Harta Kogudus Usumaailm  Harta pood                       

 

Iisrael
Maailm
Huvitavad inimesed
Taevamuusika
Taevamanna
Õpituba
Arhiiv
Kontakt
Koju
In English

Õpitoas täna:
Rick Joyner - Kõrgeim kutsumine





KOJU » ARHIIV »



TERRORISTI TAPMINE - KASULIK MEELDETULETUS
15.02.08  

"See on tohutu suur saavutus terrorivastases sõjas," ütles Iisraeli luureorganisatsiooni Mossad endine juht Danny Yatom neljapäeval. Ta viitas Hizb´Allah terroristide peaideoloogi Imad Mughniyeh´ tapmisele. Mughniyeh sai surma tema autoistme all plahvatanud pommi läbi, kui ta neljapäeva öösel mööda Damaskuse tänavaid sõitis. Oletatavasti oli ta 1980-ndatest aastatest saadik peaideoloogiks mitmetele kohutavatele terrorirünnakutele, mille hulka kuuluvad 350 USA ja Prantsusmaa sõduri tapmine Beirutis 1983, umbes 100 juudi tapmisega seotud rünnakud Buenos Aireses, lennukite kaaperdamised, Iisraeli sõdurite röövimised ja tapmised. Ta võis olla seotud koguni 9/11 rünnakutega New Yorgis. Mitmeid aastaid oli Mughniyeh USA poolt kõige tagaotsitumaks terroristiks, kuni selle koha hõivas pärast 9/11 Osama Bin Laden.

Iraan, Süüria, Hizb´Allah ja suurem osa araabia riikidest asusid kiiresti tapmises süüdistama Iisraeli, kuid selle eest ei ole võtnud vastutust ei Iisrael ega ka USA. Spekuleeritakse ka, et selle tapatööni võisid viia sisevõitlused Hizb´Allahs või Liibanoni opositsioonis olevate jõudude vahel. Mughniyeh sündis Liibanonis ja vaadetelt kuulus ta Süüriameelsete hulka. Pinged Süüriameelsete leeri, mida juhib Hizb´Allah, ja Süüriavastaste leeri, mille eesotsas on peaminister Siniora ja druuside liider Walid Jumblatt, vahel on viimasel ajal kasvanud. Jumblatt väitis sel nädalal, et ei ole mingit võimalust Hizb´Allah´ga kooseksisteerimiseks ja kui nad tahavad anarhiat ja sõda, siis seda nad ka saavad. Seepärast eksisteerib tõeline oht, et Mughniyeh´ tapmine võib selles lõhestatud riigis uue kodusõja käivitada.

Kuigi Iisrael keeldus kategooriliselt võtmast vastutust selle tapmise eest, väljendasid Iisraeli liidrid rahulolu juhtunu üle, öeldes, et maailm on parem paik ilma Mughniyeh´ta. Samal ajal siiski tugevdati turvameetmeid piiril, Iisraeli saatkondades ja välismaal paiknevates asutustes, sest kardetakse kättemaksurünnakuid. Hizb´Allah´ vaimulikud esinesid kolmapäeval ähvardustega panna "sionistide" all maa rappuma ja põlema. On tõenäoline, et võimaliku rünnaku sponsoriteks ja toetajateks on Hizb´Allah patroonid Iraan ja Süüria.

Kommentaar:
Mughniyeh´ tapmine paljastab terrorismi kurjust ja reaalsust mitte ainult Iisraelis vaid ka mujal maailmas. Kui terrorism tabab ainult Iisraeli, siis kaldub ülejäänud maailm pidama seda häirivaks nähtuseks, kuid siiski millekski, mida on võimalik taluda. Kõige veidramal juhul peetakse seda nähtuseks, mille eest peab Iisraeli ennast süüdistama. Mughniyeh´ tapmine on oluliseks meeldetuletuseks, et terrorismil ei ole õigustust ja sellega tuleb võidelda olenemata selle sihtmärkidest.

Seda meeldetuletust on vaja eriti praegusel ajal, mil valitseb tendents terrorismivastase võitluse lõdvendamiseks, sest sellega üritatakse leevendada moslemite reaktsioone. Briti valitsus otsustas hiljaaegu keelata väljendi "sõda terroriga" ning samuti sõnade "jihad, islamistlik ja fundamentalist" sidumise terrorismiga. Briti siseminister Jacqui Smith leidis koguni, et terrorism on "islamivastane". Eelistatavateks mõisteteks on nüüd "vägivaldne ekstremism" ja "kuritegelikud mõrvarid".

Ülaltoodust ei ole abi, sest see tekitab segadust. Igasuguse sõjapidamise juures on oluline tunda oma vaenlast, sest see suurendab võimalusi tema üle võidu saavutamiseks. On tõsi, mida ütleb tuntud õpetlane Bernard Lewis: "Mitte kõik moslemid ei ole terroristid." Kuid õige on ka tema väite teine osa: "peaaegu kõik terroristid on moslemid." Kalduvus eitada, et islam on enamuse terroristide peamiseks motiveerijaks, ähmastab terroristide kavatsusi. Kui nende plaanid oleksid seotud majandusega ja rahva vabastamisega, siis võiks olukorra muutmine olla võimalik (ent mitte tasuna terrorismi eest). Kui aga plaanid põhinevad religioossetel ideedel islami ülemvõimust, peab võitluse vorm olema teistsugune. Mughniyeh´ terroristlik CV on tunnistuseks asjaolule, et me kõneleme milleski enamast kui majanduslik või rahvuslik võitlus.

Copyright 2008 Word of Life Israel.




Soovita sõbraleSoovita sõbrale

Prindi artikel Prindi artikkel




Charismata Ministries
COPYRIGHT 2006 ©
Informatsiooni sellel leheküljel tohib kasutada ainult isiklikuks tarbeks.
Kõik muu kasutus/paljundamine võib toimuda ainult "Usumaailma" kirjalikul loal.