Harta Kogudus Usumaailm  Harta pood                       

 

Iisrael
Maailm
Huvitavad inimesed
Taevamuusika
Taevamanna
Õpituba
Arhiiv
Kontakt
Koju
In English

Õpitoas täna:
Rick Joyner - Kõrgeim kutsumine





KOJU » ARHIIV »



KAS PROBLEEM SEISNEB TÕESTI ASUNDUSTE EHITAMISES?
06.07.09  

Peaminister Netanyahu viibis sel nädalal Euroopas ning kohtus Itaalia peaministri Berlusconi ja Prantsusmaa presidendi Sarkozyga. Netanyahu nimetas esimest "Iisraeli suureks sõbraks" ning teist "Iisraeli sõbraks" - mida iganes see võis tähendada. Ent sarnaselt Iisraeli traditsioonilise sõbra, USA presidendiga, nõudsid ka Euroopa riigipead asunduste ehitamise täielikku peatamist. Netanyahu vastas, et tähelepanu pööramine asundustele raiskab vaid aega ning takistab rahuprotsessi edenemist. Kuid ta lisas, et Iisrael ei kavatse uusi asundusi ehitada ega olemasolevaid laiendada, vaid lihtsalt lubab elanikel seal edasi elada. Netanyahu väljendas veendumust, et selles küsimuses on võimalik USAga teineteisemõistmisele jõuda.

Kommentaar:
Oluline on küsida, kas loomulik kasv asunduste praeguste piiride sees on tõesti nii suureks takistuseks rahu saavutamisele. Iisrael on tõestanud valmisolekut asunduste lammutamiseks ja neist oma rahva jõuga äratoomiseks, seda hoolimata Iisraeli üldsuse suurest vastuseisust. On muidugi asundusteblokid, nagu Gush Etzion ja Ma´ale Adumim, mida ükski Iisraeli valitsus ei ole valmis olnud, ega ole võimeline, likvideerima. Nendes toimuvad ehitustööd peaksid jääma arutlusest välja.

Sama kehtib muidugi ka Ida-Jeruusalemma kohta, mida USA paneb praegu Juudea ja Samaaria asundustega ühte patta. Ida-Jeruusalemm liideti Iisraeliga Kuuepäevasõja järel ning see on praegu Iisraeli riigi lahutamatuks, võib öelda ka oluliseks osaks. Pealegi ei ole Jeruusalemma kunagi tõotatud araablastele ning ajal, kui Iisrael selle vallutas, oli see okupeeritud Jordaania poolt. Nii ajaloolisest kui poliitilisest vaatevinklist oleks vale pidada juutide kontrolli Ida-Jeruusalemma, juudi tsivilisatsiooni hälli ning sajandite jooksul juutide igatsuse sihiks olnud paiga üle millekski vaenulikuks, ebanormaalseks või ebaõiglaseks.

Palestiina araablased kasutavad asunduste küsimust ettekäändeks, et juhtida tähelepanu kõrvale muudelt probleemidelt: nende tahtmatuselt võidelda terrorismi vastu; nende pidevatelt Iisraelivastastelt ülesässitustelt; ning nende keeldumiselt tunnustada Iisraeli õigust eksisteerida juutide riigina. Need on tõelisteks probleemideks. Maa peal võib asju hõlpsasti muuta, kui kokkulepe peaks sõlmitama, kuid raskem on muuta juutide vastaseid suhtumisi ja arusaamu, mida pidevalt araablaste seas kultiveeritakse. Tegelikult on just viimased need, mis on tõeliseks takistuseks rahule.

Copyright 2009 Word of Life Israel.




Soovita sõbraleSoovita sõbrale

Prindi artikel Prindi artikkel




Charismata Ministries
COPYRIGHT 2006 ©
Informatsiooni sellel leheküljel tohib kasutada ainult isiklikuks tarbeks.
Kõik muu kasutus/paljundamine võib toimuda ainult "Usumaailma" kirjalikul loal.