Harta Kogudus Usumaailm  Harta pood                       

 

Iisrael
Maailm
Huvitavad inimesed
Taevamuusika
Taevamanna
Õpituba
Arhiiv
Kontakt
Koju
In English

Õpitoas täna:
Rick Joyner - Kõrgeim kutsumine





KOJU » ARHIIV »



RICE ON LOOTUSRIKAS RAHU SUHTES - KUID MILLISTEL TINGIMUSTEL?
03.08.07  

USA välisminister Condoleeza Rice on oma nädalasel külaskäigul Lähis-Idasse väljendanud lootusi laiaulatusliku rahuleppe saavutamiseks piirkonnas. Kohtumisel Egiptuse, Jordaania, Saudi-Araabia ja veel viie Lahepiirkonna riigiga allkirjastas Rice dokumendi, mis kiidab heaks araablaste 2002. aasta rahuinitsiatiivi kui "ühe põhialustest" Lähis-Ida rahu jaoks, kirjutab Haaretz. See initsiatiiv nõuab muuhulgas araabia põgenikele õigust tagasipöördumiseks ning Iisraeli väljatõmbumist kõigilt 1967. aastal hõivatud territooriumitelt. Viimane hõlmaks ka Juudea ja Samaaria ning Jeruusalemma vanalinna loovutamist.

Rice´i reis on jätkuks Bushi 16. juuli Lähis-Ida poliitika teemalisele kõnele ja lubadustele suurendada USA relvatarneid Lähis-Idas strateegilisteks partneriteks peetavatele riikidele, nagu Egiptus, Jordaania ja Saudi-Araabia. Relvade, sealhulgas satelliidi abil juhitavate pommide müük toetab Rice´i sõnul USA "partnerite vastuseisu radikalismiohule," kirjutab Jerusalem Post. USA suurendas ka Iisraelile antavat sõjalist abi 3 miljardi dollarini aastas ning pikendas vastavat lepingut veel 10 aastaks.

Bush esitas oma kõnes üleskutse rahvusvahelise Lähis-ida konverentsi korraldamiseks sel sügisel ning Rice üritab oma ringreisil sellele toetust koguda. Konverentsile oodatakse Ramallah´s tegutsevat Palestiina Omavalitsuse Mahmoud Abbasi valitsust ja Salaam Fayadi, kuid mitte Gazas tegutsevat Ismail Haniyeh´i Hamasi valitsust. Hamasi ametnik Abu Marzouk lükkas seetõttu konverentsi idee tagasi, nimetades seda "reklaamitrikiks". Organisatsiooni esindaja ütleb, et ühtki lepet ei ole võimalik ellu viia ilma tegemata koostööd Hamasiga, kellel on rahva toetus. Marzouk ütles: "Palestiinlastel ei ole muud valikut, kui jätkata vastupanu (s.o. terrorismi) ning igasugused jutud rahukonverentsist on lühidalt öeldes viljatud," kirjutab Jpost.

Hamas ei ole ainuke, kes räägib "vastupanust" - see on eufemistlik väljend, mida palestiina araablased kasutavad "terrorismist" kõneldes. Üritades vaigistada protestihääli, mis kõlasid pärast PO uue platvormi avaldamist, millest see sõna välja on jäetud, kinnitas Salaam Fayad esmaspäeval, et "vastupanu" on osa tema valitsuse agendast: "Mis on vastupanu tuumaks. Kas see mitte ei alga kõikvõimalike jõupingutustega Palestiina elanike püsimajäämise kindlustamiseks nende maal [rõhuasetus lisatud]."

Faktid näitavad seega, et Rice´i optimism võib olla enneaegne. Esiteks, võttes arvesse range sharia (islamistlikud religioossed seadused) rakendamist Saudi Araabias, on raske mõista, kuidas saab seda pidada mõõdukate riikide hulka kuuluvaks, millelt loodetakse vastuseisu moslemiradikalismile. Peale selle ei ole Saudi Araabia kunagi tunnustanud Iisraeli ning ei ole sõlminud diplomaatilisi sidemeid juutide riigiga. On üsna loomulik, et Iisrael kardab, et Saudi Araabiale praegu müüdavaid relvi hakatakse lõpuks kasutama juudi rahva vastu.

Lisaks, kuigi Hamasi jutt oma mõjuvõimu kohta võib olla liialdus, on tõsi, et Fayadi valitsus on hetkel PO alade kontrollimiseks või Iisraeliga sõlmitava kokkulepe elluviimiseks liiga nõrk. Fayadi väide "vastupanu" jätkamise kohta annab samuti märku sellest, et Palestiina araablased pöörduvad taas terrorismi juurde niipea, kui nad leiavad, et nende nõudmisi ei rahuldata läbirääkimiste teel. Kokkuvõttes, sõjalised või majanduslikud stiimulid võivad osta toetust piiratud ajaks, kuid püsiva rahuleppe jaoks on vaja muutusi suhtumistes. Praegu ei ole selliseid
muutusi märgata.

Copyright 2007 Word of Life Israel.




Soovita sõbraleSoovita sõbrale

Prindi artikel Prindi artikkel




Charismata Ministries
COPYRIGHT 2006 ©
Informatsiooni sellel leheküljel tohib kasutada ainult isiklikuks tarbeks.
Kõik muu kasutus/paljundamine võib toimuda ainult "Usumaailma" kirjalikul loal.