Harta Kogudus Usumaailm  Harta pood                       

 

Iisrael
Maailm
Huvitavad inimesed
Taevamuusika
Taevamanna
Õpituba
Arhiiv
Kontakt
Koju
In English

Õpitoas täna:
Rick Joyner - Kõrgeim kutsumine





KOJU » ARHIIV »



OLMERT: PRAEGUNE KOMPROMISS HOIAB ÄRA SUUREMA KOMPROMISSI HILJEM
19.09.08  

Peaminister Ehud Olmert väitis sel nädalal, et Iisraelil tuleb juudi rahva päästmiseks loobuda Juudeast ja Samaariast (Läänekaldast) - niinimetatud "suurema Iisraeli nägemusest".
Rahvusvaheline arvamus on kaldumas valemi "üks riik kahe rahva jaoks" omaksvõtmise suunas, ning see teeks juutide riigile lõpu demograafiliste vahenditega ütles Olmert. Olmert lisas, et territooriumist kinnihoidmine selleks, et hoida ära raketirünnakuid, ei ole põhjendatud, sest kogu Iisrael on juba islamistide rakettide laskeulatuses. Lisaks sellele väitis Olmert, et isegi kui igal arheoloogilisel kaevamisel sellel maal (Juudeas ja Samaarias) leitakse juutide ajaloost kõnelevaid esemeid, ei saa see mõjutada otsust, sest praegu elavad seal araablased.

Hamasi peaminister Gazas Ismail Haniyeh väljendas ükskõiksust Kadima uue liidri valimise suhtes ning viitas ilmselt Olmerti kõnele: "Hoolimata sellest, kes Iisraelis võidab, ei muuda meie oma positsiooni... sionistide unistus suure Iisraeli rajamisest on saanud islami projektilt lüüa..."

Kommentaar:
Võib küsida, mida Olmert, kes teab, et tal tuleb peaministri ametist peagi lahkuda, selliste ebatavaliselt selgesõnaliste avaldustega saavutada tahtis. Need avaldused näivad olevat katseks mõjutada läbirääkimiste edasist käiku. Taolistest sõnadest, mis Iisraeli peaministri suust kõlasid, on tulevastel liidritel raske lahti saada. Näiteks, kui president Bush 2004 kuulutas kahe-riigi lahenduse ametlikuks poliitikaks, muutus see üldiselt aktsepteeritavaks, võib isegi öelda eksklusiivseks, poliitiliseks platvormiks konflikti lahendamisele. Olmerti avaldused võivad siduda Iisraeli tulevasel juhtkonnal käed. Vähemalt selleks kasutavad seda Palestiina araablased.

Teiseks probleemiks Olmerti avalduse juures on idee, et järeleandmised aitavad Iisraeli pikemas perspektiivis. Endine peaminister Ariel Sharon uskus väidetavalt, et pärast Iisraeli ühepoolset väljatõmbumist Gazast ei esita rahvusvaheline kogukond Iisraelile enam nõudmisi. Terrorismi jätkumisel lubatakse Iisraelil jätta endale Juudea ja Samaaria. Sharon eksis ja praegu nõuab rahvusvaheline kogukond tagasitõmbumist enam-vähem Rohelise piirini. Viimasel ajal on reegliks olnud, et Iisraeli poolsed järeleandmised on toonud kaasa vaid suurema surve Iisraelile rahvusvahelise kogukonna poolt. Kontrastina Palestiina araablaste suhtumisele, mida väljendas Haniyeh, Iisraeli liidritel kas ei ole kriitilisi piire või on nad näidanud valmisolekut nende nihutamiseks. Haniyeh peab seda islamismi võidukäiguks. Kummalisel kombel ei pea Iisraeli juhid seda lüüasaamiseks.

Copyright 2008 Word of Life Israel.




Soovita sõbraleSoovita sõbrale

Prindi artikel Prindi artikkel




Charismata Ministries
COPYRIGHT 2006 ©
Informatsiooni sellel leheküljel tohib kasutada ainult isiklikuks tarbeks.
Kõik muu kasutus/paljundamine võib toimuda ainult "Usumaailma" kirjalikul loal.