Harta Kogudus Usumaailm  Harta pood                       

 

Iisrael
Maailm
Huvitavad inimesed
Taevamuusika
Taevamanna
Õpituba
Arhiiv
Kontakt
Koju
In English

Õpitoas täna:
Rick Joyner - Kõrgeim kutsumine





KOJU » ARHIIV »



YA´ALON: JUUDID PEAKSID JÄÄMA IGAVESEKS KOGU IISRAELI ELAMA
27.08.09  

Strateegiliste asjade minister Moshe Ya´alon Likudi parteist on teinud viimastel nädalatel mitmeid avaldusi ja tegusid, millega ta sobitub hästi rahvuslaste leeri ning kaldub peamister Benyamin Netanyahust tugevasti paremale. Selle nädala alguses korraldas Ya´alon vaidlusi tekitanud külaskäigu ebaseaduslikesse asundustesse ning kuulutas neile oma toetust. Kolmapäeval osales ta meeleavaldusel, mille korraldas Likudi aktivist ja Netanyahu parteisisene põhivaenlane Moshe Feiglin. Kogunemisel kuulutas Ya´alon, kes on ka Iisraeli Kaitseväe endine ülemjuhataja, et "juutidel on igavene õigus elada mistahes paigas Iisraelimaal."

Minister kritiseeris vasakpoolset organisatsiooni Peace Now ja poliitikuid, kes püüavad jätkuvalt rahu sõlmida, ning heitis teravmeelset nalja, et iga kord kui poliitikud rahutuvi valla päästavad peab sõjavägi hiljem nende järelt sõnnikut koristama.. Vaid mõni päev varem oli Ya´alon teinud märkusi Fatah konverentsi kohta, kelle kandidaate on Iisraeli meedias kirjeldatud "mõõdukatena". "Kui mitmeid kordi te meid lollitada võite? Need on ikka ja jälle samad vead," kinnitas ta. Iisraeli uudistekanalites korrati mitmeid kordi Ya´aloni avaldust, milles ta nimetas organisatsiooni Peace Now „viiruseks". Peace Now vastas sellega, et nimetas strateegiliste asjade ministrit "paranoidseks" ja "ohuks Iisraeli demokraatiale".

Need avaldused kurvastasid Netanyahut, kes oli enne viimaseid valimisi pühendanud palju aega Ya´aloni meelitamisele Likudi ridadesse, ning ta kutsus ministri kohtumisele. Kadima kasutas neid avaldusi ära etteheidete tegemiseks, et peaminister on maski kandev parempoolne ning ei ole võimeline rahu sobitama ega Ameerika Ühendriikidega suhteid hoidma. Kasutades Netanyahu ja Ya´aloni jaoks hüüdnimesid, rääkisid nad Bibi-Bogie-Feiglini teljest.

Kommentaar:
Raske on öelda, kas Ya´aloni avaldused on siirad või kasutab ta neid oma karjääri edendamiseks. Nii Likudis kui ka väljaspool seda parteid on suur hulk inimesi, kes tema väidetega nõustuvad. Ya´alon teab seda väga hästi ning seega võivad tema teod olla seotud katsega võtta partei juhtimine üle.

Huvitav on siiski see, et polariseerumise tendents näib aina süvenevat sedamööda, kuidas läbirääkimised ilma tulemusi andmata venivad. Vasakpoolsete argumendiks on, et Iisrael peaks andma araablastele kõik, mida nad soovivad, ning siis saavutatakse rahu. Peace Now on üks selle rinde aktiivsetest tegelastest. Parempoolsete argumendiks on, et Iisrael on katsunud teha järeleandmisi ning on saanud vastuseks ainult pomme ja rakette. Nüüd on aeg võtta see, mis ajaloolises ja moraalses mõttes peaks kuuluma juudi rahvale.

Esimesed usuvad rahu võimalikkusesse. Teistel selliseid illusioone lähituleviku jaoks ei ole, nad juhinduvad eemaletõrjumise kontseptsioonist ning usuvad, et niikaua, kuni araablased ei ole aktsepteerinud, et juutide riik jääb sellesse paika püsima, ei saa tulla rahu. Praegust olukorda ning piirkonna viimase saja aasta ajalugu arvestades on viimane seisukoht realistlikum. Ent see ei ole poliitiliselt korrektne. Need seisukohad - realistlik ja poliitiliselt korrektne - peegelduvad praegu Ya´aloni ja Netanyahu vahel valitsevates suhetes.

Copyright 2009 Word of Life Israel.




Soovita sõbraleSoovita sõbrale

Prindi artikel Prindi artikkel




Charismata Ministries
COPYRIGHT 2006 ©
Informatsiooni sellel leheküljel tohib kasutada ainult isiklikuks tarbeks.
Kõik muu kasutus/paljundamine võib toimuda ainult "Usumaailma" kirjalikul loal.