Harta Kogudus Usumaailm  Harta pood                       

 

Iisrael
Maailm
Huvitavad inimesed
Taevamuusika
Taevamanna
Õpituba
Arhiiv
Kontakt
Koju
In English

Õpitoas täna:
Rick Joyner - Kõrgeim kutsumine





KOJU » ARHIIV »



PO ÕHUTAB ÜLES LAHINGUT TEMPLIMÄE PÄRAST
14.10.09  

Lehtmajadepüha tähistamise puhul kuulutasid juudi soost preestrite järeltulijad esmaspäeval Läänemüüri juures preesterlikku õnnistust üle kogu Iisraeli. See sündmus meelitab tavaliselt ligi tuhandeid inimesi ning Läänemüüri juures olev väljak täitub ülistajatega. Veidi enne seda sündmust leidis Iisraeli politsei Al-Aqsa mošeest ja mujalt Templimäelt kividega täidetud kärusid. Atud leid ja möödunud nädalavahetusel alanud araablaste tänavarahutused andsid alust politsei kartustele, et Läänemüüri ääres olevaid palvetajaid hakatakse kividega loopima. Seetõttu võimaldas politsei ainult naistele ja üle 50-aastastele meestele, kes omavad Iisraeli ID kaarti, juurdepääsu Templimäele. Selle tulemusena levisid tänavarahutused araablaste rajoonidesse Ida-Jeruusalemmas.

Mässajaid on sütitanud kuulujutud, et juudid üritavad "Al-Aqsat" hõivata. Nimi Al-Aqsa on veidi eksitav, kuna tavamõistes tähistab see Templimäe lõunaosas asuvat mošeed, kuid moslemid viitavad nüüd kogu Templimäele kui Al-Aqsale. Ülesässitamise kampaaniat on juhtinud üks Islamiliikumise juhte Raed Salah. Kolmapäeval saadeti ta 30 päevaks Jeruusalemmast välja.

Ka Palestiina Omavalitsus on liitunud ülesõhutustööga ning esmaspäeval esitas nende peaminister Salam Fayyad üleskutse rahusvaheliseks sekkumiseks, toetamaks moslemite eksklusiivseid nõudmisi Templimäele. Üritades tugevdada PO kohalolu Jeruusalemmas mida nad plaanivad oma tulevaseks pealinnaks, saatis PO kõiki kokkuleppeid rikkudes erariietes politseinikud Jeruusalemma.

Fatah ametnik Abdel Kader kutsus moslemeid üles hakkama märtriteks võitluses Al-Aqsa pärast. Ta ütles: "Ainus asi, mida me tahame, on Al-Aqsa, ilma igasuguste piiranguteta. Kui nad võtavad midagi ette Al-Aqsal, võib kogu rahuprotsess vastu taevast lennata." Knesseti liige Likudi parteist Yariv Levin ütles, et Knesseti araablastest liikmed toetavad vaikselt mässulisi ning koguni "õhutavad neid üles". Levin väidab, et Balad (Iisraeli araablaste partei) on veelgi äärmuslikum kui PO. Moslemite survele alistumise asemel soovitas Likudi saadik Knessetis, et Iisrael peaks sõlmima püsiva kokkuleppe, et juudid võiksid Templimäel palvetamas käia.

Turvatöötajad ütlevad, et tõeliseks katsumuseks on täna(reede)hommikused palvused. Kui need mööduvad vaikselt, võib torm praeguseks vaibunud olla. Äärmuslike vaadetega moslemid siiski õhutavad väljastpoolt tuld üles. Rahvusvahelise Moslemivennaskonna juht Yusuf Qardawi innustas moslemeid muutma tänase päeva - 9. oktoobri - Al-Aqsa päevaks. Qardawi mõju on nii suur, et Iisraeli politsei on kõrgendatud valvelolekus.

Kommentaar:
Nii absurdne kui tahes see ka poleks, kuid me võime selle sõnumiga ära harjuda: PO ja moslemid hakkavad enda ülesõhutatud rahutusi tulevikus kasutama selleks, et üritada suveräänset õigust Templimäele Iisraeli käest endile väänata. Nad võivad väita, et kuna Iisrael ei suuda tagada moslemitele religioonivabadust Allahi teenimiseks Templimäel, peaksid nad selle mäe moslemitele andma.

Kui rahvusvaheline kogukond taolist mõtet aktsepteerib, on see eelkõige selgeks sõnumiks, et vägivald tasub end ära. Teiseks, kui Templimägi moslemitele antakse, on Jumala teenimise vabadus tagatud ainult ühele rühmale - moslemitele. (Juba praegu ei luba Waqf - moslemite organisatsioon, mis vastutab Templimäe igapäevase haldamise eest - Templimäele kummardama kedagi peale moslemite. Iisrael on seda aktsepteerinud, arvestades moslemite tunnetega, ja selleks, et säilitada rahu.) Kolmandaks, Templimäel kummardamist keelatakse mitte moslemitele, vaid juutidele.

Knesseti saadiku Yarin Levini ettepanek, et Iisrael peaks sõlmima kokkuleppe juutide regulaarseteks külastusteks Templimäele, kutsus esile tulise reageeringu araablaste poolt. Ka vasakpoolsete vaadetega iisraellased ja suur osa rahvusvahelisest kogukonnast peab seda provokatsiooniks. See on kummaline nähtus. On tõsiasi, et Iisrael on võtnud endale kohustuse tagada religioonivabadust kõigile sektoritele ühiskonnas, nii nagu teisedki demokraatlikud riigid. Kui aga võtta arvesse, et Iisrael on juutide demokraatlik riik, siis on see religioonivabaduse tõsine rikkumine, et juutidele ei lubata oma usu kõige pühamasse paika minna.

On tõsi, et Iisraeli valitsus peab arvestama pingetega, mida taoline tegu võib kaasa tuua, ning leidma õige ajastuse selle elluviimiseks. Ent taoliste kaalutluste juures ei tohiks valitsus ennast araablaste vägivallaähvarduste poolt hirmutada lasta. Palju tõsisemaks probleemiks on aga see, et paljudes lääneriikides nähakse selles mõttes, et Templimäe võiks avada juutidele regulaarseteks külastusteks, provokatsiooni. Needsamad poliitikud ei peaks võimalikuks religioonivabaduse piiramist oma riikides, kuid käesoleval juhul näib taoline praktika olevat vastuvõetav, koguni soovitatav. Siin on tegu ebajärjekindlusega.

Copyright 2009 Word of Life Israel.




Soovita sõbraleSoovita sõbrale

Prindi artikel Prindi artikkel




Charismata Ministries
COPYRIGHT 2006 ©
Informatsiooni sellel leheküljel tohib kasutada ainult isiklikuks tarbeks.
Kõik muu kasutus/paljundamine võib toimuda ainult "Usumaailma" kirjalikul loal.