Harta Kogudus Usumaailm  Harta pood                       

 

Iisrael
Maailm
Huvitavad inimesed
Taevamuusika
Taevamanna
Õpituba
Arhiiv
Kontakt
Koju
In English

Õpitoas täna:
Rick Joyner - Kõrgeim kutsumine





KOJU » ARHIIV »



HIZB'ALLAH VÕIDUTSEB, KUI IISRAEL NÕUSTUB VAHETUSEGA
06.07.08  

Sõlmitud kokkuleppe järgi, mida peaks hakatama ellu viima järgmisel nädalal, annab Iisrael Hizb'Allah`le üle tema viimases sõjas hukkunud võitlejate säilmed, samuti Palestiina araablastest ja liibanonlastest vangid, nende hulgas kurikuulsa Samir Kuntari. Vahetuskaubana saab Iisrael kaks röövitud sõdurit Eldad Regevi and Ehud Goldwasseri ja informatsiooni sõduri Ron Aradi kohta, kes on olnud kadunud 1980-ndatest saadik.

Esmaspäeval toimunud pressikonverentsil pilkas Hizb'Allah liider Hassan Nasrallah Iisraeli luureorganisatsiooni Mossadi öeldes, et need ei tea kas sõdurid on elus või surnud, või on üks elus ja teine surnud. Nasrallah ei ole esitanud tõendeid sõdurite ellujäämise kohta ega pole lubanud nende juurde Punase Risti esindajaid ning on sellega külvanud sõdurite peredesse valu ja ängi. Pühapäeval teatas Olmert, et seniste tõendite põhjal võib arvata, et sõdurid on surnud.

Vahetus on põhjustanud Iisraelis kuuma debati ja seda peamiselt põhjusel, et vabastatakse Kuntar ja palestiina araablastest vangid. Mossadi juht ja Shin Bet (Iisraeli Julgeoleku Organisatsioon) olid selle vastu, öeldes, et tehing tugevdab Hizb'Allah`d ja julgustab teda tulevikuski röövimisi teostama. Vastupidisel seisukohal oli kaitseminister Barak, kes rõhutas, et sõdurite kojutoomine on sõjaväeline ja eetiline vastutus. Paljud reservohvitserid on teatanud, et kui tehingut ei tehta, võtavad nad seda kui sõdurite võitlusväljale jätmist ja sellisel juhul nemad tulevikus enam Iisraeli Kaitsejõudude vormi ei kanna.

Kommentaar:
Otsustajad on raske valiku ees. Ühelt poolt peavad nad mõtlema sõdurite perekondadele ja sellele, kuidas ettepanekust keeldumine mõjutab Iisraeli sõdurite moraali. Teisalt peavad nad arvestama, et tehing, eriti kui selle eest makstakse kõrget hinda, viib paratamatult uutele röövimiskatsetele. On tehtud ettepanek reguleerida seadusandlusega taolist olukorda Iisraelis ja seada piirid taolistele vahetustehingutele. Seadus kergendaks otsuse tegijatel nende ees seisvat moraalset dilemmat ja loodetavasti vähendaks terroriorganisatsioonide motivatsiooni röövida sõdureid.

Peamine probleem selle vahetuskauba juures on asjaolu, et Hizb'Allah nõudel lisati tehingule palestiina araablastest vangide väljaandmine. Peale Iisraeli vägede väljatoomist Liibanonist on Hizb'Allah aina otsinud põhjust võitluse jätkamiseks Iisraeli vastu. Nasrallah on üritanud esitleda oma organisatsiooni kui Palestiina araablaste eest võitlejat. Sel ei ole mingit seaduslikku alust, kuid nõustudes vabastama Palestiina araablastest vange, on Iisrael praktiliselt tõestanud ja kinnitanud seda seost. Iisrael loovutab kofliktis Palestiina araablastega sõnaõiguse Hizb'Allah´le ja see on ohtlik pretsedent.

Copyright 2008 Word of Life Israel.




Soovita sõbraleSoovita sõbrale

Prindi artikel Prindi artikkel




Charismata Ministries
COPYRIGHT 2006 ©
Informatsiooni sellel leheküljel tohib kasutada ainult isiklikuks tarbeks.
Kõik muu kasutus/paljundamine võib toimuda ainult "Usumaailma" kirjalikul loal.