Harta Kogudus Usumaailm  Harta pood                       

 

Iisrael
Maailm
Huvitavad inimesed
Taevamuusika
Taevamanna
Õpituba
Arhiiv
Kontakt
Koju
In English

Õpitoas täna:
Rick Joyner - Kõrgeim kutsumine





KOJU » ARHIIV »



KOALITSIOONIKÕNELUSED, KUID VALIMISTULEMUSI VEEL POLE
12.02.09  

Iisraelis toimuvad teisipäeval valimised ning praegu on arvamusuuringute järgi liidrikohal Benyamin Netanyahu Likudi partei. Nende positsioon on viimasel ajal nõrgenenud ning erinevad küsitlused näitavad, et Likud edestab Tzipi Livni juhitavat Kadimat kolme kuni kaheksa mandaadiga. Kolmanda koha pärast võistlevad Ehud Baraki juhitav Tööpartei ja Avigdor Liebermani juhitav Israel Beiteinu. Põhiosas sekulaarne, parempoolsete seisukohtadega partei Israel Beiteinu, mis pöörab tähelepanu riigi sionistliku iseloomu hoidmisele ning rõhutab riigitruudust, on arvamusküsitlustes viimasel ajal meteoorina tõusnud. Liebermani vastased leiavad, et tema poliitika ohustab demokraatiat.

Netanyahu, kelle partei on viimasel ajal Israel Beiteinule palju hääli kaotanud, ütles kolmapäeval, et kui Likud valimised võidab, saab Lieberman uue valitsuse ministriks. Seda käiku tõlgendati katsena võita tagasi mõned kaotatud hääled. Üritades jõuda parempoolsete vaadetega valijateni, külastas Netanyahu teisipäeval Ida-Jeruusalemma ning rõhutas, et tema partei ei hakka iial seda linna jagama. Sel nädalal Herzliyas toimunud konverentsil kõneles Netanyahu eelseisvatest valimistest ning ründas kaudselt praeguse valitsuse poliitikat: "Ma usun, et Iisraeli elanikud otsustavad teha lõpu nõrkuse ajastule ning astuda tugevaks kasvamise ajastusse. Nad teevad lõpu illusioonide ajastule ning asuvad tõe tunnistamise rajale."

Netanyahu ütles, et ta kavatseb luua laiapõhjalise rahvusliku ühtsuse valitsuse. Ta on väljendanud soovi kaasata valitsusse lisaks Israel Beiteinule ka Tööpartei. Mõned selle partei liikmed on kärmelt teatanud, et ei soovi olla Liebermaniga samas koalitsioonis, kuid Barak ise on andnud märku vastupidisest. Peale selle on ultraortodoksne partei Shas tõenäoliseks partneriks mistahes koalitsioonis ning arvesse võivad tulla ka teised parempoolsed väikeparteid.

Üks tegur, mis vähestel valimisteni jäänud päevadel võib tulemusi mõjutada, on tehing röövitud sõduri Gilad Schaliti tagasitoomiseks. Kuuldavasti on käimas tihedad läbirääkimised. Olmert on väljendanud soovi sõlmida kokkulepe enne ametist lahkumist. Sõltuvalt Iisraeli poolt vabastatavate vangide isikutest ja arvust, võib kõige tõenäolisemalt selle tehingu järel hääli juurde võita Livni. Samuti on tõenäoline, et uut valitsust, eriti kui see saab olema parempoolne, rõõmustaks see, kui nad ei peaks langetama otsuseid terroristide vabastamiseks, kelle kätel on veri.

Kommentaar:
Laiapõhjaline ühtsuse valitsus, kui see peaks loodama, hõlmaks parteisid, kelle vaated Palestiina Omavalitsusega peetavatele läbirääkimistele on küllaltki erinevad. Tööpartei on valmis tõmbuma tagasi praktiliselt Rohelise piirini ning jagama Jeruusalemma. Likud ei toeta praeguses seisus kahe-riigi lahendust ning toetab majanduse ülesehitamist Palestiina araablaste aladel. Peale selle tahab Likud, et kontroll Jordani jõe oru üle jääks Iisraelile. Ka Israel Beiteinu soovib praegusel hetkel kahe-riigi lahenduse külmutamist ning pooldab inimeste ümberasustamist vahetamise teel: juutide asundused Iisraeli araablaste linnade vastu.

Kõigele vaatamata on taolisel valitsusel head võimalused püsimajäämiseks. Hoolimata valimiskampaaniast, mis rõhutab erinevusi, on valdav osa Iisraeli rahvast samal arvamusel, et Iisrael on Palestiina Omavalitsusele ja Hamasile rohkem vastu tulnud kui vaja. Rahvas toetaks seega Netanyahu koalitsiooni nõudmist vastaspoolele, et see muudaks suhtumist ja tegutseks.

Läbirääkimised Palestiina Omavalitsusega ei liigu hetkel sugugi edasi. Kui Olmerti valitsus tegi möödunud aastal oma kõige heldema pakkumise, mida Knesset arvatavasti kunagi ei oleks aktsepteerinud, ei piisanud vastastele sellest. Peale selle, Hamasi ja Fatah´ vaheliste vastuolude tõttu ei oleks ükski Abbasiga sõlmitud kokkulepe enamat kui väärtusetu paber, millele on alla kirjutanud isik, kel ei ole võimu oma sõnade täideviimiseks.

Netanyahu ei ole maininud võimalust Kadima partei kutsumiseks koalitsiooni. Taktikalistel põhjustel tähendaks see hetkel enesehävitamist, kuna Likudi kampaania üks põhijooni on oma partei vastandamine Kadimale. Ent kui Tööpartei ei soostu mingil põhjusel koalitsiooni astuma, võib Netanyahu pöörduda Livni poole. Seda muidugi juhul, kui Likud valimised ikka võidab. See on muutunud keerulisemaks ülesandeks kui kaks nädalat tagasi eeldada võis.

Copyright 2009 Word of Life Israel.




Soovita sõbraleSoovita sõbrale

Prindi artikel Prindi artikkel




Charismata Ministries
COPYRIGHT 2006 ©
Informatsiooni sellel leheküljel tohib kasutada ainult isiklikuks tarbeks.
Kõik muu kasutus/paljundamine võib toimuda ainult "Usumaailma" kirjalikul loal.