga ning fakti, et Iraani võidujooksu aatompommi loomiseks ei käsitleta sügavuti. Gold leiab, et taoline poliitika ainult julgustab neid riike jätkama terrorismi toetamist.

President Bush ei ole kohustatud Baker-Hamiltoni raporti soovitusi järgima. Ent fakt, et selle on koostanud Kongressi mõlema partei liikmed ning fakt, et alates jaanuarist juhivad USA Kongressi demokraadid, annavad alust oletuseks, et ta ei saa seda väga hõlpsasti kõrvale heita.

Copyright 2006 Word of Life Israel.




Soovita sõbraleSoovita sõbrale

Prindi artikel Prindi artikkel




Charismata Ministries
COPYRIGHT 2006 ©
Informatsiooni sellel leheküljel tohib kasutada ainult isiklikuks tarbeks.
Kõik muu kasutus/paljundamine võib toimuda ainult "Usumaailma" kirjalikul loal.