Harta Kogudus Usumaailm  Harta pood                       

 

Iisrael
Maailm
Huvitavad inimesed
Taevamuusika
Taevamanna
Õpituba
Arhiiv
Kontakt
Koju
In English

Õpitoas täna:
Rick Joyner - Kõrgeim kutsumine





KOJU » ARHIIV »



GAZAS VÕIMUTSEB POLIITIKA VÕI RELVAJÕUD?
08.01.07  

Pärast mõnenädalast suhtelist vaikust Gazas puhkes sel nädalal vägivald taas täie hooga. Piirkonna elanikud on jäänud lõksu kahe vaenutseva relvajõu vahele ning kogevad samaaegselt täielikku juhirolli puudumist. Kolmapäevast saadik on Fatahi ja Hamasi vahelises kokkupõrkes surma saanud kolmteist inimest. Peale selle on tervelt kakskümmend kolm isikut röövitud, kirjutab Arutz Sheva. Kolme kuu jooksul vahelduva eduga toimunud läbirääkimised ühtsusvalitsuse loomiseks ei ole andnud tulemusi, kuigi endiselt kõlab teadaandeid Abbasi partei Fatah ja peaminister Haniyeh´i partei Hamas vahelistest kontaktidest. Viimane diplomaatiline algatus tuli sel nädalal araabia riikidelt, kes tegid ettepaneku jagada ministriportfelle mitte ainult Hamasile ja Fatah´le, vaid kõigile Palestiina parlamendi parteidele, teatab Media Line. Egiptus, Jordaania, Saudi-Araabia ja võimalik, et ka Süüria teevad pingutusi, üritades korraldada Kairos selle ettepaneku arutamiseks Abbasi ja Haniyeh´i vahelise koh
tumise.

Haniyeh otsustas sel nädalal naasta esialgu plaanitust kiiremini ringkäigult araabia riikidesse, mille käigus ta pidi Jordaanias Ammanis kohtuma Abbasiga. Hamasi liider pöördus hajj´ilt (palverännakult) Mekast "lähemalt määratlemata töö parast" otse tagasi Gazasse, kirjutab Haaretz. Oletatakse, et see "töö" võib olla seotud Iisraeli armee sõduri Gilad Shaliti, keda Hamas Gazas möödunud aasta juunist saadik vangis on hoidnud, vabastamisega. Kuuldused, et Iisraeli vanglates olevaid Palestiina araablastest vange hakatakse Shaliti vastu vahetama, on viimase kuu jooksul tihti esile kerkinud, kuid ühe Hamasi esindaja sõnul ei ole selles küsimuses läbimurret saavutatud: "Arutlused käivad ikka samade vanade asjade ümber - vangide arv, nende isikud ja Iisraeli vanglatest vabastamise etapid," teatab Ynet News.

Shaliti vabastamise küsimus on samuti loomas pingeid Hamasi ja Fatahi vahel, sest kumbki partei püüab vähemalt 1500 vangi eeldatavast vabastamisest kasu saada. Iisraeli valitsus soovib sõlmida tehingu, mis tugevdaks Abbasi Fatah parteid, mida peaminster Ehud Olmert näeb võimaliku läbirääkimiste partnerina. Asja teeb keeruliseks asjaolu, et Hamasi tegelik liider Khaled Mashaal resideerub Süürias ning sõltub nii Süüria kui ka Iraani toetusest. Asja otsustamisel on kaasa rääkida nii Mashaalil kui ka Süürial ja Iraanil. Viimasel ajal on ka Egiptus vahendajana väga aktiivne olnud. Esialgu oodati, et peaminister Olmerti ja Egiptuse presidendi Mubaraki kohtumisel neljapäeval teatatakse kokkuleppe sõlmimisest. Ent siiani ei ole Mubarakil olnud piisavalt mõjujõudu taolise tehinguni jõudmiseks. Võimuvaakum ja huvide konflikt Gazas ei ole headeks enneteks Shaliti kiirele vabastamisele.

Paralleelselt võimuvõitlusega Gazas täiendavad erinevad rühmitused oma relvavarusid ja valmistuvad sõjaks. Üks Fatahi partei luuraja kinnitas sel nädalal Iisraeli luure varasemaid teadaandeid, et Hizb´Allah ja Iraani Revolutsiooniline Rahvuskaart õpetavad välja Hamasi liikmeid, Kirjutab Ynet News. Liibanonis, Iraanis ja Siinai poolsaarel toimuvatel treeningutel jäljendatakse taktikat, mida Hizb´Allah möödunud suvel sõjas kasutas. See tähendab sissetunge sõjaväebaasidesse, tankitõrjerelvade kasutamist ning Iisraeli rahvastikukeskuste ründamist rakettidega. Hamasi niinimetatud sõjalise tiiva Izz el-din al-Qassami esindaja ütleb, et "kõige tähsamaks "tööriistaks"" nende arsenalis on raketid; Hizb´Allah on neile õpetanud, et "Iisraeli saab võita rakettide abil," teatab Ynet News.

Copyright 2007 Word of Life Israel.




Soovita sõbraleSoovita sõbrale

Prindi artikel Prindi artikkel




Charismata Ministries
COPYRIGHT 2006 ©
Informatsiooni sellel leheküljel tohib kasutada ainult isiklikuks tarbeks.
Kõik muu kasutus/paljundamine võib toimuda ainult "Usumaailma" kirjalikul loal.