Harta Kogudus Usumaailm  Harta pood                       

 

Iisrael
Maailm
Huvitavad inimesed
Taevamuusika
Taevamanna
Õpituba
Arhiiv
Kontakt
Koju
In English

Õpitoas täna:
Rick Joyner - Kõrgeim kutsumine





KOJU » ARHIIV »



IISRAEL KARDAB KAOTADA GRUUSIAS TOIMUVA TÕTTU VENEMAA ABI
19.08.08  

Sõda Gruusia ning Venemaa vahel mõjutab Iisraeli mitmel viisil ja on sellel nädalal olnud põhiteemaks pea kõigis Iisraeli uudiste-programmides. Esiteks elab Iisraelis mitmeid Gruusiast pärit juute. Mõningad neist on täna Tel Avivis protestimas sel põhjusel, et Iisrael ei toeta nende arvates Gruusiat käimasolevas konfliktis piisavalt. Nad näevad Venemaa agressiooni kui sammu oma mõjuvõimu taastamiseks Gruusias ja kontrolli saavutamiseks tähtsate naftajuhtmete üle, mis läbivad riiki. Mõned vaatlejad lausa usuvad, et järgmisena jäävad Venemaa taaselustatud laienemisele ette Balti riigid.

Veelgi enam: paljud juudid elavad endiselt Gruusias. Ebastabiilse olukorra tõttu, mis on piirkonnas valitsenud juba Nõukogude Liidu lagunemisest saadik ja hiljutise sõja tõttu on enam kui 100 juuti otsustanud emigreeruda Iisraeli. Iisrael on saatnud lennukeid Gruusia pealinna Tbilisisse, et tuua tagasi iisraellasi, kes on seal puhkusel kui ka uusi immigrante.

Peale selle aga on Iisrael varustanud Gruusiat sõjavarustusega juba aastaid ning on lubanud IDF-i ametnikel treenida Gruusia sõdureid. Viimasega ei ole Venemaa eriti rahul ja Putin on varem õigustanud Venemaa relvamüüki araabia maadele sellega, et viitab Iisraeli ärile Gruusiaga.

Ent Iisraelil on veel üks mure, mille juures vajatakse Venemaa abi: Iraani tuumaprogramm. Alles sellel nädalal noomis Iraani president Ahmadinejad Lääneriike toetuse eest Iisraelile ning ütles, et "selle re˛iimi eluiga on jõudnud lõpule." Iisraeli jaoks on Iraani käes olev tuumapomm eksistentsiaalseks ohuks ning Iisraelil võib minna vaja Venemaa abi, et seda ära hoida. Kuid ühe Iisraeli ametniku sõnul üritab Venemaa "taas tõendada oma staatust maailmas." Seetõttu võivad nad Iraani asjus otsustada, et ei lase USA-l ja Iisraelil endale Iraani suhtes survet avaldada, vaid ära kasutada Iraani küsimust, et tõestada, et Venemaad peaks võtma tõsiselt. Lõpuks jääb aga võib-olla naiivne lootus, et eetilised põhimõtted trumpavad üle poliitilise kasu sel ajal, kui otsused tehakse.

Copyright 2008 Word of Life Israel.




Soovita sõbraleSoovita sõbrale

Prindi artikel Prindi artikkel




Charismata Ministries
COPYRIGHT 2006 ©
Informatsiooni sellel leheküljel tohib kasutada ainult isiklikuks tarbeks.
Kõik muu kasutus/paljundamine võib toimuda ainult "Usumaailma" kirjalikul loal.