Harta Kogudus Usumaailm  Harta pood                       

 

Iisrael
Maailm
Huvitavad inimesed
Taevamuusika
Taevamanna
Õpituba
Arhiiv
Kontakt
Koju
In English

Õpitoas täna:
Rick Joyner - Kõrgeim kutsumine





KOJU » ARHIIV »



"IISRAEL ON HÄMMASTAV ENT MITTE TÄIUSLIK"
16.05.08  

Eilse Iisraeli 60. aastapäeva tähistamise puhul andsid riigijuhid arvukalt intervjuusid ja pidasid kõnesid, milles pöörati tähelepanu riigi saavutustele ja katsumustele. Kõik tundsid enesel kohustust rääkida teemadel, mis on Iisraeli riigiga kaasas käinud 60 aastat ning teevad seda jätkuvalt; need on sõja ja rahu teemad. Peaminister Ehud Olmert ütles: "Oma esiisade käsku ja oma pärandit "otsida ja taotleda rahu" viime me ellu poliitilise tegevusega ja valmisolekuga vajalike kompromisside tegemiseks… Teine, langenud sõdurite käsk, mis on meie jaoks elu käsuks, on see, et me kaitseme Iisraeli riigi julgeolekut kõigest oma väest, ilma igasuguste kõhklusteta ja alistumata."

Knesseti spiiker Dalia Itzik rõhutas Iisraeli suuri saavutusi selle lühikese aja jooksul ning ütles: "Iisraeli riik on ebatavaline edulugu, kõigi ajalooliste standardite järgi ime." Suurema osa oma kõnest pühendas ta oma rahva suurte saavutuste loetlemiseks, kuid lisas sellele sõnumi araablastest naaberrahvale: "Me otsime rahu ja me soovime rahu ka teie lastele, ent vaadake ette - meie lapsed oskavad väga hästi sõdida, kui seda vaja peaks olema."

Iisraeli 84-aastane president Shimon Peres, kes on tuntud oma oraatori võimete poolest, oskab väljendada sügavaid tõdesid lühikeste mõtteavaldustena. President tegi mitmetes intervjuudes ootamatuid märkusi, jäädes samal ajal kindlaks oma veendumusele, et rahu võtmeks on majanduslik koostöö. Peres ütles, et ta usub, et noorem põlvkond saaks suurema tõenäosusega rahu sõlmimisega hakkama, sest nad on pragmaatilisemad. Kui see põlvkond, mis riiki üles ehitas, tegeles rohkem ideoloogiaga, siis praegune põlvkond on rohkem keskendunud igapäevaste probleemide lahendamisele.

Peres, kes oli peamine tegelane Olso läbirääkimistel ning on "kurikuulus" oma optimismiga rahu sõlmimise suhtes, oli ebatavaliselt terav palestiina araablasi kritiseerides. "Meie oleme muutunud paindlikumaks ja nemad on muutunud äärmuslikumaks," ütles ta viimase aastakümne arengute kohta. Peres lisas, et ta ei kujutanud ette, et araablased võiksid hakata tulistama rakette Gazast ka pärast seda, kui iisraellased sellest piirkonnast lahkunud on või et Hamas võiks võita Palestiina Omavalitsuse valimised. President oli siiski optimistlik tuleviku suhtes, öeldes kokkuvõtteks: "Iisrael on hämmastav ent mitte täiuslik."

Kommentaar:
Iisrael on tõepoolest hämmastav ja imeline lugu. Ilmselt ei ole vaja hakata üles lugema kõiki erinevatel aladel tehtud edusamme, mitte unustades nimetamata ka nendega kaasnenud raskusi. Seda riiki tuleb õnnitleda! Paljuütlevaks fenomeniks on, et kui palestiina araablastelt küsitakse, millist demokraatiat nad kõige rohkem imetlevad, siis on nimekirja tipus Iisrael. Kogu maailma rahvad teeksid õigesti, kui nad saadaksid oma esindajaid Iisraeli selleks, et õppida, mitte ainult selleks, et kritiseerida või üritada parandada kõike, mida nad valeks peavad.

Peres on särav poliitik ja intellektuaal. Tal on oma osa peaaegu kõigi otsuste langetamisel Iisraelis selle sündimisest saadik 1948. aastal. Tema kommentaar ideoloogia ja pragmatismi kohta on siiski küsitav. Ka igapäevaste probleemide lahendamise taga on ideoloogia, mis määrab probleemi lahendamise tee. Presidendi tähelepanek, et samal ajal, kui iisraellased muutuvad järjest paindlikumaks, muutuvad araablased järjest äärmuslikumaks, annab tunnistust asjaolust, et araablased lahendavad probleeme erinevalt. Olles nõus, et üldistamine on ohtlik, võib öelda, et araablased juhinduvad teistsugusest loogikast. On ohtlik pidada omaenese kultuuris valitsevat käitumismustrit standardiks kõigile teistele. See võib-olla põhjuseks, miks Peres ei suutnud kujutleda, et Gaza terroristid jätkavad Iisraeli pommitamist rakettidega pärast Iisraeli väljatõmbumist. Iisrael ei saa enesele lubada taolisi valearvestusi.

Copyright 2008 Word of Life Israel.




Soovita sõbraleSoovita sõbrale

Prindi artikel Prindi artikkel




Charismata Ministries
COPYRIGHT 2006 ©
Informatsiooni sellel leheküljel tohib kasutada ainult isiklikuks tarbeks.
Kõik muu kasutus/paljundamine võib toimuda ainult "Usumaailma" kirjalikul loal.