Harta Kogudus Usumaailm  Harta pood                       

 

Iisrael
Maailm
Huvitavad inimesed
Taevamuusika
Taevamanna
Õpituba
Arhiiv
Kontakt
Koju
In English

Õpitoas täna:
Rick Joyner - Kõrgeim kutsumine





KOJU » ARHIIV »



RICE´I KÜLASKÄIK VALLANDAB KUULUJUTTE "POLIITILISEST ÜLLATUSEST"
31.08.08  

USA välisminister Condoleeza Rice külastas sel nädalal taas Jeruusalemma ja Ramallah´t, tehes jõupingutusi kokkuleppe sõlmimiseks Iisraeli ja Palestiina Omavalitsuse (PO) vahel selle aasta lõpuks. Iisraeli ja Palestiina araablaste liidritega kohtumiste järel toimunud pressikonverentsidel väljendas Rice üllatavat optimismi võimaliku edu suhtes. PO pressiesindaja Nabil Rudeinehi andmeil tuli Rice lagedale "uute ideedega" ning ta ütles, et lähinädalad on lõpptulemuse jaoks äärmiselt otsustavad. Rice julgustas osapooli jätkama sagedasi kohtumisi suletud uste taga, et töötada läbi üksikasjad.

Rudeineh väitis, et Rice pooldab Iisraeli taandumist Rohelise jooneni, mis oli piiriks ajavahemikul 1949-1967. Sellisel juhul peaks Iisrael lahkuma Juudeast, Samaariast, Jordani jõe orust ja Ida-Jeruusalemmast. Rice väidetavalt palus osapooltel teostada "piiratud kohandusi 1967. aasta piiridele" ning palus liikuda edasi Jeruusalemma küsimuses. Valitsuskoalitsiooni kooshoidmiseks on peaminister Ehud Olmert võtnud seisukoha, vähemalt avalike avalduste kohaselt, et Jeruusalemma üle mingeid läbirääkimisi ei toimu. Ent meediasse lekib pidevalt vastupidiseid teateid.

Rice´i ettepanek sisaldab väidetavasti võimalust, et Iisrael säilitab kontrolli Jeruusalemma üle üheks kuni viieks aastaks pärast lepingu allkirjastamist. Iisrael ei usu, et aasta lõpuks oleks võimalik jõuda lõpuniviimistletud kokkuleppe sõlmimisele ning teeb ettepanekuid vahekokkuleppe sõlmimiseks. PO seisab sellele vastu. Araabia ajalehe Hayat al-Jadidah toimetaja Hafith Barghouti tõlgenduse kohaselt tähendab Rice´i "näiliselt õigustamatu optimism" seda, et "kulisside taga valmistatakse poliitilist einet."

Kommentaar:
Iisraellased on loov rahvas. Seda näitavad nad ka uute sõnade leiutamisega. Kuna heebrea keel piibiaegadest kuni 20. sajandi alguseni eriti palju ei arenenud, napib piibellikus sõnavaras sõnu kaasaegsete nähtuste kirjeldamiseks. Üks viimati leiutatud sõna on "lekondel". See on tuletatud nimest "Condoleeza" ning tähendab "ringireisimist ja kohtumiste korraldamist ilma tulemusteta". See on muidugi öeldud huumoriga, kuid tõepoolest, USA välisminister on oma ametiajal külastanud Iisraeli rohkem kui 20 korral. Hoolimata tugevatest jõupingutustest ja survest on tal praeguseks vähe tulemusi ette näidata.

Rice´i meetodiks on olnud Iisraelile surve avaldamine järeleandmiste tegemiseks ning samal ajal PO eeldatavasti mõõduka liidri Mahmoud Abbasi ülekülvamine rahalise, sõjalise ja diplomaatilise toetusega. Selle aluseks on kujutlus, et Abbasi positsioon on nõrk ning ta vajab toetust. See poliitika näib praeguseks läbikukkunud olevat. Abbasi positsioon on praegu ilmselt ebaolulisem ja nõrgem kui kunagi varem. Seda väidet kinnitab fakt, et Jordaania alustas möödunud nädalal läbirääkimisi Abbasi tugevaima vaenlase Hamasiga, sest jordaanlased kardavad, et ühel päeval võtab see islamistlik organisatsioon Abbasilt võimu. Jordaania kardab, et Hamas võib õhutada Jordaanias üles islamistide mässu ning kukutada sealse re˛iimi.

Abbas ei ole olnud võimeline täitma Teekaardi kohustusi ja arvukaid teisi kokkuleppeid ning arvatavasti ei ole tal olnud selleks ka tahtmist. Hamas oleks Abbasilt võtnud võimu ka Juudeas ja Samaarias, kui Iisraeli Kaitsevägi ei oleks Hamasi tagasi hoidnud.

Küsimus on ka Abbasi tahtes. PO esindajad läbirääkimistel rõhutavad pidevalt oma vankumatut suunda kokkuleppe sõlmimiseks. Mingeid tegelikke edausamme kompromissile jõudmiseks ei ole tehtud. Meetodid võivad muutuda, kuid strateegia jääb enam-vähem samaks. Seega on ainuke viis, kuidas Rice saab panna osapooli kokkulepet sõlmima, surve avaldamine Iisraelile. Osapooltest on ainult Iisrael võimeline kokkulepet tegudega toetama. On võimalik, et Rice´il õnnestub panna Olmerti valitsus aktsepteerima kokkulepet ülalkirjeldatud tingimustel, kuid on äärmiselt vähetõenäoline, et Knesset või Iisraeli rahvas seda toetaks. Hoolimata sellest, et iisraellased igatsevad rahu, ei aktsepteeri nad imaginaarset rahu partneriga, kes ei ole võimeline lepingut täitma või ei taha seda teha.

Copyright 2008 Word of Life Israel.




Soovita sõbraleSoovita sõbrale

Prindi artikel Prindi artikkel




Charismata Ministries
COPYRIGHT 2006 ©
Informatsiooni sellel leheküljel tohib kasutada ainult isiklikuks tarbeks.
Kõik muu kasutus/paljundamine võib toimuda ainult "Usumaailma" kirjalikul loal.