Harta Kogudus Usumaailm  Harta pood                       

 

Iisrael
Maailm
Huvitavad inimesed
Taevamuusika
Taevamanna
Õpituba
Arhiiv
Kontakt
Koju
In English

Õpitoas täna:
Rick Joyner - Kõrgeim kutsumine





KOJU » ARHIIV »



ASHKELONIS MAANDUB BUSHI SAABUMISE AJAL IRAANIS VALIMSTATUD RAKETT
16.05.08  

Kolmapäeva õhtupoolikul maandus Tel Avivi lähedal asuval Ben Gurioni lennuväljal lennuk president George Bushi, tema naise Laura ja nende suure saatjaskonnaga, kes tulid Iisraeli 60. aastapäeva pidustustel osalema. Kahepäevase külaskäigu ajal kohtus Bush Iisraeli liidritega, külastas kuningas Heroodese suvepaleed Masadal ning pidas kõne Iisraeli parlamendis Knessetis.

Mõni tund pärast Bushi saabumist tulistasid terroristid Gazast grad-raketi Ahskeloni suunas. Rakett maandus ostukeskuses, tungides läbi selle katuse ja vigastas 15 inimest, neist nelja tõsiselt. Rakett suunati, nagu tavaliselt, tsiviilelanike pihta, kuid erinevalt kassam-rakettidest, mis on toodetud Gazas, oli see valmistatud Iraanis. On teadaandeid, et rünnaku korraldajaks oli terroriorganisatsioon Palestiina Vabastamise Rinne, mis smugeldas raketi Gazasse Egiptuse kaudu. Need Iraani toetusel tegutsevad terroristid on juba loonud baasi Liibanoni ning nüüd ehitavad seda Gazasse.

Bush kõneles oma külaskäigu ajal jätkuvast terrorismist ja vajadusest seista tugevalt vastu Gazas võimutsevale Hamasile. President ütles, et ka rahu ajal "peame mõistma, milline on reaalsus selles maailmas, kus me elame...ning olema tugevad, seistes silmitsi nendega, kes mõrvavad oma eesmärkide saavutamiseks süütuid." Ta kinnitas Iisraelile, et vaatamata väidetle, et kui kui USA katkestaks sidemed Iisraeliga, laheneksid kõik probleemid Lähis-Idas, ei tuleks see kõne alla: "Kui teie (Iisrael) seisate vastu terrorile ja kurjusele, siis on teil 307 miljonise elanikkonna tugevus, sest Ameerika on teiega."

Külaskäigule eelnenud päevadel teatas Iisraeli ajakirjandus USA uuest lähenemisest läbirääkimistel Palestiina Omavalitsusega (PO). Uued ideed näevad ette kokkulepe saavutamist võimaliku Palestiina riigi piiride osas enne kõike muud. Bushi valitsus loodab, et see aitab ka teisi küsimusi lahendada. Peaminister Ehud Olmert lisas, et tema soovib näha Jeruusalemma küsimust, mis on kõige keerulisem, viimase teemana läbirääkimistel. Kui see kava käiku läheb, heidetakse sellega kõrvale pikka aega valitsenud printsiip: "milleski ei ole kokku lepitud enne, kui kõiges on kokku lepitud". Samas võib see aidata Olmerti valitsusel veidi kauemaks püsima jääda.

Kommentaar:
Bush saabub Iisraeli tähistama selle riigi 60. aastapäeva. Samal ajal peavad paljud iisraellased, sealhulgas juhtivad poliitikategelased ja sõjaväelased, Iisraeli julgeolekuseisu mitmete aastakümnete kehvimaks. Need inimesed leiavad, et kasvõi näiteks viimasel nädalal toimunule mõeldes ei ole erilist põhjust optimismiks. Loetleme siinkohal sündmusi, mis ei ole küll võrreldava tähtsusega, kuid kõik need koos süvendavad turvatunde puudumist, mida paljud iisraellased kogevad.

Nädal aega tagasi tappis rakett David Kedoshimi, kes töötas oma aias; sel nädalal tappis rakett 70-aastase vanadaami, kes oli sisenemas oma sõprade majja; ja kolmapäeval kukkus rakett ostukeskusesse, vigastades 15 inimest. Rakettide tulistamise eest vastutab Hamas, mis palub relvarahu, samal ajal ise tunnistades, et nad kasutavad seda uue Iisraelivastase rünnaku ettevalmistamiseks.

Lisaks kirjutas PO esimees Mahmoud Abbas alla deklaratsioonile, millega ta tõotab jätkata "võitlust" kuni kõik põgenikud saavad loa tagasipöördumiseks (see on tavaline viis ütlemiseks, et terrorism jätkub kuni Iisrael kui juutide riik on hävitatud); PO kohtusüsteem mõistis surma ühe politseiniku, kuna ta täitis kohustusi, mis PO enesele Oslo lepetega oli võtnud; väljaande Palestinian Media Watch (Palestiina meedia vaatleja) andmeil identifitseerib PO end riikide ja organisatsioonidega, mis on Iisraeli ja USA verivaenlased, nagu Põhja-Korea, Venetsueela, Kuuba ja Hizb´Allah ning on nendega ühel meelel. Raport väidab, et PO ajakirjandus on täis vihkamist ja põlgust USA vastu.

Egiptus on küll sõlminud Iisraeliga rahulepingu, kuid Egiptuse kultuuriminister ütles, et ta põletaks Iisraeli raamatud, kui ta neid Egiptuse raamatukogudest peaks leidma; Liibanonis pingutab Hizb´Allah muskleid ja võib seal kergesti kontrolli saavutada - see tooks tegelikult Iraani Iisraeli piiridele. Tuumariigiks pürgivas Iraanis jätkas Ahmadinejad oma sõnarünnakut Iisraelile, öeldes, et mõttetu on tähistada "mingi juba surnud asja" 60. sünnipäeva.

Ülaltoodut arvesse võttes võiksid president Bush, Ehud Olmert ja kõik teised rahukõnelustega seotud isikud eneselt küsida: kas araablased on üldse valmis Iisraeliga rahu sõlmima? Jah, nad osalevad läbirääkimistel, ning jah, nad teevad toredaid deklaratsioone, ent kuidas läheb see kokku ülaltoodud tähelepanekutega? Võib-olla oleks aeg süüvida põhjalikumalt konflikti olemusse ja põhjustesse selle asemel, et tegelda ainult selle sümptomitega.

Leidub neidki, kes kahtlevad Iisraeli kavatsustes. Neile võiks soovitada Iisraeli ühiskonna uurimist. Iisrael, kus toimib demokraatia, on läbipaistev ja enesekriitiline. Kaksipidine meelsus ja salaplaanid saavad paljastatud. Iisraeli pingutused rahu saavutamiseks on ehtsad, samuti on seda nende soov jääda püsima!

Copyright 2008 Word of Life Israel.




Soovita sõbraleSoovita sõbrale

Prindi artikel Prindi artikkel




Charismata Ministries
COPYRIGHT 2006 ©
Informatsiooni sellel leheküljel tohib kasutada ainult isiklikuks tarbeks.
Kõik muu kasutus/paljundamine võib toimuda ainult "Usumaailma" kirjalikul loal.