Harta Kogudus Usumaailm  Harta pood                       

 

Iisrael
Maailm
Huvitavad inimesed
Taevamuusika
Taevamanna
Õpituba
Arhiiv
Kontakt
Koju
In English

Õpitoas täna:
Rick Joyner - Kõrgeim kutsumine





KOJU » ARHIIV »



PO: LÄBIRÄÄKIMISTE PIDAMINE ON AJARAISKAMINE - KUID TORE ON KÜLASTADA JERUUSALEMMA
14.12.07  

Selle nädala kolmapäeval toimus esimene Palestiina Omavalitsuse (PO) läbirääkimistetöörühma kokkusaamine välisminister Tzipi Livni juhitava Iisraeli töörühmaga pärast Annapolise konverentsi. Kohtumised, mis president Bushi väitel peaksid viima Palestiina riigi rajamisele aasta jooksul, kujunesid aga karjumisvõistlusteks. PO esindajad väljendasid oma muret Iisraeli aktiivse ehitustegevuse pärast Jeruusalemma Har Homa rajoonis ning sõjaliste sissetungide pärast Gazasse. Livni vastas nõudmisega, et PO astuks samme terrorismi ohjeldamiseks.

PO esindaja ütles pärast kohtumist Jesrusalem Postile: "Tänane kohtumine oli ajaraiskamine, ent seda linna külastada on alati tore." Samal päeval hiljem toimunud pressikonverentsil Kvarteti saadiku Tony Blairiga puudutas Livni konflikti närvi. Livni küsis Blairilt, mida ta arvab PO esimehe Mahmoud Abbasi keeldumisest tunnustada Iisraeli kui juutide riiki ning sai pahaseks kui too keeldus vastamast: "Ta ei tahtnud, või ei saanud küsimusele vastata...", väitis Livni empaatiliselt.

Samal ajal asus USA PO poolele Iisraeli ehitustegevuse küsimuses Har Homas. USA välisminister Condoleeza Rice ütles, et see initsiatiiv "õõnestab usaldust" ja "paneb fakti ette seisma", mis võivad hakata dikteerima rahulepingu tulemust. Iisraeli valitsuse pressiesindaja Mark Regev kaitses ehitustegevust Har Homas, juhtides tähelepanu sellele, et see on osa Iisraeli pealinnast Jeruusalemmast, kus kehtivad Iisraeli seadused. See rajoon on samuti osa Jeruusalemma täisehitatud piirkonnast, millest Iisrael "ei kavatse loobuda".

Kommentaar:
Annapolis on möödas ja koos sellega ka ettekäänded otsuste langetamise edasilükkamiseks. Iisrael oli terve sügise osaliselt halvatud poliitiliste ja sõjaliste otsuste langetamisel, et mitte katkestada USA-s alustatud rahukõnelusi. Kuid nüüd tuleb teha otsused, mida edasi lükati. Seepärast ei ole üllatuseks, et esimene kohtumine pärast Annapolist lõppes nii nagu see lõppes - süüdistuste vahetamisega. Iisraeli töörühm teab, et ei Knesseti ega ka rahva enamik ei toeta PO nõudmisi. Läbirääkijad ei saa teha selliseid laiaulatuslikke kompromisse. Seetõttu on tõenäoline, et läbirääkimistel jõutakse järjekordselt ummikseisu. Üks faktor, mis võib, rõhuasetus sõnal võib, taolise ummikseisu lõpetada, on USA surve Iisraelile.

USA suhetes Iisraeliga on murettekitavaid arenguid. Hiljaaegu avaldatud Iraani tuumaprogrammi puudutav USA luureraport, mis praktiliselt kõrvaldas päevakorast võimaluse (option?) Iraani sõjaliselt rünnata, vihastas Iisraeli. Mõned isikud Iisraeli luureaparaadis peavad seda võltsitud raportiks, mille sihiks on aidata Bushil taganeda sõjalisest tegevuse plaanimisest Iraani vastu ning alustada selle riigiga koguni läbirääkimisi. Iisraeli luure ütleb, et Iraan tõenäoliselt omandab aatomirelvad, või võime neid valmistada, millalgi 2009. aastal. Kuna Iraan ähvardab "Iisraeli maakaardilt minema pühkida", võib Iisrael olla sunnitud laskma käiku kõige hullema stsenaariumi, mis seisneb sõjalistes aktsioonides Iraani tuumarajatiste hävitamiseks.

Samal ajal kui Condoleeza Rice saadab Iisraelile sõnumeid lõpetada usalduse õõnestamine, kirjutas tema ülemus president Bush sel nädalal alla otsusele lükata veel kuueks kuuks edasi Iisraelis asuva USA saatkonna ümberviimine Jeruusalemma. Bush on sarnast otsust juba 13 korda langetanud, viidates "rahvusliku julgeoleku huvidele". Saatkonna üleviimine Jeruusalemma annaks palestiina araablastele sõnumi, et USA on vastu nende maksimaalsetele nõudmistele ning toetab kindlalt Iisraeli julgeolekut ja jätkuvat eksisteerimist juutide riigina. Iisraellaste jaoks oleks see tõesti usaldust ehitavaks meetmeks.

Copyright 2007 Word of Life Israel.




Soovita sõbraleSoovita sõbrale

Prindi artikel Prindi artikkel




Charismata Ministries
COPYRIGHT 2006 ©
Informatsiooni sellel leheküljel tohib kasutada ainult isiklikuks tarbeks.
Kõik muu kasutus/paljundamine võib toimuda ainult "Usumaailma" kirjalikul loal.