Harta Kogudus Usumaailm  Harta pood                       

 

Iisrael
Maailm
Huvitavad inimesed
Taevamuusika
Taevamanna
Õpituba
Arhiiv
Kontakt
Koju
In English

Õpitoas täna:
Rick Joyner - Kõrgeim kutsumine





KOJU » ARHIIV »



BENNY MORRIS: "TUVIST" "KULLIKS" - PEAAEGU
24.05.08  

Iisraeli ajaloolane Benny Morris saavutas 1980-ndatel vastuolulise kuulsuse oma raamatuga, milles ta maalis Iisraelist pildi, mis oli vastuolus araabia-Iisraeli konflikti traditsioonilise ajaloolise käsitlusega. Morris väitis oma raamatus, et kuigi mõned araablased läksid 1948. aasta sõja ajal pagendusse oma araablastest vendade õhutusel, aeti paljud minema ka juutide poolt. Selle raamatu järelkajana tekkis käputäie Iisraeli teadlaste seas Iisraeli suhtes teravalt kriitiline suund, mida hakati nimetama ajalooliseks revisjonismiks.

Nüüd on Morris kirjutanud uue raamatu, mille aluseks on uurimus araablaste suhtumistest sionismi ja Iisraeli 1948. aasta sõjale eelnenud aastatel. Selles kirjutab ta, et araablased ei ole valmis tegema kompromisse ja on otsustanud Iisraeli hävitada. Näitena tsiteerib Morris deklaratsiooni, mille koostasid Kairo maineka islami ülikooli Al Azhari teadlased neli päeva pärast ÜRO otsust asutada Briti Palestiina mandaatalal riigid juutidele ja araablastele. Deklaratsioon kuulutas välja "ülemaailmse jihadi araabia Palestiina kaitseks".

Morris on praegu konflikti lahendamise suhtes pessimistlik. "Sellised tegelased, nagu Ismail Haniyeh ja Khaleed Meshaal Hamasis, Hassan Nasrallah Hizb´Allah´s ja Mahmoud Ahmadinejad Iraanis, on tõsiusklikud, kes on veendunud, et "sionistliku nähtuse" väljajuurimine Lähis-Ida pühast maast on Allahi käsk ja iga moslemi kohus." Kuigi Morris ei pea end "kulliks", hakkavad tema viimast raamatut parempoolsed poliitikuid arvatavasti sagedamini tsiteerima kui vasakpoolsed "tuvid".

Copyright 2008 Word of Life Israel.




Soovita sõbraleSoovita sõbrale

Prindi artikel Prindi artikkel




Charismata Ministries
COPYRIGHT 2006 ©
Informatsiooni sellel leheküljel tohib kasutada ainult isiklikuks tarbeks.
Kõik muu kasutus/paljundamine võib toimuda ainult "Usumaailma" kirjalikul loal.