Harta Kogudus Usumaailm  Harta pood                       

 

Iisrael
Maailm
Huvitavad inimesed
Taevamuusika
Taevamanna
Õpituba
Arhiiv
Kontakt
Koju
In English

Õpitoas täna:
Rick Joyner - Kõrgeim kutsumine





KOJU » ARHIIV »



KAS OLMERT ON VALMIS TEMPLIMÄGE ÄRA ANDMA?
26.08.07  

President Shimon Peresi andmeil peab Iisraeli peaminister Ehud Olmert "tõsiseid kõnelusi" Palestiina Omavalitsuse esimehe Mahmoud Abbasiga, et valmistada ette põhimõtete kokkulepet novembrikuuks planeeritud piirkondlikuks konverentsiks. President Bush on selle konverentsi kokku kutsunud lootusega, et sellel saab osalema tema poolt mõõdukaks peetavate riikide konföderatsioon. Nende hulka kuuluvad Jordaania, Egiptus, Saudi-Araabia ja Pärsia lahe riigid. Loodetakse, et eelläbirääkimistel sõlmitud kokkulepped suurendavad tõenäosust laiemaks osavõtuks.

World Net Daily andmeil arutletakse kõnelustel ka Templimäe saatuse üle. Räägitakse, et Olmert on valmis arutama võimalust, et Iisrael ja Palestiina võiksid ühiselt kontrollida seda kohta, mis on judaismi kõige püham paik. PO peamine esindaja läbirääkimistel, kes soovis jääda anonüümseks, ütles WND-le, et "Iisraeliga ei saa sõlmida mingit kokkulepet, kui meile ei anta täielikku suveräänsust Templimäel." Küsimusel, kas Olmert on valmis PO-ga kokkulepete sõlmimisel Templimäge loovutama, Olmerti pressisesindajal David Bakeril kommentaare ei olnud.

Eelläbirääkimised hõlmavad ka arutlusi piiride ja turvaläbikäigu üle palestiina araablaste jaoks Gaza ning Juudea ja Samaaria (Läänekalda) vahel. Haaretzi andmeil lähtub Iisrael piiride üle läbirääkimiste pidamisel turvatarast. See tähendab, et PO-le antaks kontroll 92% üle piirkondadest, mis jäävad Rohelise piiri taha (Juudeas ja Samaarias) ning kompenseeritaks ülejäänud 8%. Rohelise piiri lähedal olevad araabia linnad, Jeruusalemm ning turvaläbikäiguga seotud piirkonnad antaks üle PO kontrolli alla, kirjutab Haaretz. See plaan on väidetavalt Simon Peresi ajusünnitis.

Kommentaar:
Praeguste plaanide järgi jäetaks Iisraelile Negev, rannikutasandikud ja Galilea. Juudea ja Samaaria, samuti Jordani org jääksid kavandatava Palestiina riigi kontrolli alla. Lisaks probleemile, et taandutakse judaismi hälliks olnud maalt, sellistest paikadest nagu Hebron, Betlehem, Bethel, Shilo, Schechem, Jericho, tekitab plaan ka tõsiseid julgeolekuprobleeme. Iisraeli praegune idapiir Jordaaniaga oleks avatud relvade, terroristide ja sõdurite sissevoolule. Selle ärahoidmisel sõltuks Iisrael Jordaania või võimalik et ka ÜRO vägede meelevallast, kuid praeguseni ei ole ei ÜRO ega ükski araabia riik takistanud Iisraeli vaenlaste relvastumist, olgu siis tegu Hizb´Allah´ga Liibanonis või Hamasiga Gazas. Hästivarustatud araablaste väed võivad siis hakata kontrollima strateegiliselt olulisi mägesid Iisraeli peamiste asustuskeskuste naabruses Tel Avivi piirkonnas. See on stsenaarium, mida Iisrael saaks vältida.

Templimäe suhtes on araablaste poolt nõutavaks hinnaks kontrolli loovutamine Iisrael poolt. Samal ajal on see hind, mille maksmist Iisrael endale lubada ei saa. Templimägi esindab juutide eksistentsi olemust. Selle tipus olev Tempel oli sajandeid paigaks, kuhu juudid kolm korda aastas palverännakuid tegid. Paik ise ja mida see esindab, ühendab juute üle kogu maailma rohkem kui miski muu ning on teinud seda kogu ajaloo vältel. Pärast Teise Templi hävitamist aastal 70 on Templimägi olnud juutide veendumuste ja igatsuste geograafiliseks keskmeks. Kui juudid annavad ära Templimäe, siis võib esitada väljakutse mistahes seosele Iisraeli maaga; mistahes muu paiga võib maha jätta. Laiemalt vaadates õõnestaks taoline samm tõsiselt juutide nõudmisi ülejäänud maale.

Palestiina-araabia esindajad läbirääkimistel väidavad, et niipea, kui araablastele on antud kontroll Templimäe üle, avavad nad selle paiga juutidele, kristlastele ja kõigile teistele. Vaherahulepe, mis sõlmiti Jordaaniaga 1941. aastal, sisaldas ka juutidele juurdepääsu tagamist Templimäele. Jordaania 19 valitsemisaasta jooksul ei lastud ühtki juuti Templimäele, isegi mitte Läänemüüri juurde. 2001. aastal sulgesid moslemite võimud kolmeks aastaks Templimäe kõigile mittemoslemitele. Seepärast on põhjust suhtuda ettevaatusega Palestiina-araablaste lubadustesse Templimäele juurdepääsu suhtes.

Copyright 2007 Word of Life Israel.




Soovita sõbraleSoovita sõbrale

Prindi artikel Prindi artikkel




Charismata Ministries
COPYRIGHT 2006 ©
Informatsiooni sellel leheküljel tohib kasutada ainult isiklikuks tarbeks.
Kõik muu kasutus/paljundamine võib toimuda ainult "Usumaailma" kirjalikul loal.