Harta Kogudus Usumaailm  Harta pood                       

 

Iisrael
Maailm
Huvitavad inimesed
Taevamuusika
Taevamanna
Õpituba
Arhiiv
Kontakt
Koju
In English

Õpitoas täna:
Rick Joyner - Kõrgeim kutsumine





KOJU » ARHIIV »



IISRAELI KOOLIÕPIKUD: JABOTINSKY VÄLJA - "NAKBA" SISSE
22.08.08  

Opositsiooni liider ja Likudi esimees Benjamin Netanyahu arvustas kolmapäeval rängalt valitsust radikaalsete muudatuste eest õppekavas. Haridusminister Yuli Tamir on andnud korralduse, et koolides õpetataks lastele Palestiina araablaste varianti 1948. aasta sündmustest, mida iisraellased nimetavad Iseseisvussõjaks ja araablased Nakbaks. See viimane sõna tähendab katastroofi ning vastav ajalookäsitlus räägib väidetavasti juutide korraldatud araablaste väljasaatmistest ja massimõrvadest sõja ajal. Nakba lugu on aluseks "tagasipöördumise õiguse" nõudele, mille rahuldamisel saaksid 4,5 miljonit araablast loa Iisraeli elamaasumiseks, mis praegusel ajal tähendaks juutide riigi hävitamist. Populaarne "Nakba-versioon" ignoreerib viie araabia maa armee samaaegset rünnakut äsjasündinud Iisraeli riigile ning ei pea juutidele riigi rajamist õiglaseks.

Vladimir Jabotinsky oli juudi soost sõjakangelane Esimeses Maailmasõjas. Ta hakkas rajama Briti Palestiina mandaatalal juutide enesekaitserühmi ning avaldas Briti valitsusele survet, et nad viiksid ellu oma tõotuse anda maad mõlemal pool Jordani jõge juutidele. Sellise lubaduse olid britid andnud Balfouri deklaratsioonis. Jabotinsky rajas ka Revisjonistliku partei, millest hiljem sai Herut ning veel hiljem Likudi partei.

Kommentaar:
Jabotinsky asendamine Nakbaga sümptomiks millelegi, mida tuleks näha teadliku ideoloogilise tegevuskavana, mida Yuli Tamir koos teistega ellu viib. Sionistlik element on teadlikult maha summutatud ning on asendatud "poliitiliselt korrektsema" vaatega. See nähtus näib olevat mõjutatud postmodernistliku ja universalistliku suundumuse poolt, mis tänapäeva läänemaailmas äärmiselt valdav on. Kõike, mis on eriline või millel on eriline identiteet, nähakse takistusena kooseksisteerimisele ja rahule.

Taoline suhtumine on seotud mitmete probleemidega. Ent suurimaks probleemiks on see, et Iisraeli tagahoovis asuv vaenlane on vägagi teadlik oma islamistlikust identiteedist ning oma sihist seda teistele peale suruda. Kui iisraellasi õpetatakse oma erilisest identiteedist loobuma, siis ei ole neil lõpuks enam ajendit oma riigi ja rahva eest seismiseks. Sõjavägi, ükskõik kui kaasaegse relvastusega, ei ole tugevam kui tema motivatsioon võilemiseks.

Copyright 2008 Word of Life Israel.




Soovita sõbraleSoovita sõbrale

Prindi artikel Prindi artikkel




Charismata Ministries
COPYRIGHT 2006 ©
Informatsiooni sellel leheküljel tohib kasutada ainult isiklikuks tarbeks.
Kõik muu kasutus/paljundamine võib toimuda ainult "Usumaailma" kirjalikul loal.