Harta Kogudus Usumaailm  Harta pood                       

 

Iisrael
Maailm
Huvitavad inimesed
Taevamuusika
Taevamanna
Õpituba
Arhiiv
Kontakt
Koju
In English

Õpitoas täna:
Rick Joyner - Kõrgeim kutsumine





KOJU » ARHIIV »



IISRAELI RIIGI SÜNDIMINE EI OLNUD "KATASTROOF"
26.07.09  

Haridusminister Gideon Saar, kes kuulub Likudi parteisse, kaitses kolmapäeval Knesseti ees oma kava kõrvaldada õpetused, mis osutavad Iisraeli riigi asutamisele kui "nakba"le (araabiakeelne sõna, mis tähendab "katastroofi"). Selline õpetus viidi Iisraeli araablastest õpilaste õpikutesse eelmise haridusministri Yuli Tamiri initsiatiivil 2007. aastal. Knesseti araablasest liige Ahmed Tibi ründas Saari ning nõudis selgitusi tema initsiatiivile.

Vastuseks väitis Saar: "Maailma üheski riigis ei osutata õppekavas riigi loomisele kui "katastroofile". Juutide või araablastega juhtunud traagilistele sündmustele osutamine kui katastroofidele ning riigi loomisele osutamine kui katastroofile on erinevad asjad." Haridusminister meenutas Knessetile, et põgenike "katastroofi" tekkimises tuleks süüdistada araablasi, kes 1947. aastal keeldusid aktsepteerimast ÜRO resolutsiooni ning alustasid juutide äsjasündinud riigi vastu sõda.

Kommentaar:
See "nakba"-vastuolu võib näida süütu tülitsemisena semantilistes küsimustes. Ent teatud sõnade ja narratiivide kasutamine tekitab tundeid, ehitab üles maailmavaateid ning sünnitab kultuure. On tõsiasi, et mõned Iisraeli araablased suhtuvad väga negatiivselt Israeli riigi loomisse. (Kuid näib, et suurem osa Iisraeli araablastest siiski naudib võimalust elada Lähis-Ida ainukeses tõeliselt demokraatlikus riigis). Mõnede ajaloo problemaatiliste aspektide rõhutamine ning seejuures suurema plaani ignoreerimine võib ainult äärmuslasi üles õhutada. Praegusel juhtumil tahavad äärmuslased Iisraeli riiki hävitada. On ilmselge, et riik ei saa sellist tegevust heaks kiita, veel vähem rahastada.

Huvitaval kombel leidis see sündmus aset samal nädalal, kui üks Fatah liikumise liider kategooriliselt eitas Iisraeli tunnustamist ja "relvastatud võitlusest" (see on terrorismi tähistav eufemism) loobumist oma organisatsiooni poolt. Rafik Natsheh Fatah Keskkomiteest, mida juhib Palestiina Omavalitsuse liider Mahmoud Abbas, väitis: "Fatah ei tunnusta Iisraeli õigust eksisteerimiseks ning ei ole ka iial palunud kellelgi teisel seda teha." Neis ringkondades on nakba-legend oluliseks elemendiks, mis aitab nende võitlust õigustada.

Kus on siis ühenduslüli? Ahmed Tibi ja teised Knesseti araablastest liikmed suhtlevad pidevalt PO ametnikega ning väljendavad tihti oma toetust PO-le. Iisraeli araablased on üha sagedamini hakanud väljendama poolehoidu PO tegevusele ning on järjest rohkem olnud seotud Iisraeli-vastase terrorismiga. Nakba-vastuolu paremaks mõistmiseks tuleks seda vaadelda laiemas kontekstis.

Copyright 2009 Word of Life Israel.




Soovita sõbraleSoovita sõbrale

Prindi artikel Prindi artikkel




Charismata Ministries
COPYRIGHT 2006 ©
Informatsiooni sellel leheküljel tohib kasutada ainult isiklikuks tarbeks.
Kõik muu kasutus/paljundamine võib toimuda ainult "Usumaailma" kirjalikul loal.