Harta Kogudus Usumaailm  Harta pood                       

 

Iisrael
Maailm
Huvitavad inimesed
Taevamuusika
Taevamanna
Õpituba
Arhiiv
Kontakt
Koju
In English

Õpitoas täna:
Rick Joyner - Kõrgeim kutsumine





KOJU » ARHIIV »



KAS NETANYAHU SUUDAB LIVNIT VEENDA VALITSUSEGA ÜHINEMA?
21.02.09  

Pärast president Peresi konsultatsioone parteijuhtidega kolmapäeval ja neljapäeval ning eriti pärast seda, kui Israel Beiteinu avaldas toetust Netanyahule, on selge, et Kadima Tzipi Livni juhtimisel ei moodusta uut koalitsiooni. Livni on nõudnud selle ülesande andmist Kadimale kui suurimale parteile, hoolimata sellest, et tema võimalused enamuse saavutamiseks parlamendis on nullilähedased.

Israel Beiteinu liider Avigdor Lieberman esitas kohe peale valmisi oma tingimused Livni või Netanyahu soovitamiseks. Nende hulgas olid toetus ilmalikele abieludele, judaismi pöördumise protsessi lihtsustamine, valimissüsteemi muutmine ning riigitruuduse nõudmise seaduse ettevalmistamine. Hoolimata asjaolust, et Kadima pakkus selgemaid vastuseid ja järeleandmisi, valis Lieberman siiski Likudi ja Netanyahu. See tõstis Netanyahut toetavate Knesseti liikmete arvu 65-le, samal ajal Livnile jäi ainult 28 Kadima toetajat.

Kõik eeldavad nüüd, et Peres annab uue valitsuse moodustamise ülesande Natanyahule. Selliste arvude põhjal näib, et Peres on sunnitud tegema ettepaneku ei kellelgi muule kui Netanyahule, kuigi Likudil on üks mandaat vähem kui Kadimal. On spekuleeritud, et Peres avaldab survet ühtsusvalitsuse loomiseks roteeruva peaministriga. President võib endiselt soovida ühtsusvalitsuse moodustamist, kuid parteide soovitusi arvesse võttes ta arvatavasti loobub roteeruva peaministri ideest. Hetkest, mil Netanyahule antakse ülesanne valitsuse moodustamiseks, on tal selleks aega 42 päeva.

Kommentaar:
Nii Netanyahu kui Livni on väitnud, et nende prioriteediks on rahvusliku ühtsuse valitsuse moodustamine koos kolme suure parteiga: Kadima, Likud ja Israel Beiteinu ning teiste, väiksemate parteidega. Livni on näinud ennast taolise valitsuse ilmse juhina. Nüüd, kui Israel Beiteinu liider Avigdor Lieberman avaldas toetust Netanyahule, on küsimus selles, kas Livni kavatseb nõustuda Netanyahu juhitavasse valitsusse minekuga. Eile teatasid mitmed Kadima parlamendisaadikud selgelt, et nad ei kavatse Netanyahu koalitsiooniga ühineda.

Sellest hoolimata on siiski võimalik, et Kadima ühineb valitsusega, tehes seda vastutustundest rahva ees ning presidendi poolt avaldatava surve tõttu. Peresi ja Livni suhted on usalduslikud ja teineteist austavad, ning ei ole välistatud, et presidendi mõju saab otsustavaks. Huvitav oleks teada, millist poliitikat taoline valitsus hakkaks teostama.

Niikaua kui püsib ja isegi kasvab Iraani, Hizb´Allah, Hamasi ja Süüria poolt ähvardav oht, on valitsusel sisepoliitikat kergem juhtida. Proovikiviks kujuneb hetk, mil avaneb uus niinimetatud "võimaluste aken" rahuläbirääkimisteks. Sama kehtib kitsalt parempoolse valitsuse moodustamise korral, kuid sellisel juhul esindaks Likud "rahusobitavat" poolt. Isegi praeguse majanduslanguse, kasvava tööpuuduse, veekriisi, haridussüsteemi kvaliteedi languse ja muude taoliste probleemide keskel tekitavad kõige rohkem vaidlusi rahu ja julgeoleku küsimused.

Copyright 2009 Word of Life Israel.




Soovita sõbraleSoovita sõbrale

Prindi artikel Prindi artikkel




Charismata Ministries
COPYRIGHT 2006 ©
Informatsiooni sellel leheküljel tohib kasutada ainult isiklikuks tarbeks.
Kõik muu kasutus/paljundamine võib toimuda ainult "Usumaailma" kirjalikul loal.