Harta Kogudus Usumaailm  Harta pood                       

 

Iisrael
Maailm
Huvitavad inimesed
Taevamuusika
Taevamanna
Õpituba
Arhiiv
Kontakt
Koju
In English

Õpitoas täna:
Rick Joyner - Kõrgeim kutsumine





KOJU » ARHIIV »



VALIMISTE AEG NING PARTEID ARUTAVAD RAHUETTEPANEKUID
26.01.09  

Iisraelis toimuvad valimised 10. veebruaril, vähem kui kolme nädala pärast. Jättes kõrvale Gaza operatsiooni ajal aktuaalsed olnud poliitilised küsimused, asetuvad parteid nüüd positsioonidele. Kolme suure partei - Likudi, Kadima ja Tööpartei esindajad esitasid oma nägemused rahuläbirääkimiste tuleviku suhtes.

Meir Sheetrit Kadima parteist ja Binyamin Ben Eliezer Tööparteist toetasid põhimõtteliselt Saudi rahuplaani. See plaan nõuab Iisraeli täielikku taandumist 1967. aasta piirideni, saavutades vastutasuks suhete täieliku normaliseerumise araabia riikidega. Plaan hõlmab Jeruusalemma jagamist. Sheetrit tahtis kasutada ära araabia riikide praegust jaotumist mõõdukateks ja äärmuslikeks. Mõõdukate leeri juhivad tema väitel Egiptus ja Saudi-Araabia. "Ma kardan, et need, kes arvavad, et me suudame araablasi lüüa tugevuse või nutikusega, eksivad," väitis ta.

Ben Eliezer täheldas, et isegi pärast Gazas saadud hoopi on organisatsioon ja selle ideoloogia ainult tugevnemas. Ainuke tee pinge vähendamiseks on anda neile nende oma riik. Silwan Shalom Likudi parteist nõustus kahe eelkõneleja arvamusega, et Abbas on liiga nõrk ning et Hamas on endiselt tugev, kuid tegi teistsuguse kokkuvõtte. Ta heitis Saudi plaani täiesti kõrvale ja kutsus tegema uusi jõupingutusi Egiptuse ja Jordaania kaasamiseks lahenduse leidmisele.

Arvamusuuringud näitavad, et Likud jääb suurimaks parteiks. Mõned neist lubavad Likudile üle 10 mandaadi rohkem kui Kadimale, mis on sõja ajal kõige rohkem toetajaid kaotanud. Tööpartei ja Israel Beiteinu on parteid, mis on kõige rohkem toetust võitnud, kuid rahvas ei pea Tööpartei juhti Ehud Baraki endiselt sobivaks peaministri kohale. Kõige populaarsemaks kandidaadiks on Netayahu ning talle järgneb Livni. Ent Ehud Barak on kõige populaarsemaks kandidaadiks kaitseministri positsioonile.

Kommentaar:
Eelseisvad valimised näivad olevat tugevamini seotud isikute ja mitte kindlate küsimustega. Mis puudutab rahu ja julgeoleku küsimusi, siis kolm peamist parteid toetavad kõik kahe-riigi lahendust. Eriarvamustel on nad viisi suhtes, kuidas selleni peaks jõudma. Majandusküsimustes on selgemaid erinevusi, kuid pingeline majandusseis riigis ja rahvusvaheline majanduskriis ei jäta palju ruumi manööverdamiseks ja partei plaanide läbisurumiseks. Pealegi on majandus Iisraeli valijate jaoks traditsiooniliselt mänginud teisejärgulist rolli julgeoleku järel. Loomulikult on oluline, kes istub pärast valimisi peaministri toolile, kuid veelgi huvitavam on ehk see, millised parteid saavad koalitsiooni. Koalitsioonipartnerite valik annaks selgemini märku, millisesse suunda järgmine valitsus hakkab liikuma.

Copyright 2009 Word of Life Israel.




Soovita sõbraleSoovita sõbrale

Prindi artikel Prindi artikkel




Charismata Ministries
COPYRIGHT 2006 ©
Informatsiooni sellel leheküljel tohib kasutada ainult isiklikuks tarbeks.
Kõik muu kasutus/paljundamine võib toimuda ainult "Usumaailma" kirjalikul loal.