Harta Kogudus Usumaailm  Harta pood                       

 

Iisrael
Maailm
Huvitavad inimesed
Taevamuusika
Taevamanna
Õpituba
Arhiiv
Kontakt
Koju
In English

Õpitoas täna:
Rick Joyner - Kõrgeim kutsumine





KOJU » ARHIIV »



2000 AASTAT VANAST SEEMNEST VÕRSUB DATLIPALM
03.02.06  

Iisraeliraport kirjutas möödunud aastal 2000 aasta vanusest datlipalmi seemnest. Sellest võrsunud puu on nüüd juba 30 cm kõrgune ja tal on viis lehte, teatas Arutz-7.

Vanad datliseemned leiti 30 aastat tagasi arheoloogilistel väljakaevamistel Masadas ning dateerimine radioaktiivse süsiniku abil näitas nende vanuseks 2000 aastat. Seemneid säilitati, kuni Elain Solowey Arava Keskkonnauuringute Instituudist tegi ettepaneku mõned neist kasvama panna.

Juuda datlipalm on juba ammu välja surnud, praegu kasvatatakse Iisraelis peamiselt kalifornia datleid. Juuda datlid olid tuntud oma raviomaduste poolest, neid tarvitati vähi, malaaria ja hambavalu korral. Muistsed heebrealased kutsusid datlipalmi "elupuuks", sest selle viljades sisaldub valke ning tema pikad lehised oksad annavad varju. 2000 aastat tagasi oli Iisrael kogu Rooma impeeriumis tuntud oma väärtuslike omadustega datlite poolest. Datlikasvatamine ekspordiks lõpetati 70. aastal pKr, kui roomlased hävitasid teise Templi.

"See on vaieldamatult vanim puuseeme, mida kunagi on idandatud," ütles Elain Solovey intervjuus San Francisco Chronicle´le. Varem on kasvama pandud vaarao hauast leitud nisuseemneid, kuid nende taimede eluiga jäi väga lühikeseks. Enne seda kuulus vanuserekord Hiinast pärit lootosele, mis kasvatati 1200 aasta vanusest seemnest.

Veel ei ole teada, kas tegu on isas- või emastaimega. Kui see on emastaim, siis on iisraellastele avanenud võimalus juuda datlipalmi taaselustamiseks.

Copyright 2004 Word of Life Israel




Soovita sõbraleSoovita sõbrale

Prindi artikel Prindi artikkel




Charismata Ministries
COPYRIGHT 2006 ©
Informatsiooni sellel leheküljel tohib kasutada ainult isiklikuks tarbeks.
Kõik muu kasutus/paljundamine võib toimuda ainult "Usumaailma" kirjalikul loal.