Harta Kogudus Usumaailm  Harta pood                       

 

Iisrael
Maailm
Huvitavad inimesed
Taevamuusika
Taevamanna
Õpituba
Arhiiv
Kontakt
Koju
In English

Õpitoas täna:
Rick Joyner - Kõrgeim kutsumine





KOJU » ARHIIV »



EUROOPA LIIDUS LEITAKSE, ET SURVE AVALDAMINE IISRAELILE ON TEE EDASILIIKUMISEKS
06.12.08  

Euroopa Liidu välisministrite kohtumisel järgmisel nädalal arutatakse Prantsusmaa koostatud dokumenti "EL tegevusstrateegia rahu saavutamiseks Lähis-Idas: tee edasiliikumiseks". Dokument esitab üleskutse tugevama surve avaldamiseks Iisraelile, et avada Ida-Jeruusalemmas Orient House, mis oleks PO peakorteriks selles linnas. Peale selle peaks Iisrael andma PO julgeolekujõudude käsutusse rohkem alasid Juudeas ja Samaarias (Läänekallas); kogu asundustega seotud tegevus tuleks peatada, kaasa arvatud Ida-Jeruusalemmas; ning peaks leidma "õiglase ja realistliku" lahenduse põgenike probleemile. PO peaks omalt poolt võitlema terrorismiga, nagu näeb ette Teekaart.

Suurbitannia peaminister Gordon Brown on kutsunud Iisraeli ja Palestiina Araablaste esindajad kõnelustele, et arutada, kuidas edendada piirkonna poliitilist ja majanduslikku olukorda. Liidrid kohtuvad Browniga detsembri lõpus kumbki eraldi. Välisminister Tzipi Livni vastas, et uusi initsiatiive pole enam vaja. Pigem peaks rahvusvaheline kogukond toetama USA-juhitavaid rahukõnelusi.

Kommentaar:
Euroopa Liidu dokument näib meediakajastuste põhjal olevat üpris valesti ajastatud ning koguni ebadiplomaatiline katse araabia-Iisraeli konflikti sekkumiseks. Nagu Livni ütles, ei ole initsiatiividest puudust. Vastupidi, võtmeks ei ole mitte ideed, vaid teostus. Terrorismi vastu võitlemist on PO-lt nõutud juba Oslo protsessi algusest 1993. aastal. PO ei ole seda teinud vajalikul moel ning väga sageli on terroritegevust algatanud PO ise. Samal ajal on Iisrael teinud pöördumatuid järeleandmisi, näiteks on loovutanud territooriumeid.

Kõik rahuplaanid jooksevad ummikusse järgmise skeemi järgi: Iisrael teeb järeleandmisi, mida ei saa tagasi pöörata, vähemalt ilma tohutu rahvusvahelise hukkamõistuta, ning PO samal ajal annab lubadusi terrorismiga võitlemiseks. Seda viimast ei ole lihtne tõendada. Kui PO vahistab ühe terroristi, kuid laseb teisel minna, kas seda saab nimetada terrorismiga võitlemiseks? Kui nad vahistavad esmaspäeval terroristi ja teisipäeval lasevad ta vabaks, kas see on võitlemine terrorismiga? Asi lõpeb sellega, et Iisrael on sunnitud ise terrorismi vastu tegutsema. Araablased protestivad ning rahuprotsess seiskub.

Praeguseks on PO paigutanud peamistesse araablaste linnadesse sadu politseinikke. Nad on vahistanud hulgaliselt Hamasi toetajaid ja terroriste. See näib katsena võidelda terrorismiga. Ent kas terroristid on pärit ainult Hamasist? Sugugi mitte. Fatah on pidamas poliitilist võitlust Hamasiga ning paneb inimesi trellide taha omaenese huvides. Sel on väga vähe pistmist terrorismiga võitlemisega.

On piir, mille juures iisraellased ütlevad, et me ei saa anda rohkem, kuni me näeme muutusi teisel poolel. See piir on iga iisraellase jaoks erinev. Paljud on juba ammu selle piirini jõudnud. Teiste jaoks on see iga päevaga lähenemas. Euroopa Liidu ettepanek, sellisena nagu see praegu on, toob selle päeva kahtlemata lähemale, kuna see tahab jagada Jeruusalemma ning suruda Iisraeli tagasi "rohelise joone" taha - piiridesse, mida ei ole võimalik kaitsta.

Copyright 2008 Word of Life Israel.




Soovita sõbraleSoovita sõbrale

Prindi artikel Prindi artikkel




Charismata Ministries
COPYRIGHT 2006 ©
Informatsiooni sellel leheküljel tohib kasutada ainult isiklikuks tarbeks.
Kõik muu kasutus/paljundamine võib toimuda ainult "Usumaailma" kirjalikul loal.