Harta Kogudus Usumaailm  Harta pood                       

 

Iisrael
Maailm
Huvitavad inimesed
Taevamuusika
Taevamanna
Õpituba
Arhiiv
Kontakt
Koju
In English

Õpitoas täna:
Rick Joyner - Kõrgeim kutsumine





KOJU » ARHIIV »



ARVAMUSUURINGUTE JÄRGI LIKUDI JUHTPOSITSIOON TUGEVNEB
23.11.08  

Neljapäeval avaldatud arvamusuuring kinnitas tendentsi toetuse kasvamisest praegusele juhtivale parteile - Likudile. Kui valimised toimuksid praegu, saaks Likud 32 mandaati, ning praeguse seisuga suurim partei - Kadima - võidaks 26 mandaati. Iisraeli kuni 1977. aastani suurima partei - Tööpartei - mandaatide arv kahaneks 8-ni. Parempoolne tiib Knessetis saaks piisava enamuse 64 mandaadiga 120-st. Võttes arvesse, et vasakpoolsete 56 mandaadist 11 kuulub araablaste parteidele, mis ei ole kunagi kuulunud valitsuskoalitsiooni, võib järeldada, et Iisraeli on liikumas paremale.

Arvamusuuringule eelnenud periood oli mitmete parteide jaoks intensiivse tegutsemise aeg. Likud on veennud oma partei liikmeks astuma mitmeid tähtsaid isikuid, kelle hulgas on endise peaministri Menachem Begini poeg Benny Begin ning Iisraeli Kaitseväe endine ülemjuhataja Moshe Ya´alon. Benny Begin lahkus Likudist ajal, kui Netanyahu 90-ndate lõpus peaministri ametis oli, ning ta tegi seda protestiks kokkuleppe vastu, mis nägi ette Hebronist 80 % loovutamist. Tema tugevdab partei parempoolset tiiba.

Kuid endine Likudi liige Uzi Landau otsustas poliitikasse tagasi tulla ühe teise partei - Israel Beiteinu - koosseisus. Landau ütleb, et Likud on kaotanud oma identiteedi ning tal ei ole selgust, kuhu see partei suundumas on. Pole kahtlust, et talle oleks rohkem meeldinud, kui nad oleksid rohkem paremale hoidnud.

Veegi parempoolsem Rahvuslik Religioonipartei otsustas oma 51 aastat kestnud tegevuse lõpetada ning ühineda uue, suurema parempoolse parteiga. Uuel parteil nime veel ei ole. Moodustamisel on ka uus vasaktsentristlik partei, sest kaks väiksemat parteid - Meimad ja Roheliste partei ühendavad tõenäoliselt oma jõud. Meimadi reklaamib Ami Ayalon, ülejooksik aina kahanevast Tööparteist.

Kommentaar:
Poliitiliste parteide paigutus ei ole hetkel selgelt välja joonistunud. Ühest parteist teise liikuvad kandidaadid ei tee pilti selgemaks. Mitmed parteid, nagu Kadima, Likud ja Tööpartei on andnud märku valmisolekust koalitsiooni loomiseks mitte ainult omavahel, vaid ka teiste nii paremale kui vasakule jäävate parteidega. Võib üpris kindlalt väita, et Iisraeli poliitiline tsenter on väga ülerahvastatud.

Lisaks sellele on juhtivatel poliitikutel kalduvus näidata tahtlikult oma nõrkust mitmete küsimuste lahendamisel, nagu Golani kõrgendike tulevik, asundused ning Jeruusalemm ning kurvastav on asjaolu, et meediaarutlused muutuvad väitlemise asemel sageli isiklikeks rünnakuteks. Lõpptulemusena muutub erinevate parteide erinevuste nägemine iisraellaste jaoks äärmiselt keeruliseks. Kahe järgmise kuu jooksul peaksid Iisraeli poliitikud nägema vaeva oma programmide selge esitlemisega. Iisraellased väärivad sel otsustava tähtsusega ajal ausaid poliitikuid ja selgeid alternatiive.

Copyright 2008 Word of Life Israel.




Soovita sõbraleSoovita sõbrale

Prindi artikel Prindi artikkel




Charismata Ministries
COPYRIGHT 2006 ©
Informatsiooni sellel leheküljel tohib kasutada ainult isiklikuks tarbeks.
Kõik muu kasutus/paljundamine võib toimuda ainult "Usumaailma" kirjalikul loal.