Harta Kogudus Usumaailm  Harta pood                       

 

Iisrael
Maailm
Huvitavad inimesed
Taevamuusika
Taevamanna
Õpituba
Arhiiv
Kontakt
Koju
In English

Õpitoas täna:
Rick Joyner - Kõrgeim kutsumine





KOJU » ARHIIV »



IISRAELI TEISE NAIPEAMINISTRI EES SEISAVAD HEIDUTAVAD ÜLESANDED
19.09.08  

Neljapäeva hommikuks avaldatud Kadima eelvalmiste tulemused näitasid, et välisminister Tzipi Livni võitis valimised 1,1 % ehk vaid 413 häälega transpordiministri Shaul Mofazi ees. Mofaz õnnitles Livnit võidu puhul hoolimata sellest, et hääletamisprotsessis oli teatavaid korratusi. Varasemad arvamusuuringud ennustasid Livni võitu kuni 10 %-ga ning see oli üks alandlik võitja, kes varahommikul kell 6.15 võidukõnet pidas.

Livni tänas oma toetajaid jõupingutuste eest ning ütles, et tähelepanu keskmes saavad nüüd olema partei ja rahva ühendamine. Ta lisas, et reedel alustab ta tööd valitsuskoalitsiooni moodustamise kallal. Praegune peaminister Ehud Olmert helistas Livnile, et teda õnnitleda ning ütles, et ta valmis tegema koostööd liidrirolli edasiandmiseks, kui Livni on võimeline moodustama koalitsiooni. Livnil on selleks nüüd aega 42 päeva ning temalt oodatakse praeguse koalitsiooni, kuhu kuuluvad Tööpartei, Shas ja Pensionäride partei, säilitamist. Ta on ka väljendanud soovi Kadimast parempoolsete parteide Likud või Israel Beiteinu kaasahaaramiseks koalitsiooni. Väidetavasti on ta valmis valitsusse tooma ka rahusobitajast Meretzi partei, kui teised valikud peaksid nurjuma.

Likudi liider Benjamin Netanyahu on loobunud koalitsiooniga liitumisest ning on seda võrrelnud investeerimispangaga Lehman Brothers ehk pankrotistuva ettevõttega liitumisega. Likudi pressiesindaja kutsub üles uusi valimisi korraldama ning ütleb, et on mõeldamatu, et 16000 Kadima valijat (nii palju hääli sai Livni) otsustavad, kes saab järgmiseks peaministriks. Shas on seadnud valitsuskoalitsiooni jäämise tingimuseks lastetoetuste suurendamise, kuid Tööpartei teatas, et Shasi "liialdustele" järeleandmine jätaks Baraki partei valitsusest välja. Meretz on väitnud, et on huvitatud valitsusse saamisest, kui jätkatakse jõupingutusi Palestiina riigi loomiseks.

Palestiina Omavalitsuse (PO) pressiesindaja väljendas rahulolu valimiste tulemuste üle ning ütles, et koostöö Livniga "on palju kergem... Livni mõistab, et praeguse olukorra lahendaks meiega kiiresti diplomaatiliste kokkulepete sõlmimine."

Kui Lipni ei suuda uut koalitsiooni pooleteise kuu jooksul luua, võib president Peres paluda opositsiooni liidril Netanyahul moodustada koalitsioon. Kõige tõenäolisem on siiski, et umbes 90 päeva hiljem korraldatakse uues valimised, sest Netanyahu on korduvalt öelnud, et praegune Knesset ei suuda tõhusalt toimivat koalitsiooni moodustada. Arvamusuuringud näitavad, et Likud rohkem kui kahekordistaks valimistel, kui need toimuksid praegu, oma Knesseti mandaate ning saavutaks neid kokku umbes 30.

Kommentaarid:
Hetkel valitsev poliitiline seis on väga ebastabiilne ning seda põhjustavad mitmed omavahel seotud tegurid. Seetõttu on tavalisest raskem öelda midagi kindlat Iisraeli poliitika tuleviku kohta. Püsivateks teguriteks, mille lahendamine iga Iisraeli liidri peamiseks väljakutseteks jäävad, on majandus ja rahu/julgeolek. Viimase küsimuse asetaksid vasakpoolsed parteid rahuprotsessi raamistikku ning parempoolsed parteid rõhutavad samal ajal julgeoleku aspekti.

Livni on viimase paari aasta jooksul teinud suuri jõupingutusi rahuläbirääkimiste heaks. Ta võiks olla see poliitik, kes on kõige paremini kursis viimaste arengutega selles valdkonnas, isegi Olmertist paremini. Mis puudutab majandust, siis selles valdkonnas ei ole tema ei ole tal märkimisväärseid saavutusi. See võib osutuda pidurdajaks tema jõupingutustele koalitsiooni moodustamiseks, sest eelarveküsimused on alati läbirääkimistel oluliseks teemaks. Ent isegi julgeolekuküsimustes, välja arvatud mõned üldisemad ideed, on Livni järjepidevalt keeldunud avalikustamast oma seisukohti põhiküsimustes, nagu piirid ja Jeruusalemma tulevik. Rahvas on jäetud nende oluliste küsimuste osas teadmatusse.

Teine tegur, mis üpris udust pilti veelgi ähmastab, on Livni väidetav huvi teineteisest tugevasti erineva poliitilise ideoloogiaga parteide Meretz ja Likud kaasahaaramisest. Mida kõneleb see Livni poliitilisest programmist? Kas see üldse eksisteerib? Knesseti endine spiiker, vasakpoolne poliitik Avraham Burg nimetas eile Kadimat "arvamuseta isikute parteiks". Livni on juhtinud rahuläbirääkimisi ning ta võib juhtida riiki, kuid ei ole vale öelda, et iisraellased ei tea, kuhu ta on suundumas.

Copyright 2008 Word of Life Israel.




Soovita sõbraleSoovita sõbrale

Prindi artikel Prindi artikkel




Charismata Ministries
COPYRIGHT 2006 ©
Informatsiooni sellel leheküljel tohib kasutada ainult isiklikuks tarbeks.
Kõik muu kasutus/paljundamine võib toimuda ainult "Usumaailma" kirjalikul loal.