Harta Kogudus Usumaailm  Harta pood                       

 

Iisrael
Maailm
Huvitavad inimesed
Taevamuusika
Taevamanna
Õpituba
Arhiiv
Kontakt
Koju
In English

Õpitoas täna:
Rick Joyner - Kõrgeim kutsumine





KOJU » ARHIIV »



UUED KÕNELUSED SCHALITI VABASTAMISE ÜLE - MILLISE HINNAGA?
29.06.07  

Sel nädalal Sharm el Sheikhis toimunud kohtumisel Jordaania kuninga Abdullah´ga, Egiptuse presidendi Mubaraki ja Palestiina Omavalitsuse (PO) esimehe Mahmoud Abbasiga andis peaminister Ehud Olmert lubaduse vabastada 250 Fatah´ga seotud palestiina araablasest vangi. Selle ühepoolse sammuga tahetakse tugevdada Abbasi tema võimuvõitluses Hamasiga. Antud vangide vabastamise plaan ei ole seotud ühegi vahetustehinguga Iisraeli sõduri Gilad Shaliti vangistusest päästmiseks.

Vahetult enne Sharm el Sheiki tippkohtumist tõi Hamas avalikkuse ette salvestuse, milles Schalit kritiseeris valitsust selle eest, et tema vabastamiseks midagi ei tehta. Kõnes, mis arvatavasti oli talle ette kirjutatud, palus Schalit valitsusel täita Hamasi nõudmised sadade vangide vabastamiseks vahetuseks tema vastu. Salvestuse avalikustamise ning selle ajastusega üritas Hamas tõenäoliselt saavutada kontrolli sündmuste üle pärast seda, kui rahvusvaheline üldsus brutaalse võimuvõtmise pärast Gazas kaks nädalat tagasi nendega sidemed katkestas.

Arutlusi selle üle, millist hinda Iisrael peaks olema valmis Schaliti eest maksma, on sel nädalal peetud mitmetes foorumites üle kogu riigi. Keskkonnaminister Gidon Ezra ütles väljaandele Ynet News, et Iisrael peaks olema nõus vabastama isegi neid vange, kelle "kätel on veri" (st isikuid, kes on seotud mõrvadega). Ezra täpsustas oma arvamust, öeldes et vabastada tuleks ainult eakamad vangid, sest "meie kogemused näitavad... et nemad ei naase terrori juurde." Üks teine Knesseti liige (MK) - Yitzhak Levy, kelle tütar tapeti terrorirünnakus 2000. aastal, ütles, et ta nõustub mõrvarite vabastamisega, kuid ainult siis, kui nad Iisraelist, sealhulgas Gazast, Juudeast ja Samaariast, välja saadetakse.

Opositsiooni liider Benjamin Netanyahu mõistis Olmerti plaanid 250 vangi vabastamiseks hukka, öeldes, et see on hind, "mille maksmist me ei saa enesele lubada". Netanyahu viitas sellega hiljuti tehtud statistikale, mis näitab, et suur protsent vabastatud terroristidest pöördub tagasi terrorismi juurde. Samuti kritiseeris Olmerti otsust ühendpartei Rahvuslik Liit - Rahvuslik Religioosne Partei esimees Benny Elon, öeldes: "Rahu sõlmitakse rahvastega, mitte Hamasi või Fatah´ gängsteritega," kirjutab Israel Insider. Ka parlamendisaadik Nissan Slomiansky tegi peaministrile ägedaid etteheiteid, öeldes: "Olmert on teinud Abu Mazeni [Mahmoud Abbasi] pühamaks kui paavsti, kusjuures samal ajal vastutab Fatah enesetaputerroristide saatmise eest Iisraeli."

Iisrael on minevikus vabastanud tuhandeid vange oma sõdurite tagasisaamiseks. Valitsenud on põhimõte, et sõdurid peaksid teadma, et riik teeb kõik, mis võimalik, et neid tagasi tuua, kui nad vangi peaksid sattuma. Sellise lähenemise negatiivseks küljeks on asjaolu, et vangistatud sõduri eest küsitavat hinda suurendatakse pidevalt. See omakorda õhutab teostama rohkem röövimisi, et vabastataks rohkem vange. Sel põhjusel kutsus Knesseti liige Yuval Steinitz Kanal 1 teledebatis teisipäeval üles taolisi arenguid peatama, öeldes, et hind Schaliti vabastamise eest peaks olema "mõistlik" ja mitte ulatuma sadadeni. Poliitikud, kellele jääb otsuselangetamine, leiavad end mitte just eriti kadestusväärses olukorras olevat.

Copyright 2007 Word of Life Israel.




Soovita sõbraleSoovita sõbrale

Prindi artikel Prindi artikkel




Charismata Ministries
COPYRIGHT 2006 ©
Informatsiooni sellel leheküljel tohib kasutada ainult isiklikuks tarbeks.
Kõik muu kasutus/paljundamine võib toimuda ainult "Usumaailma" kirjalikul loal.