Harta Kogudus Usumaailm  Harta pood                       

 

Iisrael
Maailm
Huvitavad inimesed
Taevamuusika
Taevamanna
Õpituba
Arhiiv
Kontakt
Koju
In English

Õpitoas täna:
Rick Joyner - Kõrgeim kutsumine





KOJU » ARHIIV »



YAD VA-SHEMI TOODI PÕGENIKU PUU
13.10.07  

Yad Va-Shemi aeda on ilmunud uus puu Rahvaste Õige mälestuseks. See on õõnes puu, mille tõi sinna T ehhi Vabariigist Ya´akov Zilberstein, kellel õnnestus 1945. aastal noore juudi mehena pääseda natside surmamarsist. Üks t ehhitar leidis ta ja varjas teda 6 kuud oma pööningul. Selle aja jooksul ei avaldanud ta ei omaenda ega ka oma küla nime ning ei pärinud ka noormehe nime ega tema päritolu kohta. Natsid korraldasid selles piirkonnas mitmeid reide ja iga kord tõi naine Zilbersteini põllule ühe õõnsa puu juurde, kus ta sai ennast kuni reidi lõppemiseni varjata.

Pärast seda, kui Zilberstein oli umbes 50 aastat seda tundmatut küla ja naist tulemusteta otsinud, tekkisid tal sidemed ühe t ehhi ajakirjanikuga, kes tema loo avaldas. Zilbersteini päästja naaber luges seda ja võttis Zilbersteiniga ühendust ning ütles talle, et naise nimi oli Jana Sodova ja küla nimi Sunichl. Kahjuks oli Sodova surnud mõned aastad enne seda, temast jäi maha tütar nimega Anna Garlova. Zilberstein ja Garlova käisid koos Sunichlis, kus nad leidsid, et maja oli maha lõhutud, kuid õõnes puu põllul oli veel terve.

Zilberstein otsustas sel hetkel, et ta laseb selle puu Jana Sodova mälestuseks viia Yad Va-shemi. Selleni oli pikk tee, millel oli võitlemist puu kohaletoimetamisega ning Yad Va-Shemilt nõusoleku saamisega, et nad puu oma territooriumile vastu võtavad. Ent tänu Yad Va-Shemi uuele rõhuasetusele individuaalsetele lugudele holokaustist võeti see lõpuks vastu. Yad va-Shemi juhataja Avner Shalev kommenteerib muutust: "See kontseptsioon on osutunud sobivamaks meie aja jaoks. Me mõistsime, et tänapäeva ühiskond on individualistlikum."

Copyright 2007 Word of Life Israel.




Soovita sõbraleSoovita sõbrale

Prindi artikel Prindi artikkel




Charismata Ministries
COPYRIGHT 2006 ©
Informatsiooni sellel leheküljel tohib kasutada ainult isiklikuks tarbeks.
Kõik muu kasutus/paljundamine võib toimuda ainult "Usumaailma" kirjalikul loal.