Harta Kogudus Usumaailm  Harta pood                       

 

Iisrael
Maailm
Huvitavad inimesed
Taevamuusika
Taevamanna
Õpituba
Arhiiv
Kontakt
Koju
In English

Õpitoas täna:
Rick Joyner - Kõrgeim kutsumine





KOJU » ARHIIV »



HAMASI TOETUS KASVAB PÄRAST GAZA-EGIPTUSE PIIRI KAOTAMIST
25.01.08  

Sellest ajast, kui Hamas lammutas kolmapäeval maha piirimüüri Egiptuse ja Gaza vahel, on sajad tuhanded Gaza elanikud piiri ületanud. Mõned on mitmesuguste kaupadega tagasi pöördunud, kuid paljud on otsustanud jääda Egiptuse poolele. Seda sündmust on kajastatud kui Iisraeli poolt Gaza sektorile kehtestatud blokaadi murdmist. See blokaad kehtestati möödunud nädalal ning selle abil üritati panna piiri raketirünnakutele Sderoti pihta.

Kuigi intensiivne araablaste propaganda väidab vastupidist, ei ole Iisraeli andmeil Gazas puudust põhilistest toiduainetest ning ei ole seal ka humanitaarkriisi. Iisrael jätkab elanike põhivajaduste täitmist ja "ei soovi tekitada humanitaarkriisi, ent kuni ei ole rahu - puudub ka palestiinlastel rahu," ütles Iisraeli kaitseminister Ehud Barak.

Gazas valitsev Hamas korraldas suure PR-etenduse, otsustades elektri välja lülitada ja Gaza sel nädalal mitmeid kordi pimedusse jätta. Iisraeli välisministeeriumi veebilehe andmeil täidab Iisrael siiski jätkuvalt 75 % Gaza elektrivajadusest. Varustamist on tõepoolest vähendatud, kuid otsus elektri kõrvalejuhtimiseks kodustelt generaatoritelt muudeks rakendusteks, näiteks rakettide tootmiseks, mida ei ole katkestatud ega vähendatud, on täielikult Hamasi otsus, ütleb välisministeerium.

DEBKA File andmetel on Hamas palunud üle piiri Egiptusesse läinud inimestel jäädagi teisele poole piiri, et seeläbi praktiliselt laiendada Gaza piire. Sama allikas väidab, et Egiptus on teostanud oma vägede ümberpaigutamise Siinai poolsaare linnast El Arish lõunasse. Sõjaliste allikate andmeil, kellega DEBKA vestles, peetakse piiri lõhkumist pöördumatuks.

Kommentaar:
Iisraeli seisukohast võib piirimüüri lõhkumist mõista erineval moel. Iisraeli ametliku reaktsiooni kohaselt on see Egiptuse ja Iisraeli vahel sõlmitud kirjalike lepete tõsine rikkumine ning seepärast peab Egiptus kindlustama piiri uuesti ülesehitamise ja korra taastamise. Iisrael tunneb loomulikult muret, sest avatud piir võimaldab relvade ja terroristide vaba liikumist Gazasse.

Teiselt poolt näitab müüri lõhkumine, et Iisraeli blokaad Gaza sektori suhtes, mille Iisrael muuseas on kuulutanud vaenlase territooriumiks, ei tohiks olla põhjuseks olukorra halvenemisele Gazas. Egiptus võiks tahtmise korral Gazat varustada. See on miski, mida nad tõrguvad tegemast erinevatel põhjustel, millest peamine näib olevat see, et araablased kaotaksid ettekäände Iisraeli süüdistamiseks. Hamasi jõuline sisenemine Egiptuse pinnale võib olukorda muuta. Hamas omalt poolt ei vaja Iisraeli süüdistamiseks või ründamiseks ettekäändeid, see on igal juhul osaks nende programmist.

Kui DEBKA File´il on õigus ja piiri lammutamine on pöördumatu, siis see tõenäoliselt suurendab Hamasi võimu ja positsiooni, kuna see kaotab re˛iimi geograafilised piirid. Veelgi enam, see annab Hamasile suuremaid võimalusi raha ja kaupade toomiseks Gazasse, rääkimata relvadest. Lühidalt, Gaza muutub iseseisvamaks. See omakorda loob takistusi paeminister Ehud Olmerti läbirääkimistele Mahmoud Abbasi ja Palestiina Omavalitsusega (PO). Iisrael on nõudnud, et kõik PO-ga sõlmitavad kokkulepped hõlmaksid ka Gazat. Ent praegused arengud aitavad kaasa lõhe süvenemisele Gazas oleva Hamasi ning Juudeas ja Samaarias oleva Abbasi vahel. Kui sellel lastakse juhtuda, siis jääb vaid näha, kui kauaks Olmerti valitsus jääb oma nõudmise juurde Gaza hõlmamiseks kõigisse kokkulepetesse. Olmert tahab läbirääkimistega edasi minna ja tema valitsus on varem näidanud valmisolekut sarnastele dilemmadele "loovate lahenduste leidmiseks" - paljud nimetavad neid kompromissideks.

Copyright 2008 Word of Life Israel.




Soovita sõbraleSoovita sõbrale

Prindi artikel Prindi artikkel




Charismata Ministries
COPYRIGHT 2006 ©
Informatsiooni sellel leheküljel tohib kasutada ainult isiklikuks tarbeks.
Kõik muu kasutus/paljundamine võib toimuda ainult "Usumaailma" kirjalikul loal.