Harta Kogudus Usumaailm  Harta pood                       

 

Iisrael
Maailm
Huvitavad inimesed
Taevamuusika
Taevamanna
Õpituba
Arhiiv
Kontakt
Koju
In English

Õpitoas täna:
Rick Joyner - Kõrgeim kutsumine





KOJU » ARHIIV »



JUUDID TÄHISTAVAD JÄRGMISEL NÄDALAL HANUKAPÜHA
30.11.07  

Järgmisel nädalal algab juutide Hanukapüha, see saab alguse 4. detsembril ja kestab 12. detsembri päikeseloojanguni. Seda püha nimetatakse ka Valgusepühaks või Pühitsemispühaks. Vanas Testamendis sellest pühast juttu ei ole, sest see sai alguse hiljem, teisel sajandil eKr. Vastavat sündmust kirjeldatakse Makkabide raamatus.

Hanukapüha tähistatakse Templi taaspühitsemise ja menorah taassüütamise mälestuseks Makkabite ehk Hasmoniidide ülestõusu ajal. See leidis aset juutide ajaloo hellenistlikul perioodil, kui piirkonnas mõnda aega pärast Aleksander Suure surma valitses Antiochus IV. Uus valitseja rõhus juute tugevasti, keelas juutidel religiooni harrastamise, rüvetas Templi, ohverdades altaril sigu ning tappis juute. Selle tulemusena tõusis kaks gruppi inimesi oma maa, kaasmaalaste ja religiooni kaitsele, need olid Makkabid ja Hassiidid (jumalakartlikud). Korraldati ülestõus, sel oli edu ning rahvas tähistas võitu kaheksa päeva. Hanukapühadega meenutatakse seda sündmust.

Talmudisse kirjapandud loo järgi on veel üks põhjus kaheksa päeva jooksul rõõmustamiseks. Lugu räägib, et Templi taaspühitsemise ajaks oli järgi jäänud väga vähe õli, mis ei olnud kreeklaste poolt rüvetatud. Õli oli vajalik Templi menorah jaoks, mis pidi pidevalt põlema nii ööl kui päeval, kuid õli oli järel vaid ühe päeva jaoks. Imekombel põles menorah kaheksa päeva - nii kaua, kui läks aega värske õli valmistamiseks menorah jaoks.

Hanukapüha tähistatakse küünalde süütamisega menorah´l. Esimesel õhtul süüdatakse esimene küünal ning igal järgneval õhtul, kokku kaheksal päeval, lisatakse sellele üks. Erinevalt traditsioonilistest menorah´dest, millel on seitse haru, on Hanuka menorah üheksaharuline: üks iga päeva jaoks pluss "abiline", millelt saadakse tuld teiste küünalde süütamiseks. Lisaks küünalde süütamisele on nende pühade ajal oluliseks traditsioonilised toidud nagu latkes (kartulikoogid) ja sufganiyot (moosiga täidetud pont ikud). Üldiselt peaks toit olema rasvane ja õline, Templi õli mälestuseks.

Copyright 2007 Word of Life Israel.




Soovita sõbraleSoovita sõbrale

Prindi artikel Prindi artikkel




Charismata Ministries
COPYRIGHT 2006 ©
Informatsiooni sellel leheküljel tohib kasutada ainult isiklikuks tarbeks.
Kõik muu kasutus/paljundamine võib toimuda ainult "Usumaailma" kirjalikul loal.