Harta Kogudus Usumaailm  Harta pood                       

 

Iisrael
Maailm
Huvitavad inimesed
Taevamuusika
Taevamanna
Õpituba
Arhiiv
Kontakt
Koju
In English

Õpitoas täna:
Rick Joyner - Kõrgeim kutsumine





KOJU » ARHIIV »



IDF SISSETUNG GAZASSE ÜHENDAKS FATAH JA HAMASI
07.12.07  

Iisraeli kaitseminister Ehud Barak on viimastel kuudel korduvalt öelnud, et Iisraeli sõjaline invasioon Gazasse on vaid "ajaküsimus". See avaldus on tingitud jätkuvatest kassam-raketi- ja pommirünnakutest Iisraeli linnadele, tsiviilelanikele ja sõduritele, samuti Gaza terroriorganisatsioonide massilisest relvastumisest, varustamisest ja treenimisest. Organisatsiooni The Israel Project poolt sel nädalal avaldatud statistika näitab, et 2007. aasta jooksul on keskmiselt iga nelja tunni tagant toimunud üks raketiplahvatus. Sellest ajast, kui 2001. aastal rakette hakati tulistama, on hukkunud nende läbi kolmteist inimest ning Gaza ümbruses elavad juudid on oma igapäevaelus olnud sunnitud kohanema pideva raketiohuga. Umbes 1200 inimest on Sderotist terrori tõttu minema pagenud.

Käesoleva aasta juunis võttis Hamas Gaza sektoris verise kodusõja järel Fatah´lt võimu üle. Selle tagajärjel jättis rahvusvaheline kogukond Hamasi isolatsiooni. Vaatamata korduvatele üleskutsetele Hamasi liidri Ismail Haniyeh poolt, keeldus Palestiina Omavalitsuse (PO) liider Mahmoud Abbas kõnelustest Hamasiga kuni nad Gaza tagasi on andnud. Sel nädalal aga kinnitas Kadoura Fares Fatah parteist, et tema rühmitus võitleks koos Hamasiga, kui IDF Gazasse sisse peaks tungima. Peale selle väitis PO ametnik, et selline stsenaarium lõpetaks efektiivselt Annapolisele järgnevad läbirääkimised. "Meie rahvas sülitab meile näkku," kui me peame läbirääkimisi sel ajal, kui Iisraeli tankid on Gazas, ütles see ametnik.

Samal ajal on Iisrael kurtnud, et Egiptus rikkus sel nädalal Rafah piiriületuspunkti puudutavat kokkulepet, lubades 1700 inimesel, nende hulgas paarikümnel terroristil Gazast lahkuda. Egiptus väidab, et lubas inimestel piiri ületada selleks, et nad saaksid teha hajj - moslemite palverännaku Mekasse. Iisrael kardab, et terroristid lähevad Iraani väljaõpet saama ning pöörduvad siis tagasi Gazasse. Lisaks kinnitas hiljaaegu Egiptusepoolset piiriala külastanud ameeriklaste delegatsioon Iisraeli väidet, et Egiptus ei takista relvade smugeldamist Gazasse: "Me ei kahtle selles, et kui nad vaid tahaksid, oleksid nad võimelised smugeldamist ohjeldama," ütles Jerusalem Posti andmeil üks ameerika ametnik.

Kommentaar:
Gazas valitsev olukord on Olmerti valitsuse jaoks poliitiliseks dilemmaks. Ühelt poolt valitsus teab, et peab varem või hiljem IDF-le rohelise tee andma. Teiselt poolt teavad nad, et ulatuslik sõjaline sissetung Gazasse ühendaks palestiina araablasi; tooks kaasa IDF sõdurite ja araabia tsiviilisikute hukkumisi; torpedeeriks läbirääkimisi, millesse Olmert on panustanud kogu oma poliitilise kapitali; ning garanteeriks rahvusvahelise hukkamõistu. Tundlikuks teemaks on ka see, et Iisraeli sissetungimine Gazasse näitaks, et kaks aastat tagasi teostatud väljatõmbumine Gazast, mida viis ellu Olmerti Kadima partei, oli läbikukkumine. Juba kaks aastat on hoitud tegevusetuse kurssi paremate aegade ootuses. Jääb üle vaid jälgida, kui kaua Iisraeli ühiskond seda talub.

See, et Iisraeli aktsioonid ühendavad araablaste sõdivaid rühmitusi, on mõningal määral mõistetav. Kui seda Iisraelivastast rinnet rakendatakse aga triviaalsema iseloomuga asjade suhtes, ei ole see enam nii mõistetav, vaid pigem kahtlane. Arvestage näiteks järgnevat: Annapolises keelati iisraeli ajakirjanikel araablaste üritustel osalemine; Iisraeli delegatsiooni sunniti sisenema teenistussissekäikudest, sest araablased soovisid vältida kontakte; ning iisraellasi ei võetud grupipiltidele. ÜRO-s ei kuulu Iisrael Lähis-Ida regiooni, kuhu ta geograafiliselt peaks kuuluma - araablased ei luba seda. Mis puudutab spordi- ja muid võistlusi, siis samal põhjusel osaleb Iisrael Euroopa meistrivõistlustel. Ben Gurioni lennujaamas Tel Avivis on asjatu oodata araabia riikidest saabuvat lennukit (erandiks on Jordaania). Sel nädalal ei lubanud Saudi prints Turki bin Nasser Iisraelil osaleda piirkondlikul keskkonnateemalisel koolitusel põhjendusega, et "araablased ei vaja, et Iisrael neid õ
petaks". Seda loetelu oleks lihtne jätkata.

Pole ime, et Iisraeli välisminister Tzipi Livni, nagu väidavad mõned allikad, hüüatas Annapolises ühel kinnisel kohtumisel araablastega: "Miks te kohtlete mind kui paariat?" Hollandi delegaat Annapolises Frans Timmermans ütles tabavalt: "Nad vältisid teda nagu oleks ta krahv Darcula noorem õde". Kõik see oleks naljakas, kui need ülalkirjeldatud suhtumised ei oleks kinnituseks sügavast vihkamisest ja kahtlustustest, mida araabia riigid poliitikas ja oma tegevuses Iisraeli suhtes igapäevaselt rakendavad.

Iisraelilt nõutakse pidevalt, et nad läbirääkimistel araablastega teeksid "usaldust ehitavaid" järeleandmisi, mis peaksid looma keskkonna rahu jaoks. Võiks olla aeg esitada taolisi nõudmisi araablastele. Ei saa väita, et ülalloetletud Iisraelivastased aktsioonid viiksid rahu ja vastastikuse usalduse tekkimisele.

Copyright 2007 Word of Life Israel.




Soovita sõbraleSoovita sõbrale

Prindi artikel Prindi artikkel




Charismata Ministries
COPYRIGHT 2006 ©
Informatsiooni sellel leheküljel tohib kasutada ainult isiklikuks tarbeks.
Kõik muu kasutus/paljundamine võib toimuda ainult "Usumaailma" kirjalikul loal.