Harta Kogudus Usumaailm  Harta pood                       

 

Iisrael
Maailm
Huvitavad inimesed
Taevamuusika
Taevamanna
Õpituba
Arhiiv
Kontakt
Koju
In English

Õpitoas täna:
Rick Joyner - Kõrgeim kutsumine





KOJU » ARHIIV »



IISRAELIL SEISAVAD EES VALMISED?
25.10.08  

Välisminister Tzipi Livnil on valitsuskoalitsiooni kokkupanemisega suuri probleeme. Esmaspäeval oli ta sunnitud minema president Peresi juurde, et küsida 14 päeva pikendust, mida seadus võimaldab, ning nüüd on tal sihilejõudmiseks aega vähem kui 10 päeva, s.o. kuni 3. novembrini. Livni töötab jätkuvalt erinevate võimaluste kallal, millest üks oleks laiapõhjaline koalitsioon Tööpartei, Shasi, Pensionäride partei ja Ühendatud Toora Judaismi parteiga ning teine oleks kitsapõhjaline koalitsioon, millest jääksid välja ultraortodokside parteid Shas ja Ühendatud Toora Judaism, kuid sellesse kaasataks vasakpoolne Meretzi partei. Viimane neist võimalustest nõuaks araablaste parteide välist toetust.

Livni on pakkunud Shasile 600 miljonit seeklit lapsetoetuste tõstmiseks, kuid Shas nõuab 1,5 miljardit ning lükkas pakutu tagasi. Teistel potentsiaalsetel koalitsioonipartneritel on omad nõudmised, seega seisab Livni ees raske ülesanne ning aega selle lahendamiseks on piiratult. Poliitikavaatlejate hinnangul õnnestub tal koalitsiooni moodustamine tõenäosusega 50 %.

Ent Livnile esitavad väljakutseid ka tema oma parteikaaslased. Livni peamine rivaal möödunud kuus toimunud Kadima eelvalimistel Shaul Mofaz ei ole huvitatud kitsapõhjalisest koalitsioonist, mis sõltuks Meretzi toetusest. Mofazi toetajate esindaja Kadimas ütles, et see viiks partei lõhenemisele. Ta ütles Mofazi toetajate hulka kuuluva 4-5 Knesseti liikme nimel kõneldes, et nad ei soovi kuuluda vasakpoolsete vaadetega valitsusse.

Kommentaar:
On ilmne, et praegusel hetkel ei saa Livni hoida kinni põhimõtetest, millega ta läbirääkimisi alustas. Eelarvet suurendatakse ning näib, et justiitsminister Friedmanni reformiplaanid tuleb hetkel kõrvale jätta. Need on ainukesed valdkonnad, milles Livnit on sunnitud taanduma. Kui tal ka õnnestub moodustada valitsus, siis on küsitav, kui kauaks see püsima jääb. Potentsiaalsete koalitsioonipartnerite vahel on liiga palju erimeelsusi, neid on koguni Kadima enda sees.

Livni viibutab sõrme erinevate parteide juhtide suunas ning nõuab neilt vastustustunde ülesnäitamist riiklikul tasandil. On tõsi, et poliitilised liidrid peaksid rasketel ja muutlikel aegadel üritama stabiilsust hoida. Ent näib, nagu oleks praegune Knesset sellise stabiilsuse loomiseks liiga lõhestunud. Vastutustundlik juht paluks sellises olukorras rahvalt uut mandaati valimiste läbi. Võimalik, et me oleme nüüd jõudnud sellisele ristteele.

Copyright 2008 Word of Life Israel.




Soovita sõbraleSoovita sõbrale

Prindi artikel Prindi artikkel




Charismata Ministries
COPYRIGHT 2006 ©
Informatsiooni sellel leheküljel tohib kasutada ainult isiklikuks tarbeks.
Kõik muu kasutus/paljundamine võib toimuda ainult "Usumaailma" kirjalikul loal.