Harta Kogudus Usumaailm  Harta pood                       

 

Iisrael
Maailm
Huvitavad inimesed
Taevamuusika
Taevamanna
Õpituba
Arhiiv
Kontakt
Koju
In English

Õpitoas täna:
Rick Joyner - Kõrgeim kutsumine





KOJU » ARHIIV »



LÄÄNEMÜÜRI LÄHEDAL KAEVATI VÄLJA VEEJUHE JA SAMMASKÄIGUGA TÄNAV
20.01.07  

Iisraeli välisministeeriumi võrgulehekülje andmeil leiti väljakaevamistel Läänemüüri väljaku vastas olulisi materjale iidsest Jeruusalemmast. Väljakaevamiste ala asub Läänemüüri politseijaoskonna taga ning selles paigas väljakevamisi varem teostatud ei ole. Leidude hulgas oli puuduv lüli madalamast veejuhtmest. See juhtis kunagi vett Saalomoni tiikidest Petlemma lähedal otse Templimäe juurde. Praegu jõuab vesi ainult Petlemmani, sest veejuhtmed on lagunenud. Leiti ka kaljusse raiutud ja krohvitud miqve (rituaalne bassein), mis pärineb teise templi ajast.

Peale selle leiti Rooma-Bütsantsi perioodist pärit sammaskäiguga tänava jäänused. Tänav esineb 6. sajandi Medaba kaardil ning seda tuntakse Ida-Cardo või Oru-Cardo´na. Tänav sai alguse Damaskuse väravate juurest põhjas ning see kulges lõunasse Siiloa tiigini. Esimest korda õnnestus välja kaevata tervelt 11 meetri pikkune lõik algsest tänavast. Tänav oli sillutatud suurte kiviplaatidega, mis olid paigutatud diagonaalselt, ilmselt selleks, et takistada vankrite libisemist. Selline meetod oli Rooma impeeriumis laialt levinud. Kiviplaatide all asus vee ärajuhtimissüsteem, ütles väljakaevamisi juhtiv Shlomit Wexler-Bdolah.

Väljakaevamistel avastati ka tohutu suur aluskalju, mis eraldas ülalinna Templimäe piirkonnast. Wexler-Bdolah ütles, et kalju topograafia võiks aidata selgitada, miks roomlastel nii kaua aega läks piirkonna vallutamisega, mida praegu tuntakse juudi kvartalina. Rooma sõjaväel kulus pärast templi hävitamist mainitud piirkonna vallutamiseks terve kuu.

Väljakaevamisi teostatakse Läänemüüri Pärandifondi tellimusel. Tulevikus on kavas sellesse kohta ehitada Läänemüüri Pärandikeskus.

Copyright 2007 Word of Life Israel.




Soovita sõbraleSoovita sõbrale

Prindi artikel Prindi artikkel




Charismata Ministries
COPYRIGHT 2006 ©
Informatsiooni sellel leheküljel tohib kasutada ainult isiklikuks tarbeks.
Kõik muu kasutus/paljundamine võib toimuda ainult "Usumaailma" kirjalikul loal.