Harta Kogudus Usumaailm  Harta pood                       

 

Iisrael
Maailm
Huvitavad inimesed
Taevamuusika
Taevamanna
Õpituba
Arhiiv
Kontakt
Koju
In English

Õpitoas täna:
Rick Joyner - Kõrgeim kutsumine





KOJU » ARHIIV »



IDF LIIGUB GAZAS EDASI, SAMAL AJAL JÄTKATAKSE PINGUTUSI RELVARAHU SÕLMIMISEKS
10.01.09  

Gazas ja selle ümbruses on lõppemas teine võitluste nädal ning selle ajaga on Hamasile antud tugev löök. Terrori infrastruktuuri vastu suunatud Iisraeli operatsioonides on sihitud umbes tuhandet terroritööstuse objekti. Hamasi relvalaod ja tehased on seeläbi oluliselt kahjustada saanud. Lisaks on tapetud terve hulk relvastatud terroriste. 6. jaanuaril ÜRO poolt esitatud hinnangu järgi olid umbes 75% praeguses konfliktis tapetutest Hamasi liikmed.

Hamas taktikaks on meelitada Iisraeli maaväed tihedalt asustatud piirkondadesse, kuhu terroristid on rajanud maa-aluseid tunneleid ja mineerinud maju. Tunneleid kasutatakse põgenemisteedena, neisse paigutatakse miine ning neid üritatakse kasutada Iisraeli sõdurite röövimisteks. Iisrael on seetõttu maismaal aeglaselt edasi jõudnud, sest nad liiguvad majast majasse. On ütlematagi selge, et Hamasi taktika seab üha enam tsiviilelanikke ohtu, sest nad toovad sõja Gaza tänavatele.

Väljaande Ynet News teated Gazast kõnelevad sellest, kuidas Hamasi liikmed sunnivad tsiviilelanikke relvaga ähvardades sõjatsooni jääma. On ka teateid, koguni filmilõike You Tube´is, mis näitavad, kuidas Hamasi püssimehed haaravad väikesi lapsi kõrvust, et kasutada neid avalikult ringi liikumisel inimkilpidena. Teised püssimehed kasutavad tsiviilelanikke enda ees kilpidena tulevahetustes kitsastes vahekäikudes.

Teisipäeval pommitasid Iisraeli sõjaväelased mürskudega hoonet UNRWA kooli naabruses. Hamasi liikmed kasutasid hoonet mürskude tulistamiseks ning IDF vastas tulele. Palestiina araablaste allikate andmeil tapeti rünnakus rohkem kui 40 koolimajas viibinud inimest. Pärast juhtumi uurimist tegi IDF avalduse, milles öeldi, et mürsud, millega Iisrael vastas, maandusid koolist väljaspoole, kuid seejärel toimus siiski terve rida plahvatusi, mis näitab, et hoones võis olla laskemoona ja lõhkeaineid. Kui Hamas kasutas seda hoonet relvalaona, ei ole see sugugi esimene juhtum, mil nad tegutsevad koolides, mosheedes ja avalikes hoonetes. IDF avaldas kolmapäeval video, mis näitas, kuidas terrorist tulistas mošee sissekäigu juurest raketi ning jooksis seejärel mosheesse varju.

Samal ajal tehakse mitmeid katseid relvarahu sõlmimiseks. Prantslaste ettepanek, mille esitas president Sarkozy, kaotas esialgse toetuse pärast muudatuste tegemist Sarkozy kohtumisel Mubarakiga Egiptuses. Hetkel on vaherahu üksikasjade kallal töötamas Iisrael, Egiptus, USA, Türgi, Jordaania, ÜRO ja EL. Iisraeli peamisteks nõudmisteks on raketi- ja mürsutule lõpetamine, Siinaist relvade smugeldamise lõpetamine ning piiride sulgemine kuni kokkuleppele jõudmiseni. Hamas nõuab piiride avamist ja Iisraeli rünnakute lõpetamist.

Praegusel hetkel näivad peaminister Olmert, kaitseminister Barak ja välisminister Tzipi Livni relvarahu sõlmimisele vastu seisvat. Iisrael ei ole oma eesmärke saavutanud ning üks Jeruusalemma kõrge ametnik ütles: "Me oleme neid vaid osaliselt suutnud minema tõrjuda...Kõik meie esimese kaheteistkümne päeva saavutused võivad kaotsi minna, kui operatsioon peatatakse."

Neljapäeval tulistati Liibanonist Põhja-Iisraeli neli katjuusha-raketti. Iisrael vastas tulega raketi väljatulistamiskoha suunas. Hizb´Allah, kes on valitsevaks jõuks Liibanonis, on korduvalt ähvardanud, et ründab Iisraeli, kui IDF Gazasse siseneb. Kolmapäeval hoiatas Hizb´Allah liider Hassan Nasrallah Iisraeli juhul kui see kavatseb rünnata Liibanoni. Sõda 2006. aastal näib piknikuna võrreldes sellega, mida võib oodata uuest sõjast, väitis ta. See shiitide organisatsioon näis end rakettide tulistamisest siiski distantseerivat. Mõned Iisraeli analüütikud usuvad, et Nasrallah võib kasutada mõnda Liibanoni väikestest terroriorganisatsioonidest, et provotseerida Iisraeli reageerima ning seega luua vabandusi Iisraeli ründamiseks. Teised analüütikud siiski usuvad, et Nasrallah ning ka tema Iraani sponsorid, ei ole hetkel valmis uueks võitluseks Iisraeliga.

Copyright 2009 Word of Life Israel.




Soovita sõbraleSoovita sõbrale

Prindi artikel Prindi artikkel




Charismata Ministries
COPYRIGHT 2006 ©
Informatsiooni sellel leheküljel tohib kasutada ainult isiklikuks tarbeks.
Kõik muu kasutus/paljundamine võib toimuda ainult "Usumaailma" kirjalikul loal.