Harta Kogudus Usumaailm  Harta pood                       

 

Iisrael
Maailm
Huvitavad inimesed
Taevamuusika
Taevamanna
Õpituba
Arhiiv
Kontakt
Koju
In English

Õpitoas täna:
Rick Joyner - Kõrgeim kutsumine





KOJU » ARHIIV »



TORMINE ILM - KUID OLMERT NÄIB SELLE ÜLE ELAVAT
01.02.08  

Kolmapäeval kattus Jeruusalemm lumega ning oli üpris tugeva talvetormi meelevallas, samal ajal avalikustas Winogradi komisjon oma raporti. Raport annab hinnangu muu hulgas valitsuse ja sõjaväe (IDF) tegevusele 18 kuud tagasi toimunud Teises Liibanoni sõjas. Arvati, et see saab olema väga kriitiline peaminister Ehud Olmerti rolli suhtes. Enne raporti avaldamist paljud lootsid ning teised kartsid, et raporti sisu sunnib Olmertit tagasi astuma. Kuid pärast selle avaldamist kõlas kellegi kommentaar: "Winograd sihtis Olmertit tühja püssiga."

Kuigi raport kritiseeris valitsust tõsiste ebaõnnestumiste ja vigade eest, tabasid kõige karmimad sõnad IDF-i. IDF ei taganud poliitilisele juhtkonnale oodatud sõjalisi saavutusi, mis oleks loonud neile võimalusi diplomaatilisteks edusammudeks, tegi raport kokkuvõtte.

Iisraelis on olnud palju arutlusi maismaarünnaku üle, mida alustati 60 tundi enne relvarahu väljakuulutamist, kui oli juba selge, et relvarahu kehtestatakse. Selle rünnaku eest maksid kümned sõdurid oma eluga ning "see ei toonud mingit sõjalist kasu," väidab raport. Raporti väitel lähtus Olmert oma tegudes siiski "siirast arusaamast, et see on Iisraeli huvides." Arvatavasti viitas Olmert just sellele järeldusele, kui ta, nagu Haaretz väidab, raportit kommenteerides ütles, et see "eemaldas minult moraalse häbimärgi".

Likudi liidri Benjamin Netanyahu juhitavale opositsioonile oleks meeldinud, kui Winogradi raport oleks pannud veelgi rohkem vastutust Olemertile isiklikult ning oleks seega suurendanud võimalusi Tööpartei või Shasi lahkumiseks valitsuskoalitsioonist ja uute valimiste korraldamiseks. Barak on varem esinenud lubadusega lahkuda pärast raporti avaldamist. Ei ole selge, kas ta seda lubadust ka peab, sest viimastel nädalatel on ta oma kõnedes öelnud: "Ma teen nii, nagu on kasulik riigile". Tagasihoidlikult öeldes on see väga ähmane mõtteavaldus.

Kommentaar:
Winogradi raporti teise osa avaldamisele eelnenud nädalatel ja kuudel muutus õhkkond Iisraelis üha pingelisemaks. Nii poliitikud kui ka laiem üldsus tegelesid ennustamisega, mis hakkab juhtuma siis, kui raport Olmerti nurka surub - seda enamus inimesi just eeldas. Olmert valmistus koos oma toetajaskonnaga kaitseks, kuid opositsioon teritas nuge lõplikuks lahinguks, kui valitsust peaks sunnitama tagasi astuma.

Siis tuli aga vaakum. Winogradi raport, kuigi Olmerti suhtes kriitiline, ei vastanud opositsiooni ootustele ega valitsuse hirmudele. Mõlemad pooled väidavad nüüd, et 610 leheküljelist raporti hoolikalt uurimisel selgub, et neid on õigeks mõistetud. Yoel Hasson Kadima parteist ütles: "Opositsioon peab vabandust paluma", kuid Likud kordab: "Olmert peab kandma isiklikult vastutust ja peab astuma tagasi." Praeguses seisus, kui raporti avaldamisest on möödunud vaid mõned tunnid, on veel vara öelda, kas Winogradil üldse on mingit mõju poliitilisele maastikule. Kuid raske on kujutleda, et "Olmert, mine koju" kampaania võiks sellest hoogu juurde saada.

Vaadates Winogradi raportit tervikuna, koos selle esimese osaga, on kriitika Olmerti suhtes kahtlemata märkimisväärne. Esimene osa kritiseeris Olmertit tõsise vea tegemises, kui ta kiirustamisi sõda alustas. Juba selle osa avaldamise järel kõlasid valjuhäälsed üleskutsed tema tagasiastumiseks. Kuid Olmert jäi püsima. Winogradi teine osa, nagu näib, ei varustanud piisavalt laskemoonaga, et sundida teda tagasi astuma. Opositsioon leiab end seega poliitiliselt seisvas vees olevat ja ei saa loota, et üldsuse protestihüüded sunnivad Olmertit lahkuma.

Seega näib, et kui just Barak ei vii oma Tööparteid koalitsioonist välja, mis aga hetkel on ilmselt vähetõenäoline, siis ainukeseks takistuseks Olmertile tema positsioonile jäämisel võiksid olla arengud Jeruusalemma teemalistel läbirääkimistel Palestiina Omavalitsusega. Shas, üks valitsuse koalitsioonipartneritest, on lubanud lahkuda niipea, kui kõnelused Jeruusalemma üle hakkavad tõsisemaks muutuma. See peaks juhtuma hiljemalt 2008. aasta teisel poolel, kui peaks realiseeruma Bushi eesmärk kokkuleppe saavutamiseks 2008. aasta lõpuks, mis on siiski väga ebatõenäoline. Iisraeli poliitikas on pool aastat väga pikk aeg ja see oleks väike ime, kui midagi ootamatut enne seda ei juhtu.

Asja tuum on selles, et Winogradi komisjon oli kompromisslahenduseks pärast sõda. Parlamendi opositsioon ja samuti suur osa rahvast tahtis sõltumatut Riiklikku Uurimiskomisjoni. Olmert aga lükkas selle idee tagasi ning selle asemel valis liikmed Winogradi komisjoni ja andis neile ülesandeks sõja kohta raporti koostamise. Komisjon on teinud professionaalset tööd, kuid nende objektiivsust võib muidugi küsitavaks pidada. Pole kahtlust, et seda hakatakse lähipäevadel Olmertile ette heitma.

Copyright 2008 Word of Life Israel.




Soovita sõbraleSoovita sõbrale

Prindi artikel Prindi artikkel




Charismata Ministries
COPYRIGHT 2006 ©
Informatsiooni sellel leheküljel tohib kasutada ainult isiklikuks tarbeks.
Kõik muu kasutus/paljundamine võib toimuda ainult "Usumaailma" kirjalikul loal.