Harta Kogudus Usumaailm  Harta pood                       

 

Iisrael
Maailm
Huvitavad inimesed
Taevamuusika
Taevamanna
Õpituba
Arhiiv
Kontakt
Koju
In English

Õpitoas täna:
Rick Joyner - Kõrgeim kutsumine





KOJU » ARHIIV »



PÕHJAOSA LOOVUTAMINE - LÕUNAOSAS POMMID
24.05.08  

Kolmapäeval avalikustas peaminister Ehud Olmert sõnumi, mis oli juba mõnda aega teada: Iisrael peab Süüriaga läbirääkimisi "kõikehõlmava rahu sõlmimiseks". Olmert ütles kolmapäeva õhtul peetud kõnes: "Kõnelda on alati parem kui tulistada ja mulle teeb rõõmu, et mõlemad pooled on otsustanud kõnelda." Iisraellased teavad väga hästi, mida Süüria rahulepingu sõlmimiseks nõuab - Iisraeli väljatõmbumist Golani kõrgendikelt.

Uudisele reageerisid ägedalt nii Iisraeli poliitikud kui ka rahvas. Knesseti liige Eliahu Gabbai Rahvuslik-Religioossest parteist väitis: "Golan on Iisraeli riigi lahutamatu osa, see omab sama staatust kui Tel Aviv või mõni muu linn." Gabbay ütles, et arutlusel on seaduse vastuvõtmine, mis nõuab Golanilt väljatõmbumiseks Knesseti liikmetest kahe kolmandiku nõusolekut.

Kolm erinevat kolmapäeva õhtul läbiviidud arvamusuuringut näitasid, et suurem osa elanikkonnast on Golanilt väljatõmbumise vastu. Erinevatel andmetel oli väljatõmbumise vastu 52% kuni 70% küsitletutest. Kõik uuringud näitasid, et vastuseis Golanilt lahkumisele on viimase kuu ajaga kasvanud. Paljud usuvad, et Olmert kasutab rahuläbirääkimisi tähelepanu kõrvalejuhtimiseks tema suhtes algatatud juurdlusest finantsiliste seadusrikkumiste kohta. On kuulda tunnistuste kuhjumisest, nagu oleks Olmert võtnud vastu ja kasutanud suuri ebaseaduslikult saadud rahasummasid, kui ta valitsuses ministriametis oli.

Lõunas paluvad Gaza terroristid jätkuvalt vaherahu, kuid samal ajal tulistavad juutide linnadesse rakette ja ründavad piiriületuspunkte. Iisraellased hoiavad piiriületuspunkte töös, et tagada Gaza pidevat varustamist kütuse, toidu ja muu vajalikuga. Neljapäeva hommikul õnnestus ühel enesetaputerroristil sõita sisse Erezi piiriületuspunkti, enne kui ta kinni jõuti pidada. Ometi õnnestus tal lõhata võimas pomm. Tänu sõdurite kiirele reageerimisele päästeti piiripunktis paljude inimeste elud ja nurjati inimröövikatsed. Hamas tõotas korraldada veelgi ägedamaid rünnakuid ja ütles, et see, mis siiani on toimunud, on olnud vaid käeharjutus.

Iisrael ei ole Hamasi vaherahupalvele ametlikult vastanud, kuid Lõunakomando kindralmajor Yoav Galanti andmeil ei kavatse Iisraeli Kaitsevägi (IDF) alustada ulatuslikku operatsiooni Gazas. Galantil ei olnud illusioone: "Me eeldame, et rünnakuid tuleb veel," ütles Galant, ja "neile pikemat aega vastulöökide andmine, nii et ei oleks ohvreid, saab olema raske."

Kommentaar:
Demokraatlikult valitud juhid üritavad suuremate riiki puudutavate otsuste langetamise ajal tavaliselt saavutada laialdast toetust oma valijatelt. Kui enamus toetab neid, siis vähemus tavaliselt aktsepteerib lüüasaamist. Olmertil on sellega probleem. Esiteks, ta kuulub endiselt Iisraeli kõige ebapopulaarsemate poliitikute hulka. Teiseks, tema suhtes on algatatud neli juurdlust. Praeguseks ei ole ühtki süüdistust esitatud, kuid rahva usaldus oma peaministri suhtes on väga madal. Kolmandaks, arvamusuuring näitab, et enamus on vastu Olmerti erinevatele rahuprotsessiga seotud plaanidele.

Seega näib, et praegu ei ole hea aeg olulisemate otsuste langetamiseks. Sellest hoolimata veeretab Olmert plaane, mis elluviimise korral vähendaks Iisraeli praegust territooriumi umbes kolmandiku võrra. Juudeat, Samaariat ja Golani tahetakse anda vastavalt Palestiina Omavalitsusele ja Süüriale.

Vastuseisu taolistele plaanidele Iisraelis tuleks mõista ajaloo taustal. Läänes on need ajaloolised faktid erinevatel põhjustel ammu unustatud või neid ignoreeritakse. Samas ei lase jätkuvad Iisraelivastased rünnakud (nii füüsilised kui ka sõnalised) juutidel unustada, et just araablaste rünnakud põhjustasid praeguse olukorra. Iisrael vallutas Juudea, Samaaria ja Golani sõja käigus, mida nad olid sunnitud pidama araablaste sõjavägede rünnakute tõttu. Samuti oli just araablaste keeldumine tegemist teha nende poolt nimetatud "sionistliku nähtusega" asjaolu, mis välistas rahuläbirääkimiste pidamise pärast sõda.

Niikaua, kui iisraellased ei näe muutusi Süüria või Palestiina araablaste suhtumises, et saa neilt oodata, et nad nõustuksid ära andma territooriumi, mis on nende jaoks oluline religioossetel, ajaloolistel ja strateegilistel põhjustel. Kuna PO-s on kasvamas toetus Hamasile ja Süüria keeldub katkestamast sidemeid Iraaniga, ei ole põhjust öelda, et suhtumises mingeid muutusi oleks toimumas.

Copyright 2008 Word of Life Israel.




Soovita sõbraleSoovita sõbrale

Prindi artikel Prindi artikkel




Charismata Ministries
COPYRIGHT 2006 ©
Informatsiooni sellel leheküljel tohib kasutada ainult isiklikuks tarbeks.
Kõik muu kasutus/paljundamine võib toimuda ainult "Usumaailma" kirjalikul loal.