Harta Kogudus Usumaailm  Harta pood                       

 

Iisrael
Maailm
Huvitavad inimesed
Taevamuusika
Taevamanna
Õpituba
Arhiiv
Kontakt
Koju
In English

Õpitoas täna:
Rick Joyner - Kõrgeim kutsumine





KOJU » ARHIIV »



SÕDA GAZAS JA TERROR PAASAPYHADE EEL
19.04.08  

Laupäeva õhtul hakkavad juudid pidama Paasapühi. Kuna sel ajal liigub parkides, hotellides, randades ja kaubakeskustes rahvast rohkem, on ka terrorioht suurem. Seekord järgnevad Paasapühale üsna pea Iisraeli riigi 60. aastapäeva pidustused. Need saabuvad ajal, mis piirkonnas valitseb tavalisest tugevam pingeolukord.

Iisraeli võimude korraldusel on julgeolekujõud viidud kõrgendatud valvelolekusse ja ka rahvast on kutsustud üles valvsusele. Neile, kel on plaanis välismaale sõita, on esitatud reisisoovitused ja -piirangud. Oletati, et umbes 10000 iisraellast kavatseb reisida Egiptusele kuuluva Siinai poolsaare ranniku kuurortidesse, kuid neil soovitati oma plaane muuta. Allikate põhjal, et Egiptuse relvajõud peavad jahti mitmetele terroriryhmadele, mis on kavandamas rünnakuid rannahotellides. Kaitseminister Ehud Barak väitis: "Iisraeli turiste Siinail ähvardav oht on reaalne ja tõsine."

Ka rahvusvaheliselt on tugevdatud Iisraeli ja juutide asutuste julgeolekut. Kardetakse, et Hizb´Allah kasutab neid pühasid juutide ründamiseks, et maksta kätte ühe oma liidri - Imad Mugniyeh´ tapmise eest, milles nad peavad vastutavaks Iisraeli. Hizb´Allah´l on "uinunud terrorirakke" kogu maailmas, võimalik on ka koostöö rünnaku läbiviimisel Al Qaeda, iraanlaste või süürlastega.

Kolmapäeval tapeti Gazas kolm Iisraeli sõdurit, kes osutasid vastupanu piirile ja selle naabruses asuvale juutide asundusele läheneva terroristile. Paari viimase päeva jooksul on Iisraeli relvajõud, püüdes teha lõppu Kassam-rakettide tulistamisele ja piiri ületavatele rünnakutele, tapnud umbes 20 Palestiina araablast. Enamus neist olid relvastatud terroristid, kuid eksikombel tapeti ka üks Reutersi fotograaf. Iisrael on juhtunut kahetsenud.

Kommentaar:
Iisrael on tilluke riik; umbes 500 kilomeetrit korda 200 kilomeetrit. Seda ümbritsevad araabia riigid ja meri. Ainuke ohutu tee sellest riigist lahkumiseks, vähemal juudi jaoks, on õhu kaudu. Kuna see maa on nii väike, siis on noored kooli lõpetamise ajaks juba külastanud kõiki selle piirkondi. Kaks-kolm aastat sõjaväes, mis hoiab meeles tundlikku julgeolekuseisu, ja pidev terrorioht äratavad soovi minna välja maailma avastama; saada eemale suletuse ja ebaturvalisuse tundest.

Seetõttu on traagiline, kui Iisraeli juudid avastavad välismaale reisides, et ka seal peavad nad olema ettevaatlikud; seekord isegi end Iisraeli kodanikuna identifitseerimisel. Kuna Hizb´Allah, Al Qaeda ja nüüd ka Hamas ähvardavad tappa juute kõikjal, kus nad viibivad, on Iisraeli võimud andnud rahvale praktilisi nõuandeid välismaal käitumiseks, et vältida soovimatut tähelepanu ja kaitsta end nii hästi kui võimalik. See ei ole kuidagi võrreldav olukorraga, milles on teistest riikidest pärit ringireisijad, kes käivad ringi rühmadena, lehvitavad seejuures oma rahvuslippe ja laulavad oma hümne. Iisrael on mitmes mõttes erinev. Lõpptulemusena leiab suurem osa iisraellastest, et julgeolek, mida nende endi riik suudab neile tagada, kuigi puudulikult, on parimaks valikuks.

Iisraeli televisioonis on iganädalane satiirisaade "Eretz Nehederet" ("Võrratu maa"). Möödunud nädalal, pärast üleriikliku tsiviilkaitseõppuse lõppemist, tehti saate jaoks sket sellest, kuidas Iisrael valmistub rahuks: Kuidas peaksid kodanikud käituma rahu korral? Taoline idee ei oleks arvatavasti saanud tekkida mitte kusagil mujal maailmas. See ei oleks olnud "naljakas" kusagil mujal. Võib öelda, et see ei peegeldaks reaalsust nii hästi kui teeb seda Iisraelis. Seega Iisrael on tõepoolest erinev - kuid ikkagi "eretz neheredet".

Copyright 2008 Word of Life Israel.




Soovita sõbraleSoovita sõbrale

Prindi artikel Prindi artikkel




Charismata Ministries
COPYRIGHT 2006 ©
Informatsiooni sellel leheküljel tohib kasutada ainult isiklikuks tarbeks.
Kõik muu kasutus/paljundamine võib toimuda ainult "Usumaailma" kirjalikul loal.