Harta Kogudus Usumaailm  Harta pood                       

 

Iisrael
Maailm
Huvitavad inimesed
Taevamuusika
Taevamanna
Õpituba
Arhiiv
Kontakt
Koju
In English

Õpitoas täna:
Rick Joyner - Kõrgeim kutsumine





KOJU » ARHIIV »



BARAK: HEBRONI MAJA EVAKUEERITAKSE
06.12.08  

Kui Hebronis hakkavad julgeolekutöötajad ja asunikud kogunema vägivaldseks vastasseisuks, muutuvad oluliseks endise peaministri Menachem Begini kuulsad sõnad: "sõda vendade vahel - ei iial". Võitlus puudutab Rahumaja, mis asunike sõnul osteti araablastelt. Juhtum jõudis kohtusse ning lõplikku otsust ei ole veel langetatud. Samas leidis kohus, et valitsus peaks majaelanikud evakueerima.

Möödunud nädalal kogunesid hoonet kaitsma sajad asunikud, kes kardavad, et maja evakueeritakse. Hebronis, millest 80 %-i kontrollib Palestiina Omavalitsus (PO), on atmosfäär juba pikemat aega olnud pingeline. Pinge kasvas sügise jooksul, kui PO-l lubati vastu asunike tahtmist võtta üle kontroll araablaste linnaosa julgeoleku üle ning tänavatele ilmusid sajad PO politseinikud. Möödunud nädalal toimus linnas juutide ja araablaste vahelisi kiviloopimisi.

Kaitseminister Ehud Barak teatas neljapäeval pärast kohtumist asunike juhtidega, et maja evakueeritakse. Ta ütles, et seda tehakse teatud aja jooksul ning nii, et verevalamine oleks minimaalne. Barak on üritanud pidada läbirääkimisi kokkuleppe sõlmimiseks, mis lubaks asunikel majas edasi elada, kuni kohus on otsuse teinud. Seda tingimusel, et kui otsus räägib asunike vastu, peavad nad rahumeelselt lahkuma. Barak ütles: "Me ei luba mingil juhul väikesel äärmuslikul rühmal astuda riigivõimu vastu".

Märkus:
Praktiliselt kõik Knesseti liikmed toetavad Baraki asunike vägivallale ja nendepoolsete palestiina araablaste vastu suunatud rünnakutele vastu seismisel. Kõik tunnistavad, et Iisrael on demokraatlik riik, milles valitsevad seadused. Sama kehtib suure enamuse asunike kohta. Nad siiski rõhutavad, et kohtuotsus väljatõstmise kohta ütles ainult, et valitsus "võiks" välja tõsta (mitte "peaks"). Seetõttu leiavad asunikud, et väljatõstmine enne maja omandiõigust puudutava lõppotsuse langetamist on poliitiliselt ajendatud.

Konflikti põhiprobleemiks on see, et me ei räägi ainult majaelanike evakueerimisest, vaid ideoloogiast ja poliitilistest plaanidest. Ei ole kahtlust, et asunikel on nii ajalooline, moraalne kui religioosne õigus Hebronile. Rahvusvaheline õigus ja pretsedent annavad tugeva aluse nende sealoleku eest seismiseks. Asunikud usuvad seetõttu, et nende viibimine Hebronis on õigustatud (ka paljud Knesseti saadikud on selles nendega nõus) ning et igasugused katsed nende minemaajamiseks on ebaõiglased. Kui asunikud tunnevad, et poliitilised juhid kasutavad kohtusüsteemi oma plaanide teostamiseks, ei tohiks see olla juhtkonnale üllatuseks, kui nad kohtavad tugevat vastuseisu nii kohapeal kui ka Knessetis.

Iisraeli demokraatia on läbimas tõsist proovilepanekut. Poliitikud peaksid olema tundlikud oma rahva valuläve suhtes ning mitte sundima peale poliitilisi plaane, mis oleksid rahva tahte vastu. Asunikud peaksid hoiduma oma õiglase ürituse õõnestamisest rünnakutega araablaste vastu ning seaduse rikkumisest. Barakil on õigus, et äärmuslaste hulk on väike. Ent lisaks sellele on olemas suur hulk inimesi, kes toetavad asunike võitlust ning jagavad nende veendumusi, kuid ei ole nõus äärmuslaste poolt kasutatavate meetoditega Selle ignoreerimine ainult süvendab pingeid.

VIIMASED UUDISED:
Neljapäeva pärastlõunal saatis Barak julgeolekujõud maja evakueerima. Maja tehti tühjaks võrdlemisi väheste jõupingutustega tunni aja jooksul.Evakuatsiooni tagajärjel puhkesid Hebronis kaklused araablaste ja juutide vahel, piirkond kuulutati suletud sõjaväeliseks alaks.

Copyright 2008 Word of Life Israel.




Soovita sõbraleSoovita sõbrale

Prindi artikel Prindi artikkel




Charismata Ministries
COPYRIGHT 2006 ©
Informatsiooni sellel leheküljel tohib kasutada ainult isiklikuks tarbeks.
Kõik muu kasutus/paljundamine võib toimuda ainult "Usumaailma" kirjalikul loal.