Harta Kogudus Usumaailm  Harta pood                       

 

Iisrael
Maailm
Huvitavad inimesed
Taevamuusika
Taevamanna
Õpituba
Arhiiv
Kontakt
Koju
In English

Õpitoas täna:
Rick Joyner - Kõrgeim kutsumine





KOJU » ARHIIV »



IISRAEL ANNAB HAMASILE VASTULÖÖGI, EUROOPA VÄHENDAB NÕUDMISI
04.02.09  

Hoolimata haprast vaherahust tapsid Hamasist lahkulöönud rühmitusse kuuluvad Gaza terroristid teisipäeval kaugjuhitava pommiga ühe piiril patrulliva Iisraeli sõduri ja haavasid kolme. Iisrael vastas ühe terroristi tapmise ja Egiptuse piiril olevate tunnelite pommitamisega. Kolmapäeva õhtust alates on Iisraeli tulistatud mitu raketti, millele vastuseks Iisrael pommitas üht relvatootmisbaasi ning tappis kaks terroristi.

Samal ajal esitas EL välispoliitikat juhtiv Javier Solana, kes sel nädalal Iisraeli külastas, ebamääraseid sõnumeid selle kohta, kuidas käituda Hamasiga. Rahvusvaheline kogukond on sellest ajast, kui Hamas Gazas 2007. aasta juunis brutaalselt võimu haaras, rühmituse isolatsiooni jätnud ning on esitanud kolm selget nõudmist nendega lävima hakkamiseks. Üheks neist on Iisraeli tunnustamine. Selle tingimuse jättis Solana pressikonverentsil siiski mainimata ning nõudis Hamasilt ainult kahe-riigi lahenduse ja araablaste rahuinitsiatiivi aktsepteerimist. Ka Prantsusmaa ja Norra avaldavad survet Hamasiga suhtlema hakkamiseks ning terroriorganisatsiooni isoleerimine Euroopa poolt näib lõppevat.

Kommentaar:
Hamasi leebe kohtlemine on tõsine viga. Sellist otsust ei saa tõlgendada millegi muuna kui terrorismi tasustamisena. Euroopa poliitikutele oleks vaja meelde tuletada, et Hamas on organisatsioon, mis ei ole huvitatud lääneriikides tunnustatud normide ja rahvusvaheliste konventsioonide täitmisest. Viis, kuidas nad oma vaenlasi kohtlevad, kõneleb enese eest: nad sihivad tahtlikult tsiviilelanikke ning üritavad tappa ja vigastada nii paljusid kui võimalik. See, et Iisraelis ainult neli tsiviilisikut viimase sõja ajal tapeti, ei ole tingitud asjaolust, et Hamasil oleks jõupingutuste või motivatsiooni puudumine. Nad püüdsid kõigest väest inimohvreid põhjustada. Hamasi raketid tabasid vähemalt nelja kooli ja kui tunde poleks ära jäetud, oleks hukkunute arv sootuks erinev olnud.

Ent viis, kuidas Hamas enda rahvast kohtleb, kõneleb veelgi rohkem. Fatah´ liikmed, kel õnnestus ellu jääda, kõnelevad nende organisatsiooni liikmete valimatust tapmisest Gaza tänavatel; kümnetele meestele tulistati jalgadesse, arvatavasti selleks, et takistada Hamasile vastutööd; relvastatud Hamasi mehed kasutasid lapsi kilpidena; haiglaid ja mošeesid kasutati sõjaliste tugipostide ja relvaladudena; tsiviilelanikke sunniti relvaga ähvardades sõjatsooni jääma, kusjuures nende majad mineeriti, et takistada ja tappa Iisraeli sõdureid.

Euroopa tunneb praegu kaasa neile, kes Gazas süütult kannatasid, ning see on õigustatud. Oskus samastuda teiste kannatustega ja teha midagi selle leevendamiseks on hinnaline omadus, millel on Euroopas ja mitmetes teistes kultuurides pikaajalised traditsioonid. Ent Hamasiga kohanemine ei saa olla pärliks Euroopa tolerantsuse ja humanismi pärandi kroonis. Vastupidi, see tähendaks nende väärtuste ja moraali, millele Euroopa üles ehitatud on, reetmist. Hamasiga kohanemine tähendab vihkamise, sallimatuse ja vägivalla väljavabandamist ja vastuvõtmist. Taolise rahusobitamise tulemuseks, nagu näitab kogemus, ei ole loodetav rahu, vaid terrorismi kasv.

Copyright 2009 Word of Life Israel.




Soovita sõbraleSoovita sõbrale

Prindi artikel Prindi artikkel




Charismata Ministries
COPYRIGHT 2006 ©
Informatsiooni sellel leheküljel tohib kasutada ainult isiklikuks tarbeks.
Kõik muu kasutus/paljundamine võib toimuda ainult "Usumaailma" kirjalikul loal.