Harta Kogudus Usumaailm  Harta pood                       

 

Iisrael
Maailm
Huvitavad inimesed
Taevamuusika
Taevamanna
Õpituba
Arhiiv
Kontakt
Koju
In English

Õpitoas täna:
Rick Joyner - Kõrgeim kutsumine





KOJU » ARHIIV »



AGRESSIIVNE HIZB´ALLAH TUGEVDAB VÕIMU LIIBANONIS
09.08.08  

Liibanoni valitsuse kolmapäevane otsus tugevdas islamistliku terroriorganisatsiooni Hizb´Allah võimu ja mõju Liibanonis. Otsus lubab sellel iitide organisatsioonil, mis on vastutav terrorirünnakute eest maailma erinevates paikades ja mis alustas 2006. aastal sõda Iisraeli vastu, omada relvi ja jätkata võitlust Iisraeli vastu. Hizb´Allah väidab, et Liibanon vajab neid kui kaitsjaid niinimetatud Iisraeli agressiooni eest.

Pärast Liibanonis möödunud suvel valitsenud poliitilist ummikseisu on Hizb´Allah saanud enesele kolmandiku ministrikohtadest ja vetoõiguse valitsuses. Rühmituse juht Hassan Nasrallah pingutas mõned kuud tagasi oma muskleid ning saatis relvastatud mehed mitmete Liibanoni linnade tänavatele, et ohjeldada sunni moslemite vastupanu. Kaks aastat tagasi toimunud sõja järel on Hizb´Allah smugeldanud Iraanist Süüria kaudu nii palju relvi, et organisatsioon on praegu tugevam kui kunagi varem. Viimase käiguna hõivas Hizb´Allah Liibanonis kaks strateegilist mäetippu. Nende sihiks on paigaldada sinna õhutõrjesüsteemid, et ähvardada ja võib-olla isegi tulistada alla Iisraeli luurelennukeid. Hizb´Allah rikub ülalkirjeldatud tegevusega selgelt ÜRO resolutsiooni 1701, mis lõpetas Teise Liibanoni sõja.

Teadaanded selle kohta, kas Hizb´Allah´l juba on rakette Iisraeli lennukite allatulistamiseks või mitte, on vastukäivad. Süüria soosib jätkuvalt relvade smugeldamist üle oma piiride ning on varem varustanud Hizb´Allah´d kaasaegseimate relvadega. Iisrael on viimasel ajal avaldanud survet Euroopa ja Ameerika liidritele sekkumiseks ning välisminister Tzipi Livni ütles kolmapäeval, et "Iisrael ei ole nõus relvasmugeldamise jätkumisega." Hizb´Allah plaane õhutõrjerakettide paigutamiseks peetakse selles kontekstis kriitiliseks asjaoluks.

Kommentaar:
Iisraeli luurelende Liibanoni territooriumi kohal võib samuti pidada resolutsiooni 1701 rikkumiseks. Liibanon väidab seda kindlalt. Kuna ÜRO väed (UNIFIL) ei tee tööd, mida nad resolutsioonile vastavalt peaksid tegema, leiab Iisrael, et neil ei ole teist valikut. Luurelennud annavad olulist informatsiooni Hizb´Allah tegevuse, kaasa arvatud relvade smugeldamise, kohta. UNIFIL peaks takistama smugeldamist ning Hizb´Allah viibimist Litani jõest lõuna pool, kuid Hizb´Allah relvastatud mehed on neid ikka ja jälle ära hirmutanud. Niikaua, kuni UNIFIL ei täida oma osa resolutsiooni 1701 täitmisel, on Iisraeli luurelennud õigustatud.

Mitmed riigid on innukad osutama asjadele, mida nad peavad ÜRO resolutsioonide rikkumiseks Iisraeli poolt. Nende rahvaste vaikimine Hizb´Allah, Süüria ja Liibanoni poolsete rikkumiste suhtes on häbiväärne ning seab nende objektiivsuse ja usaldusväärsuse suure küsimärgi alla.

Hizb´Allah kasvav võim ja mõju Liibanonis peaks olema hoiatuseks rahvusvahelisele kogukonnale. Sel organisatsioonil on selgelt islamistlik tegevuskava, see omab tugevaid sidemeid Süüria ja Iraaniga ning on varem ilmutanud oma kavatsusi ja suutlikkust oma vaenlaste löömiseks. Rahvusvahelised poliitikud, olles igati teadlikud demograafilisest ja religioossest koosseisust tingitud plahvatusohtlikust olukorrast Liibanonis, ei ole osapooltele eriti suurt survet avaldanud. On mõistetav, et nad üritavad vältida uue kodusõja puhkemist. Lõpuks aga ei pruugi olla muud valikut, kui seista vastu Hizb´Allah´le, et hoida ära destabiliseeriva islamistliku re˛iimi terrorit, hirmutamist ja religioosset allasurumist Liibanonis.

Copyright 2008 Word of Life Israel.




Soovita sõbraleSoovita sõbrale

Prindi artikel Prindi artikkel




Charismata Ministries
COPYRIGHT 2006 ©
Informatsiooni sellel leheküljel tohib kasutada ainult isiklikuks tarbeks.
Kõik muu kasutus/paljundamine võib toimuda ainult "Usumaailma" kirjalikul loal.