Harta Kogudus Usumaailm  Harta pood                       

 

Iisrael
Maailm
Huvitavad inimesed
Taevamuusika
Taevamanna
Õpituba
Arhiiv
Kontakt
Koju
In English

Õpitoas täna:
Rick Joyner - Kõrgeim kutsumine





KOJU » ARHIIV »



UUS TEMPLIMÄE SILD ÜHENDAB MOSLEMEID
13.02.07  

Moslemid kõikjal Lähis-Idas protesteerisid sel nädalal jõuliselt Jeruusalemas Templimäe lähedal toimuvate arheoloogiliste konserveerimistööde vastu. Haaretz kirjutab, et Iisraeli arhitektid ja arheoloogid on valmistunud kuid kaevetöödeks ja peaministri kantselei teateil on tööd kooskõlastatud kõikide osapooltega, sealhulgas ka välisriikidega, asjaga seotud moslemi ametnike ja rahvusvaheliste organisatsioonidega.

Kaevamistega tahetakse päästa arheoloogilisi väärtusi enne, kui hakatakse püstitama sambaid uuele sillale, mis viib Läänemüüriga külgneva Mughrabi värava juurde. Selle asemel olnud vana muldvall sai kolm aastat tagasi maavärisemise ja lumetormi läbi tõsiselt kannatada. Mughrabi värav on ainus mittemoslemitele mõeldud sissepääs Templimäele. Ohutu sissepääsu tagamiseks otsustati ehitada uus sild. Praegused tööd toimuvad Templimäge toetavast seinast viiekümne meetri kaugusel.

Moslemi vaimulikud ja ametnikud on kaevamised karmilt hukka mõistnud. Jordaania kuningas Abdullah nimetas seda "Iisraeli agressiooniks" ja ohtlikuks Al Aqsa mosee alusmüürile, kirjutab Israel Insider. Iraani Ayatollah Ali Khameini teatas, et islamimaailm paneb Iisraeli seda tegu kahetsema. PVO ametlik võrgulehekülg kuulutas, et "Iisraeli buldooserid hävitasid teisipäeval osa Al Aqsa moseest..." tsiteerib IMRA. Moslemite reaktsioonide hulka kuuluvad demonstratsioonid suuremates linnades, Iisraeli politsei loopimine kividega ja Kassami rakettide tulistamine Iisraeli territooriumitele. Lisaks on Fatah´ga seotud Al-Aqsa märtrite brigaad ähvardanud rünnata sünagooge, kui kaevamisi jätkatakse.

Välisminister Tzipi Livni ütleb välisministeeriumi kodulehel moslemite reageeringute kohta, et "on vastutustundetuid elemente, kes väga hästi teavad, et siin ei kahjustata ühtegi püha paika ja kes kuritarvitavad Iisraeli demokraatiat selleks, et poliitilistel eesmärkidel religioosseid tundeid üles õhutada". Peaministri kantselei rõhutab, et kaevetööd toimuvad kõigile nähtavalt ja väljaspool Templimäe piire ning viiakse läbi professionaalide poolt. Haaretzis ilmunud kantselei avalduses on kirjas, et tööde vastu esitatud süüdistused on alusetud.

Livni arvamus, et moslemite reaktsioon on poliitikast ajendatud, on paremini mõistetav Hamasi ja Fatah´i vaheliste vastuolude valguses: arheoloogilised kaevamised on pandud ühise vaenlase leidmise rakkesse. Seda mõtet rõhutas ka Hamasi peaminister Ismail Haniyeh, öeldes: "Iisraeli jätkuv agressioon Al Aqsa mosee ja Jeruusalemma suhtes nõuab kõikide palestiinlaste ühinemist...", tsiteerib Israel Insider.

Arvestades asjaolu, et viimasel kümnendil ehitas Templimäge haldav moslemi organisatsioon Wagf Iisraeli suurima mosee just Templimäele - Al Aqsa moseega ühendatud maa-aluse hoone - tundub moslemite reaktsioon kaevamistöödele silmakirjalik. Ehitustööde käigus eemaldati kümneid autokoormaid ehitusprahti ja hävitati väärtuslikke arheologilisi leide. Veelgi enam, Wagf plaanib ehitada Templimäele lisaks neljale minaretile veel ühe. Nii et moslemite ehitustegevus Templimäel on aktsepteeritud, aga juutide oma väljaspool mäge mitte.

Copyright 2007 Word of Life Israel.




Soovita sõbraleSoovita sõbrale

Prindi artikel Prindi artikkel




Charismata Ministries
COPYRIGHT 2006 ©
Informatsiooni sellel leheküljel tohib kasutada ainult isiklikuks tarbeks.
Kõik muu kasutus/paljundamine võib toimuda ainult "Usumaailma" kirjalikul loal.