Harta Kogudus Usumaailm  Harta pood                       

 

Iisrael
Maailm
Huvitavad inimesed
Taevamuusika
Taevamanna
Õpituba
Arhiiv
Kontakt
Koju
In English

Õpitoas täna:
Rick Joyner - Kõrgeim kutsumine





KOJU » ARHIIV »



TERRORISM SEESTPOOLT - UUS VÄLJAKUTSE IISRAELI JAOKS
27.07.08  

Selle nädala esmaspäeval kasutas juba teine Jeruusalemma araablane buldooserit tsiviilelanike ründamiseks Jeruusalemma südalinnas. Rünnak, mille käigus sai viga 20 inimest, on kõige värskem rünnakute hulgast, mille Jeruusalemma araablased on läbi viinud, ning seda ennustas ette kolm tundi varem ka Iisraeli julgeolekuagentuuri Shin Bet juhataja Yuval Diskin. Diskin hoiatas, et ähvardusmeetmete puudusel, nagu terroristide majade lammutamine, suureneb rünnakute kordumise tõenäosus.

Lisaks sellele juhtumile arreteeris Shin Bet hiljuti kuus Iisraelis elavat araablasest üliõpilast Heebrea Ülikoolist, keda kahtlustati Al Qaeda üksuse rajamises ning terrorirünnakute plaanimises Jeruusalemmas. Selle kohta, kas Jeruusalemma terroristid on tegutsenud üksi või osana suuremast terrorivõrgustikust, on erinevaid arvamusi, kuid selle nädala luurearuanded hoiatasid, et "globaalne d˛ihaad kujutab endast ohtu kõigile Lääneriikidele, demokraatlikele re˛iimidele ning mõõdukatele araabia riikidele."

Barack Obama, kes külastas Jeruusalemma päev pärast viimast rünnakut, mõistis teo hukka, lubas, et ta iialgi ei tee kompromisse Iisraeli julgeoleku arvelt ning teatas: "Terrorism ei ole teoreetiline; see on siinsamas, ühe kvartali kaugusel sellest hotellist ning selle vastu tuleb võidelda kogu jõu ning tugevusega." Hiljem, külastades raketitabamustest räsitud Sderoti linna, ütles demokraadist presidendikandidaat, et ootab, et Iisrael "teeks kõik" selleks, et rakette peatada. See oleks, mida tema teeks, kui tema tütred oleks sellise rünnaku all.

Viimase buldooserirünnaku ajal korraldas Iisraeli president Shimon Peres oma kodus, mis asub sündmuskoha vahetus läheduses, ametliku vastuvõtu Palestiina Omavalitsuse (PO) juhile Mahmoud Abbasile. See on esimene kord, kui PO juhile osutati sellist au. Abbas mõistis mõistis rünnaku hukka, kasutades oma tavapärast väljendit, mis mõistab rünnaku hukka "mõlemal poolel". Samas on Abbasi pressiesindajad ja PO ametlik televisioon juba mitmeid päevi õnnitlenud Hizb´Allah´d ning saatnud tervitusi ja õnnitlusi "suurtele kangelastele ja märtritele" Samir Kuntarile ja Dalal Mugrabile, kes tagastati Liibanonile umbes nädal tagasi. Abbas saatis isiklikult Kuntari perekonnale tervituse samal ajal, kui Fatah ametlik pressiesindaja teatas, et "Fatah jätkab võitlust puhaste märtrite viisil." Kuntar ja Mugrabi on vastutavad 41 Iisraeli tsiviilelaniku mõrva eest, mitmed neist olid lapsed.

Kommentaar:
Nüüd on juba võimalik rääkida Jeruusalemma araabia-piirkondadest lähtuva terrorismi seaduspärasustest. See nähtus paljastab vähemalt kaks tähtsat asjaolu. Esiteks: müüt, et Iisraelipoolne rõhumine on Iisraelis teostatava terrorismi juureks, on osutunud valeks. Iisraeli araablased elavad vabade kodanikena, kellel on Iisraelis tavalised demokraatlikud õigused ja kohustused. Nende motivatsioon rünnakute läbiviimiseks peab tulema kuskilt mujalt. Kuus õpilast, kes vahistati, kohtusid regulaarselt Al Aqsa mo ees Templimäel - arvatavasti said nad oma motivatsiooni sealt.

Teiseks: Iisraeli terrorismivastvased meetmed, kaasa arvatud turvatara, on tõestanud oma efektiivsust. Iisraeli kaitsejõud jätkavad igapäevaselt Juudeast ja Samaariast (Jordani Läänekallas) lähtuvate rünnakute tõkestamist. Rünnakute sooritamise motivatsioon pole küll vähenenud, aga kuna terroristidel ei ole enam võimalik Iisraeli turvameetmetest läbi tungida, siis toimuvad rünnakud seestpoolt. Praegusel hetkel puudub Iisraelil sellisele ohule aga adekvaatne vastus.

President Perese korraldatud ametlik vastuvõtt Abbasile Jeruusalemmas oli märkimisväärseks sündmustepöördeks. Ametlikul külastusel on oluline sümboolne tähendus. Palestiina riigilipp oli nüüd heisatud presidendipalee kohale, samal ajal mujal Jeruusalemmas mõistetakse selle lipu demonstreerimist kui provokatsiooni ja see on keelatud. Iisraeli politseil on lubatud need lipud eemaldada. On võimatu mitte märgata, et praegusel juhul õõnestas presidendi tegu politsei autoriteeti. On väga kahju, et erinevad riigiasutused saadavad nii segaseid signaale - see nõrgendab nii otsusekindlust kui ka võimu.

Copyright 2008 Word of Life Israel.




Soovita sõbraleSoovita sõbrale

Prindi artikel Prindi artikkel




Charismata Ministries
COPYRIGHT 2006 ©
Informatsiooni sellel leheküljel tohib kasutada ainult isiklikuks tarbeks.
Kõik muu kasutus/paljundamine võib toimuda ainult "Usumaailma" kirjalikul loal.