Harta Kogudus Usumaailm  Harta pood                       

 

Iisrael
Maailm
Huvitavad inimesed
Taevamuusika
Taevamanna
Õpituba
Arhiiv
Kontakt
Koju
In English

Õpitoas täna:
Rick Joyner - Kõrgeim kutsumine





KOJU » ARHIIV »



MAAILM ANNAB JÄRELE IISARELI MITTETUNNUSTAMISELE HAMASI POOLT
24.03.07  

Pärast üksmeelevalitsuse moodustamist Palestiina Omavalitsuses möödunud nädalal on mitmete riikide esindajad juba jõudnud kohtuda uue valitsuse liikmetega. Enamus riike on 2006. aasta jaanuaris toimunud valimistest saadik Hamasi juhitavat valitsust boikoteerinud ning on eelistanud töötada PO esimehe ja Fatahi liidri Mahmoud Abbasiga, sest nii USA kui ka EL määratlevad Hamasi terroristlikuks organisatsiooniks. Nüüd on uuel Hamasi-Fatahi valitsusel veidi varjatud skeemi abil siiski õnnestunud boikott murda.

USA on andnud teada, et jätkab kohtumisi Fatahi liikmetega uues valitsuses ning USA peakonsul on juba kohtunud rahandusministri Salam Fayadiga. Mitmed poliitilised liidrid kogu maailmast kavatsevad eelseisva kahe nädala jooksul sõita kohale, et kohtuda uue valitsuse liikmetega. Condoleeza Rice saabub juba selle nädala lõpus ning pärast teda tuleb ÜRO liider Ban Ki-Moon. Neile järgnevad Saksamaa kantsler Angela Merkel ja Rootsi välisminister Carl Bildt. Enamus neist kohtub ainult Fatahi liikmetega. Norra, üritades meeleheitlikult taastada oma mõjuka rahuläbirääkija staatust, oli esimene riik, mis kohtus Hamasi liikmega uues valitsuses ja avas sellega ukse uue valitsuse tunnustamiseks.

Iisrael on omalt poolt öelnud, et ei kavatse ühegi uue valitsuse liikmega kohtuda, sest selle poliitiline platvorm ei vasta rahvusvahelise üldsuse esitatud kolmele nõudmisele: tunnustada Iisraeli õigust eksisteerida, aktsepteerida eelnevaid kokkuleppeid ja lõpetada vägivald. Iisraeli ametnikud ei kohtu välisriikide poliitikute ja diplomaatidega sama külaskäigu ajal, kui nad tulevad kohtuma uue valitsuse liikmetega.

Kvartett (ÜRO, USA, EL ja Venemaa) on varem kuulutanud, et ei kavatse teha koostööd PO valitsusega, kui see neid kolme tingimust ei aktsepteeri. Raske on näha, mis põhjustas muutuse suhtumises. Uue PO valitsuse poliitiline platvorm ei vasta neile kolmele põhimõttele; Hamasi Harta kutsub endiselt üles Iisraeli hävitama ning Israel Behind the News kirjutab, et möödunud nädalal teatas Hamasi peaminister Ismail Haniyeh: "Uus valitsus kinnitab, et vastupanu mistahes vormis... on palestiina rahva seaduslik õigus." "Vastupanu" on levinud mõiste, mida Hamas terrorismi kirjeldamiseks ja õigustamiseks kasutab.

Seisukoht kohtuda ainult Fatahi liikmetega uues kabinetis on samuti problemaatiline. Fatahi peetakse "mõõdukaks" jõuks PO-s. Ent Arutz Sheva kirjutab, et sellel nädalal Jeruusalemmas toimunud konverentsil osutas üks esinejatest PO-le kui peamisele antisemitismi kantsile kogu maailmas. Dr. David Bukai ütles, et antisemitismi esineb valitsuse teadaannetes, meedias ja peamiselt koolis. "Üheski teises koolisüsteemis maailmas ei ole nii palju antisemitismi kui Palestiina Omavalitsuse omas, mis on täis üleskutseid Iisraeli kui juutide riigi hävitamiseks ja selle asendamiseks araablaste riigiga. Seda antisemiitlikku ideoloogiat edendati ja propageeriti ajal, kui PO-s oli võimul Fatah.

Iisraeli poliitikud kardavad, et PO üksmeelevalitsuse ettevaatliku tunnustamise uus laine võib viia kolme põhimõtte lahjendamisele ja lõppeda Hamasi seaduslikuks tunnistamisega. Norra välisminister Jonas Gahr Støre väljendas seda põhimõttelagedat suhtumist järgmiselt: "Meil on tugev lootus, et palestiinlaste jõupingutust silla ehitamiseks (üksmeelevalitsuse loomisega) ei võeta vastu külma hoiakuga," kirjutab Norra päevaleht VG. Taolised avaldused väljendavad ohtlikke meeleolusid, mille puhul jäetakse kõrvale moraal ning tasustatakse seda, mida ei peaks tasustatama.

Copyright 2007 Word of Life Israel.




Soovita sõbraleSoovita sõbrale

Prindi artikel Prindi artikkel




Charismata Ministries
COPYRIGHT 2006 ©
Informatsiooni sellel leheküljel tohib kasutada ainult isiklikuks tarbeks.
Kõik muu kasutus/paljundamine võib toimuda ainult "Usumaailma" kirjalikul loal.