Harta Kogudus Usumaailm  Harta pood                       

 

Iisrael
Maailm
Huvitavad inimesed
Taevamuusika
Taevamanna
Õpituba
Arhiiv
Kontakt
Koju
In English

Õpitoas täna:
Rick Joyner - Kõrgeim kutsumine





KOJU » ARHIIV »



IISRAEL ARUTAB OLMERTI VÄLJAVAHETAMIST
06.06.08  

Peaminister Ehud Olmert, kelle pea kohal ripuvad korruptsioonisüüdistused, püüdis esmaspäeval mured hüljata ja suundus nädalasele visiidile Ameerika Ühendriikidesse. Sel ajal aga, kui teda ei ole, mõeldakse välja plaane, kuidas temast lahti saada. Viimaste süüdistuste valguses, et Olmert olevat saanud sadu tuhandeid dollareid Ameerika juudist ärimehelt Talanskylt, on tulnud üleskutseid nii tema enda Kadima parteilt kui ka teistelt poliitikutelt, et ta peaks tagasi astuma.

Iisraeli meedia on juba kuulutanud Olmertile lõppu. Iisraeli päevaleht Maariv avaldas foto kurnatud Olmertist pealkirjaga "Ehud Olmert - peaminister 2006-2008." Hetkel tehakse plaane tema järeltulija valimiseks Kadima parteist ja kõige tõenäolisem võitja on välisminister Tzipi Livni või transpordiminister ja endine Iisraeli armee (IDF) ülemjuhataja Shaul Mofaz. Siiski palus Olmert pühapäeval kõigil maha rahuneda. Oma sõnumiga tahtis ta öelda, et ta on endiselt võimul ja pole veel ametlikult süüdi mõistetud.

Kuid Livni, Mofaz ega ka opositsioonijuht Netanyahu ei pööranud Olmerti hoiatusele tähelepanu. Eelvalimiste eel, mis analüütikute arvates peetakse septembris, on kaks Kadima kandidaati agaralt enda positsiooni hakanud kindlustama. Kadima eelistab peaministri vahetust ilma üldvalimiste korraldamiseta. Netanyahu seevastu proovib aga tuua ultraortodoksse partei Shas´i koalitsioonist välja ja sundida uusi valimisi korraldama. Kuid Shas on huvitatud rohkem lastetoetuste tõstmisest kui uutest valimistest ja on seetõttu kergesti lepitatav. Ka Ehud Baraki juhitav Töölispartei kaldub uusi valimisi hetkel vältima, kuna küsitlustulemused näitavad nende partei ebapopulaarsust. Kokkuvõttes tundub, et kõige varajasemad valimised saab pidada novembris - kuid see pole rohkem kui asjatundjate hinnang. Olmerti juhtimisel on Israeli poliitika osutunud rohkem ettearvamatuks kui tavaliselt.

Kommentaar:
Olmert on kogenud poliitik ja poliitiline "pikamaajooksja". Ta on kukutanud läbi mitmed eelnevad ennustused oma kohesest langemisest. Tema argumendiks on tihtipeale olnud see, et ta ei saa olla nii vastutustundetu ja jätta Iisraeli maha ajal, mil see on nii mitmeti ohustatud. Siiski tundub, et seekord on liiga raske laviini peatada. Olmerti argumendi, et lahkumine kriisi ajal oleks vastutustundetu, võib lihtsalt tema vastu pöörata: kriisi ajal on juhti vaja rohkem kui kunagi varem. Kuid millist toetust võib saada peaminister, kes on avalikkuse usalduse kaotanud? Olmert võib olla "pikamaajooksja", kuid ka maratonil on lõpujoon.

Kui valimised peetakse 2008. a. lõpus või 2009.a. alguses, siis tuginedes viimastele küsitlustele, oleks võitja Netanyahu partei Likud. Ent Netanyahut ohustaks tõsiselt Kadima partei kui seda juhiks Tzipi Livni. Netanyahu kasuks võib trendi pöörata aga ohtlik julgeolekuolukord. Kuna jätkuvale raketirünnakule Gaza tsoonist ei ole leitud lahendusi, Hizb´Allah mõjuvõim on Liibanonis tugevnemas, Süüria on endiselt vaenulik ja Iraan on saamas tuumariigiks, siis arvatavasti lükkab Iisraeli avalikkus tagasi Livni rahumeelse lähenemisviisi. Samas on Livni aga viimasel ajal väljendanud julgeolekuteemadel ebaharilikult karme seisukohti. Võib arvata, et ta valmistub astuma vastu Netanyahule.

Copyright 2008 Word of Life Israel.




Soovita sõbraleSoovita sõbrale

Prindi artikel Prindi artikkel




Charismata Ministries
COPYRIGHT 2006 ©
Informatsiooni sellel leheküljel tohib kasutada ainult isiklikuks tarbeks.
Kõik muu kasutus/paljundamine võib toimuda ainult "Usumaailma" kirjalikul loal.