Harta Kogudus Usumaailm  Harta pood                       

 

Iisrael
Maailm
Huvitavad inimesed
Taevamuusika
Taevamanna
Õpituba
Arhiiv
Kontakt
Koju
In English

Õpitoas täna:
Rick Joyner - Kõrgeim kutsumine





KOJU » ARHIIV »



FATAH-HAMASI VALITSUS VÕIB HAMASI MÄNGU TUUA
27.02.09  

Hamas ja Fatah üritavad pingsalt jõuda ühele meelele ühtsusvalitsuse loomise osas. Läbirääkimised toimuvad Egiptuse vahendusel ning heade suhete loomiseks vabastab kumbki osapool vastaspoole vange, samuti on mõlemad pooled nõustunud lõpetama teineteise ründamise meedias. Kui mitmed välismaised poliitikud on väljendanud valmisolekut taolise valitsusega suhtlemiseks, siis Iisraeli ametissemääratud peaminister Benjamin Netanyahu ei nõustu mingil juhul selle ideega. "Palestiina poliitiline üksus, mis Hamasi ja Fatah ühinemisel moodustub, ei ole mitte mõõdukam, vaid radikaalsem," ütles ta.

Samal ajal tegi rühm endisi läbirääkimistel osalejaid, kelle hulka kuuluvad Gareth Evan, Alvaro de Soto, John Hume ja Iisraeli endine välisminister Shlomo Ben Ami, ettepaneku kaasata Hamas rahuläbirääkimistesse. "Meeldib see meile või mitte, Hamas ei kao kuhugi...Iisraeli - Palestiina rahuleping ilma Hamas'ita ei ole võimalik," kirjutasid nad. Päev enne seda väitis briti välisminister David Milliband, et kõnelemine Hamasiga oleks "õige asi, mida teha".

Samuti väitis peaminister Ehud Olmert kolmapäeval pikas intervjuus Iisraeli Kanal 2-le, et ta oli väga lähedal kokkuleppe sõlmimisele Palestiina Omavalitsusega. Olmert lisas selles intervjuus, mille peateemaks olid tema peagi lõppeva ametiaja põhiküsimused, et "poliitiline reaalsus viis teistsugusele tulemusele". Olmert avaldas, et ta oli samuti lähedal kohtumisele Süüria välisministriga, et sõlmida rahulepe Süüriaga. Taoline leping hõlmaks tõenäoliselt Iisraeli väljatõmbumist Golani kõrgendikelt.

Kommentaar:
Hamasi ja Fatah´ katsel ühtsusvalitsuse loomiseks on üks põhieesmärk: tagada, et raha, mida maailm on valmis Gazale andma, sinna reaalselt jõuaks. Gazas toimunud sõja ajal ja selle järel on kaks parteid teineteist teravalt kritiseerinud, nad on üksteise toetajaid taga kiusanud, piinanud ja vangistanud ning on igati üritanud ülemvõimu saavutada. Ent sellise käitumise jätkamine takistaks raha saabumist.

Praegu ei viita selle kokkuleppe sõlmimise juures miski, et Hamas omalt poolt kompromisse teeks. Vastupidi, Fatah liider Mahmoud Abbas on otse välja öelnud, et Hamas ei pea kokkuleppe sõlmimiseks Iisraeli tunnustama. Sellest viimasest hoolimata kiirustab rahvusvaheline kogukond loodavale valitsusele toetust väljendama, kuigi ei ole veel selge, kas seda sünnib. Taas ignoreeritakse loogikat, moraali ja põhimõtteid ning nende asemel hellitatakse utoopilist lootust paremale tulevikule. Nagu ütles keskaegne juudi rabi Maimonides (kuigi teises kontekstis): "Maailm jätkab oma normaalset kurssi."

Kuuldes Ehud Olmertit rääkimas võimalikest rahulepetest Süüria ja Palestiina Omavalitsusega ning teades, et ta on ainult üks paljudest poliitikutest, kes ühel või teisel põhjusel on muutunud "kullist tuviks", ilmneb väga selgelt, et Iisraeli poliitikute omavaheliste vaadete ja ka rahvusvahelise kogukonna vaadete vahel on lõhed vähenenud. Ent praeguse sündmuste käigu korral, kui terroristlikku organisatsiooni Hamas hakatakse pidama seaduslikuks partneriks, võidakse kiiresti jõuda punkti, kus Iisrael leiab, et ei saa enam täita rahvusvahelise kogukonna nõudmisi. Mis aga hakkab juhtuma siis?

Copyright 2009 Word of Life Israel.




Soovita sõbraleSoovita sõbrale

Prindi artikel Prindi artikkel




Charismata Ministries
COPYRIGHT 2006 ©
Informatsiooni sellel leheküljel tohib kasutada ainult isiklikuks tarbeks.
Kõik muu kasutus/paljundamine võib toimuda ainult "Usumaailma" kirjalikul loal.